Ziua Marinei este sărbătorită și în 2023, ca în fiecare an, de altfel, pe data de 15 august, zi în care este sărbătorită și Sfânta Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Cu această ocazie sunt organizate evenimente în toată țara, ca o tradiție anuală de Ziua Marinei.

Ziua Marinei – scurt istoric

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria – Adormirea Maicii Domnului-, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și focuri de artificii.

În timpul comunismului, manifestările au dobândit accente propagandistice, care includeau conferințe despre semnificația Zilei Marinei susținute de către ofițeri și propagandiști.

Semnificația creștină a sărbătorii a fost substituită cu una mitologică: participarea zeului Neptun în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești.

Din anul 1990 s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august.

Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 s-a instituit oficial Ziua Marinei Române, pe data de 15 august.

Tradiții de Ziua Marinei

De-a lungul timpului, de Ziua Marinei s-a ținut cont de mai multe tradiții, unele dintre ele mai populare, altele mai puțin. Printre acestea se numără:

 • ridicarea pavilionului – este un moment solemn al începerii ceremonialului militar specific zilelor de sãrbãtoare în Forțele Navale Române.
 • lansarea unei coroane de flori – pentru cinstirea memoriei eroilor marinari căzuți la datorie pentru patrie
 • parada navală – cuprinzând nave de luptă fluviale ce executã exerciții demonstrative și nave civile cu diferite destinații
 • sosirea lui Neptun – stapânul mărilor și al oceanelor și zeul fluviilor, care declară deschise jocurile marinărești pe apă și va da botezul marinăresc
 • botezul marinarilor
 • jocuri și întreceri marinărești:
 • concursuri de bărci, concursuri de caiac-canoe și de înot demonstrații de sărituri în apă și de aruncare a colacului de salvare
 • vânătoarea de rațe
 • vizitarea navelor de luptă
 • programe artistice
 • retragerea cu torțe focuri de artificii.

Cea de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române va fi sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de Statul Major al Forțelor Navale, la Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București, potrivit navy.ro.

https://www.libertatea.ro/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail