Fiecare părinte are propriile posibilităţi de a oferi copilului un anumit nivel de trai, însă lumea copilăriei nu este la fel pentru toţi. Pentru unii, poate copilăria înseamnă joacă, timp liber, aer curat, distracţii, în timp ce, pentru alţii, vacanţa, odihna, joaca, nici nu-şi au locul printre greutăţile zilnice care apasă pe umerii mici de copil.

Dorind să aducă bucurie în sufletul copiilor din judeţul Covasna, liderul PSD, Horia Grama a iniţiat un proiect în colaborare cu consiliul Judeţean Constanţa, în cadrul căruia, în lunile iulie şi august (a.c), 1.000 de copii vor avea ocazia să plece timp de o săptămână la mare, fiindu-le asigurate transportul, cazarea şi masa: „Am un proiect care, oarecum, vine să mai suplinească din vicisitudinile acestei crize declanşată de sistem pe plan local, un proiect pe care încercăm acum să-l punem în aplicare împreună cu Consiliul Judeţean Constanţa, şi mai ales cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, domnul Nicuşor Constantinescu (…) Consiliul Judeţean şi, probabil, Primăria municipiului Constanţa, vor sprijini acest proiect, care, spunem noi, este un proiect de solidaritate socială şi naţională”, a explicat Horia Grama.  Elevii vor fi însoţiţi de către profesori, care vor avea grijă ca aceştia să fie în siguranţă. Ei vor fi cazaţi în internatele şcolilor din Constanţa. Selectarea copiilor va fi făcută de către direcţiunile şi cadrele didactice din localităţi sau comune.

Astfel, potrivit deputatului Horia Grama, urmează ca aproximativ 100 de copii fără posibilităţi materiale şi cu rezultate şcolare bune, din fiecare comună românească, să plece în tabără la mare pentru o săptămână: „Selectarea acestor copii va fi făcută de către cadrele didactice, direcţiunea şcolilor, practic… noi le recomandăm, sigur, să fie copii care au şi probleme sociale şi care nu au posibilităţi materiale… în special aceşti copii, şi bineînţeles, şi în funcţie de rezultatele pe care aceştia le au la învăţătură”. Liderul PSD Covasna a adăugat că de acest proiect vor beneficia, mai mult ca sigur, şi copii de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi de la Grupul şcolar Constantin Brâncuşi, din  Sfântu Gheorghe.

Proiectul se află, momentan, în faza iniţială, în care organizatorii încearcă stabilească o legătură cu direcţiunile şcolilor: „Încercăm să vedem, la oferta noastră şi răspunsul, dacă există interes pentru ea, şi în urma unei centralizări a datelor pe şcoli, pe comune, pe localităţi, vom  începe să derulăm acest proiect”, a spus Horia Grama. Acesta a menţionat că, acum câţiva ani, au mai organizat o asemenea acţiune, de mai mică anvergură, în zona Întorsurii Buzăului. Atunci, copiii de acolo au mers atunci în tabără la mare. Dacă lucrurile vor merge bine, se doreşte permanentizarea programului: „Poate că îl permanentizăm… să vedem cum decurge şi ce adresabilitate o să aibă, şi dacă merge bine, îl permanentizăm, pentru că există un interes de apropiere şi de sprijin de la colegii noştri din Constanţa”, a adăugat Horia Grama.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail