Ziua Limbii Române, marcată anual, din 2013, la data de 31 august, va fi sărbătorită mâine și în orașul – stațiune Covasna. Prelegeri, un concurs de recitări, o expoziție de carte, dar și momente artistice sunt cuprinse în programul pregătit de covăsneni.
Sărbătoarea dedicată Zilei Limbii Române este organizată de către Asociația „GRIT”, cu sprijinul Casei Orășenești de Cultură Covasna și în cadrul unui proiect cultural prioritar realizat cu sprijinul Orașului Covasna. Totodată, manifestările sunt derulate în parteneriat cu Centrul European de Studii Covasna – Harghita (CESH), care funcționează sub egida Academiei Române.
„Evenimentul, organizat de Asociația GRIT, în parteneriat cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita și Casa Orășenească de Cultură Covasna, cuprinde un program diversificat. Este pentru al treilea an consecutiv de când Asociația <<GRIT>> organizează Ziua Limbii Române, pentru că nu ne este indiferentă această zi. Sărbătoarea națională <<Ziua Limbii Române>> este – în contextul Centenarului Marii Uniri a tuturor românilor – încărcată de semnificații profunde. Așa cum zicea Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, <<martorii străini au reușit se afle, cu peste o jumătate de mileniu în urmă, secretul dăinuirii noastre la Dunăre, la Carpați, la Prut și la Nistru: românii există în ciuda tuturor greutăților, fiindcă știu să își apere mai mult limba decât viața! (…) Apărându-ne limba noastră cea română, ne apărăm ființa națională și ne pregătim să existăm și în viitor, în concertul națiunilor europene>>.”- a declarat, ieri, reprezentanta Asociației GRIT, Florentina Teacă, principalul organizator.
Evenimentul este programat vineri, 31 august, la ora 18.00, la Casa orășenească de cultură, din Covasna.
Prima parte va fi dedicată comunicărilor științifice și prezentărilor de cărți. Astfel, dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, reprezentant al Centrului European de Studii Covasna- Harghita, va susține prezentarea intitulată „Generația Marii Uniri. Dascăli de slovă românească din Curbura Carpaților”. Prof. Maria Monica Stoica va susține prelegerea cu tema „Postmodernismul în literatura pentru copii” și va prezenta cartea „Noi întâmplări cu Apolodor, povestite din pridvor”, prof. Mihai Trifoi, esperantist, va vorbi despre „promovarea limbii culturii române prin limba esperanto” și va prezenta cartea „În umbra timpului”, iar prof. Florentina Teacă, va susține prezentarea intitulată „Editurile Eurocarpatica și Grai Românesc, în slujba limbii române”.
„Să prețuim limba română, în spațiul multietnic și pluriconfesional specific Arcului Intracarpatic, să ne raportăm la limba română ca limbă oficială și limbă de comunicare pentru toți cetățenii județului”
Dr. Ioan Lăcătușu, reprezentantul CESCH, partener al Asociației GRIT în organizarea acestui eveniment, a declarat că activitățile dedicate promovării limbii române pe care Centrul și partenerii săi le organizează pornesc de la specificul zonei.
„Centrul European de Studii Covasna-Harghita, ce funcționează sub egida Academiei Române, editurile <<Eurocarpatica>> și <<Grai Românesc>>, își concep proiectele de promovare a limbii române pornind de la situația caracteristică zonei noastre – să prețuim limba română, în spațiul multietnic și pluriconfesional specific Arcului Intracarpatic, să ne raportăm la limba română ca limbă oficială și limbă de comunicare pentru toți cetățenii județului! Abordarea pragmatică este realizată prin cărțile tipărite la editurile Eurocarpatica și Grai Românesc. Anul acesta, al Centenarului Marii Uniri, acordăm o atenție deosebită prețuirii dascălilor de slovă românească, cei care în decursul anilor au asigurat dăinuirea limbii române în Arcul Intracarpatic.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Concurs de recitări, program artistic
După sesiunea de comunicări, prelegeri, copiii se vor putea înscrie, la un concurs de recitări, cei mai buni recitatori fiind premiați cu cărți.
Cât juriul va delibera, pe scenă se va desfășura progra
mul artistic susținut de tineri talentați din Voineștii Covasnei: Ana Maria Sandulea și soliștii vocali ai ansamblului folcloric Românașul, Alina Oană, Tudor și Sânziana Mircea, Daria Muntean.
În plus, pe parcursul desfășurării sărbătoririi Zilei Limbii Române, va fi organizată și o expoziție cu volume publicate de Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, în colecția „Centenarul Marii Uniri”.
Celebrarea Zilei Limbii Române la data de 31 august a fost instituită printr-un proiect de lege votat de Plenul Camerei Deputaților în 2013, însă propunerea legislativă a fost inițiată în anul 2011. În cele din urmă, Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
Ziua Limbii Române se sărbătorește și în Republica Moldova, începând de acum 28 de ani, acolo, evenimentul derulându-se sub genericul „Limba noastră”.
Ana Ciorici Costache