Încă o poveste frumoasă despre tradiții, despre o zestre cusută cu suflet, lacrimi de dor și de bucurie, este pe cale să se scrie la Covasna, unde, în data de 23 iunie se va sărbători Ziua Universală a iei.
Este cel de-al șaptelea an în care Covasna se alătură comunităţii „La Blouse Roumaine”, pentru a sărbători Ziua Universală a Iei. Ca și până acum, activitățile vor avea loc în Valea Zânelor cea încărcată de legende. Evenimentul este organizat de Asociația GRIT în parteneriat cu CASA ORĂȘENEASCĂ DE CULTURĂ COVASNA ȘI ASOCIAȚIA CULTURAL CREȘTINĂ JUSTINIAN TECULESCU, cu sprijinul Orașului Covasna și SC CONI-TRANS EXPORTPACKAGING SRL.
În 23 iunie, de la ora 16.00, în Poiana Nedeii din Valea Zânelor sunt așteptați toți cei care iubesc portul, cântecul și jocul popular.
„Așteptăm covăsnenii și turiștii aflați în stațiune pentru a sărbători împreună Ziua Universală a Iei, duminică, 23 iunie 2019, începând cu ora 16.oo, în Poiana Nedeii din Valea Zânelor, locul unde, an de an, are loc tradiționala Sântilie, Nedeia mocănească a voineștenilor. Îi rugăm pe toți, în măsura posibilităților, să îmbrace în această zi propria lor ie sau cămașă tradițională românească. Ne-ar plăcea să facem o paradă de ii tradiţionale româneşti, purtate cu mândrie de covăsnenii de azi, aşa cum, pe vremuri, erau purtate de către înaintaşii noştri. Sărbătorirea Zilei Iei reprezintă un demers valoros în promovarea României frumoase. Noi, la Covasna, sărbătorim Ziua Universală a Iei din 2013, an în care ne-am alăturat inițiativei comunităţii on-line La Blouse Roumaine. Am încercat, an de an, să creștem evenimentul, să-l îmbunătățim, pentru a veni în întâmpinarea publicului care, de fiecare dată, ne-a depășit așteptările.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, reprezentanta GRIT, Florentina Teacă.
Îndrăgiții interpreți de muzică folclorică din Hunedoara, Cristian Fodor, Ciprian Roman, Corul „Voievozii munților” din Vâlcele, dar și artiștii covăsneni din Corul bărbătesc din Voinești – Covasna, Ana Sandulea, Tudor Mircea, Alina Oană, Daria Muntean și Sânziana Mircea, Ansamblul „Junii covăsneni” și Ansamblul „Românașul” îi vor încânta pe cei prezenți cu cântecele și dansurile pregătite cu talent și dedicare.
Și, pentru că Ziua iei vorbește despre tradițiile, oamenii și locurile de altădată, în program este cuprinsă și o expoziție cu fotografii vechi.
De la eveniment nu vor lipsi meșteșugarii, cu ale lor produse tradiționale.
„Ne-am străduit să pregătim un program artistic de calitate, care să încânte publicul spectator. Din dorința de care spuneam mai înainte, de a crește valoarea evenimentului, pentru prima dată la Ziua Iei de la Covasna, în afara artiștilor din județ, am invitat artiști consacrați din țară, Ciprian Roman și Cristian Fodor. Și tot ca o noutate, avem în program două coruri bărbătești, cunoscutul cor de la Vâlcele, Voievozii Munților și mai nou-formatul Cor Bărbătesc din Voineștii Covasnei, care vor avea un moment în care vor cânta împreună. Cu siguranță, artiștii covăsneni Ana Sandulea, Tudor Mircea, Alina Oană, Daria Muntean, Sânziana Mircea, ansamblurile de dansuri populare Junii Covăsneni și Românașul îi vor face pe turiștii veniți în stațiune să se convingă că noi, covăsnenii, știm să trăim și să petrecem frumos. Așa suntem noi: iubitori și păstrători de tradiții! Ne gândeam să organizăm, împreună cu partenerii noștri, și o șezătoare unde covăsnencele să arate publicului cum ia naștere o ie, însă, deoarece evenimentul se desfășoară într-o zi de duminică, zi de sărbătoare, în care nu se coase, am renunțat, cu părere de rău, la această idee. Dar o vom avea în vedere pentru anul viitor. Ca în fiecare an, va fi și un târg cu meșteșugari și produse tradiționale, expoziție de fotografii vechi înfățișând voineșteni în costume populare și alte câteva surprize, pe care, dacă le-am dezvălui acum, n-ar mai fi surprize!”- a mai spus Florentina Teacă.
Ana Ciorici COSTACHE