Ziua Naţională a Lecturii este sărbătorită astăzi, 15 februarie, în toate şcolile din țară, sub motto-ul „Citim împreună!”. În unitățile de învățământ din Zona Buzaielor, activitățile legate de cărți și lectură diferă de la una la alta.

 

Astfel,cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Barcani inaugurează o nouă bibliotecă.

Despre acest important eveniment din viața comunității bărcănene, directorul școlii, Cătălin Petcu, ne-a spus: ,,Inaugurăm astăzi biblioteca școlii, o încăpere primitoare, luminoasă, în care am cumpărat mobilier adecvat, confortabil. Am adus fondul de carte pe care îl aveam la Școala Sărămaș. Încă nu suntem gata 100%, mai avem de completat fondul de carte cu donațiile unor tineri ce au plecat din școala noastră, dar s-au întors să ajute școala cu o donație de fond de carte.

La ora 11 și la ora 13 vom merge în sala noii biblioteci cu câteva clase și vom citi în timpul în care s-a impus de la minister, împreună cu doamna bibliotecară și cadrele didactice programate pentru această activitate. Pe parcurs vom face spațiul și mai primitor, vor mai urma niște desene pe pereți. Sunt mulțumit și bucuros că am reușit.’’

Întâlnire cu scriitorul Florin Bican, la Sita Buzăului

Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului organizează astăzi, pentru elevii săi, o întâlnire cu scriitorul contemporan Florin Bican.

Ce se va întâmpla în școala noastră marți, 15 februarie? Vom avea parte de prima întâlnire cu un scriitor contemporan, scriitorul Florin Bican, o întâlnire la care visez de mult timp pentru elevii mei. Vis împlinit! În momentul în care am lansat invitația, dl Florin Bican a primit cu maaare bucurie această invitație neașteptată. Parafrazez: „Știu ce voi face pe data de 15 februarie…Voi fi la Sita Buzăului”. Nu vă spun cu câtă bucurie au primit elevii noștri vestea! (…) Despre această zi și despre felul în care promovăm lectura la nivelul școlii noastre am avut onoarea să vorbesc în direct, noaptea trecută, la emisiunea moderată de dl Felix Crainicu, „Serviciul de noapte” de la Radio România Actualități. Am primit cu emoție invitația și m-am simțit onorată să intru în direct alături de invitați de seamă: dl Radu Szekely, consilier al ministrului Educației, dl Sebastian Burduja, inițiatorul Zilei Naționale a Lecturii, dna Maria Gheorghiu, cofondatorul Asociației OvidiuRo și „motorul” programului „Citește-mi 100 de povești”, dna Florentina Hojbota, director editorial al Editurii Arthur și nu în ultimul rând dl Florin Bican, scriitorul pe care elevii de clasa a V-a l-au descoperit recent în cartea „Care-i faza cu cititul?„- a scris prof. Otilia Buzea, pe pagina de socializare a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”.

La Întorsura Buzăului, fiecare clasă recomandă o carte

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului  nu lasă acestă zi să treacă fără a fi marcată. De la doamna Bularca Maria, directorul unității de învățământ, am aflat că ,, fiecare clasă recomandă o carte și se citește în clasă, câte 15 minute în ultimele 3 ore, din cartea recomandată.’’

Există nenumarate beneficii ale cititului. Cititul permite dobândirea de cunoștințe, extinderea vocabularului, îmbunătățirea vorbirii, stimularea creierului și cultivarea imaginației. De asemenea, cititorii sunt adesea mai empatici și înțelepți.

Alexandra Chirilaș

***

Potrivit Agerpres, școlile îşi vor modifica programul astăzi, 15 februarie, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, învăţătorii şi profesorii având obligaţia să organizeze la orele 11,00 şi 14,00 activităţi la care să participe toţi preşcolarii şi elevii, informează un comunicat al Ministerului Educaţiei transmis, joi, AGERPRES.

„Am decis, în calitate de ministru al Educaţiei, ca marţi, 15 februarie 2022, în toate şcolile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11,00 şi la ora 14,00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru”, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, citat în comunicat.

Motto-ul acestui an este „Citim împreună!”.

Seria manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a Lecturii se va deschide oficial în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe 15 februarie, la ora 10,00, cu mesaje ale reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, miniştrilor Educaţiei şi Culturii, ale Academiei Române, ale Primăriei Municipiului Bucureşti, precum şi ale altor instituţii preocupate de promovarea lecturii.

Potrivit ministrului Cîmpeanu, într-o ţară în care sub 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an, rolul şcolii devine esenţial în a cultiva o activitate aparent „desuetă”, lectura, „ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide”.

„Lectura construieşte legături profunde şi statornice în minţile tuturor, fie copii sau adulţi”, a subliniat el.

Obiectivul urmărit este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Unităţile de învăţământ pot organiza activităţi de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.

În întreaga ţară se vor organiza manifestări nu doar în şcoli, ci şi la bibliotecile locale, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Bibliotecile locale, judeţene şi/sau metropolitane sunt invitate să deruleze activităţi de prezentare a propriilor servicii, de obţinere a unui permis, de colectare şi donaţie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităţilor de învăţământ.

Se recomandă asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit, societăţilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, să susţină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă şi/sau ilustrare de carte, discuţii şi dezbateri pe teme literare sau alte programe similare.

Şcolile sunt încurajate să ofere editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, spaţii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative şi/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.

Totodată, unităţile de învăţământ sunt invitate să popularizeze evenimentele asociate Zilei Lecturii în presa locală şi naţională, dar şi în mediul online.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail