Ziua Limbii Române, celebrată în data de 31 august, a fost marcată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, printr-o serie de activități culturale și interactive.
Astfel, joi, 31 august, la punctul muzeal „Prima Școală Românească” din Sfântu Gheorghe au fost organizate ateliere de scriere cu pana, care au reunit participanți de diferite vârste (cel mai tânăr având doar un an și jumătate)
Cei prezenți au caligrafiat cu pana mai multe strofe din poezia „Limba noastră”, scrisă de poetul Alexei Mateevici și, pe lângă ateliere, au beneficiat de vizită și ghidaj la punctul muzeal. Activitățile au fost coordonate de către Florin Herțeg, muzeograf și Mirela Mureșan, conservator.
„Atmosfera a fost una de sărbătoare, oaspeții noștri au fost plăcut impresionați de atelierul de scriere cu pana, dar și de punctul muzeal. Îi mulțumim elevei Iulia Mureșan, voluntar MNCR, pentru ajutorul acordat la desfășurarea atelierelor.”- au transmis reprezentanții Muzeului.
„O poveste a limbii române, de la Romulus Cioflec, la Adrian Munteanu”
Vineri 1 septembrie, manifestările dedicate Zilei Limbii Române au continuat, în aceeași locație: Prima Școală Românească din municipiu, cu un eveniment cultural-literar al cărui invitat special a fost Adrian Munteanu, poet reprezentativ al literaturii române contemporane, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Brașov, autorul a șapte volume de sonete.
În deschidere, prof. dr. Luminița Cornea, coordonatoarea evenimentului, a prezentat câteva date referitoare la istoricul celebrării Zilei Limbii Române, dar și aspecte privind activitatea lui Romulus Cioflec:
„Titlul evenimentului este <<O poveste a limbii române, de la Romulus Cioflec, la Adrian Munteanu>>. Cred că fiecare dintre noi, chiar dacă nu suntem scriitori, putem să realizăm o poveste a limbii române, o poveste a graiului nostru, a limbii materne a fiecăruia dintre noi. Prima dată, Ziua Limbii Române a fost marcată în România în 2013. A fost fixată data de 31 august, pentru a sărbători în aceeași zi cu românii de dincolo de Prut, cu românii basarabeni care aveau Ziua Limbii Române cu câțiva ani înaintea noastră. Vreau să fac două precizări în această privință. Prima este că un poet foarte iubit de basarabeni, Alexei Mateevici (1888-1917), a scris în 1917, poezia <<Limba noastră>>. În toată poezia, care are mai multe strofe, nu există cuvântul <<română>>, ci numai sintagma <<limba noastră>> Pe vremea aceea, ca de fapt și astăzi, când poezia <<Limba noastră>> a lui Mateevici este Imnul Național al Republicii Moldova, mulți dintre cei de dincolo de Prut, folosesc sintagma << limba moldovenească>>. Și pe vremea aceea, în 1917, la fel era. Românii din Basarabia își căutau și își caută identitatea, dar parcă le era frică (…). Atunci ca și acum. A doua idee, la care vreau neapărat să mă refer, e că în martie 1917, ajunge la Chișinău scriitorul nostru, Romulus Cioflec, unde și-a desfășurat activitatea zece ani. L-a cunoscut pe Alexei Mateevici. Mai mult, în vara anului 1917, în Chișinău, au fost organizate cursuri pentru învățători, pentru dascăli, pentru a învăța să scrie în grafia latină, pentru că ei până atunci scriau cu alfabetul chirilic. Unul dintre lectori a fost chiar Romulus Cioflec. La deschiderea cursurilor, din 17 iunie 1917, Alexei Mateevici, preot militar, care era într-o permisie la Chișinău, fiind în război, a citit, pentru prima dată, poezia <<Limba noastră>> (…). Romulus Cioflec, în volumul său <<Pe urmele Basarabiei>> (1927) evocă acest aspect și realizează primul portret al poetului Alexei Mateevici, primul portret cunoscut din literatura română.” – a declarat prof. dr. Luminița Cornea, care a recitat apoi poezia „Limba noastră”.
După un scurt moment muzical (versuri Mihai Eminescu) susținut de eleva Alexandra Voiculescu, prof. dr. Luminița Cornea i-a oferit cuvântul, invitatului special, Adrian Munteanu. Poetul a efectuat recent un turneu în SUA și Canada, un turneu dedicat poeziei și limbii române.
„Am venit de multe ori în fața publicului covăsnean. Sunt un colaborator aproape permanent al revistei <<Caietele de la Araci>>, și la câteva manifestări din anii trecuți am fost prezent și chiar am avut unele contribuții, așa încât acesta este un spațiu care îmi este drag; îi recunosc valoarea și importanța și mă bucur că mă aflu aici pentru prima oară după turneul meu nord-american, care a durat aproape trei luni și am ce povesti celor de aici, exact într-o zi în care se sărbătorește limba română. Eu, practic, în turneul meu din Statele Unite și Canada, turneu de recitaluri de poezie, asta am făcut: am promovat limba română printre românii americani și canadieni, încercând să demonstrez că specificul nostru este al unei limbi în armonie și în emoție și în căutare întru adânc de noi”- ne-a declarat poetul Adrian Munteanu.
În perioada iunie – august 2017, acesta a susținut 11 recitaluri în săli sau biserici din Seattle, Vancouver, Toronto, Hamilton, Quebec, Montreal și Ottawa.
„Am început turneul în luna iunie și l-am încheiat în 23 august; au fost 11 recitaluri, în biserici, în săli speciale ale asociațiilor românești ce își desfășoară activitatea acolo. Am avut sute de români prezenți la recitaluri care cu mare bucurie m-au întâmpinat. S-au rostit, despre recitalul meu, cuvinte frumoase, de recunoaștere a importanței unui asemenea moment, deoarece, practic, românii de acolo erau pentru prima data în fața cuiva care realiza un spectacol de poezie, nu o simplă recitare sau lectură; este vorba despre un performance, despre un spectacol de o oră, cu idee, cu mișcare, cu implicarea spectatorilor și asta ridică, practic, poezia, la statutul de <<regină>> a unei manifestări în care nu mai este vorba de cuvinte despre poezie, ci despre poezia propriu-zisă, care este lăsată liberă, să se afle în contact direct cu spectatorul, spectator care poate, astfel, să aleagă dacă ceea ce aude este poezia care i se potrivește, care se apropie de sufletul său, și nu vorbele care se spun despre poezia respectivă. Este o etapă superioară, pe care mă bucură că pot să o desfășor, pentru că am aceste date primite, de poet și de interpret, în același timp, cu peste 20 de premii naționale de interpretare și atunci, lucrurile se desfășoară altfel, de la suflet, la suflet (…)”. – a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, poetul Adrian Munteanu.
O poveste de la suflet la suflet și-a propus să ofere poetul Adrian Munteanu publicului covăsnean, de Ziua Limbii Române, astfel că după prezentarea unor informații și impresii despre amplul turneu (pe suport video), poetul a susținut un fragment din spectacolul său care a încântat cu adevărat publicul.
Ana Ciorici Costache