Ca în fiecare an Ziua limbii române se sărbătorește la 31 august, dar din motive de suprapunere de programe, evenimentul poate avea loc și în devans, așa cum s-a întâmplat la Sf. Gheorghe și Miercurea Ciuc, într-un adevărat parteneriat cultural.
Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, în parteneriat cu Cenaclul literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc, a organizat Șezătoarea literară dedicată Zilei Limbii Române „Mult e dulce și frumoasă…”, eveniment ce a avut loc sâmbătă, 29 august 2020, orele 11, la Prima Școală Românească din Sf. Gheorghe, și în 30 august la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc.
Conform programului, coordonat de dr. Ioan Lăcătușu, la întâlnirea de la Sf. Gheorghe protagoniștii au fost câteva personalități bine cunoscute de public. În prima parte, cuprinzând lansări de carte ale unor autori din județele Covasna și Harghita, au evoluat Ramona Moldovan din Miercurea Ciuc, cu volumul „77”, Editura Easy Readers, Toplița, 2020; Gheorghe Filip din Miercurea Ciuc, cu volumul „Paspartu”, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2020; Mihaela Aionesei, cu volumul „Albatrosul cu aripi de sare”, Editura Antim Ivireanu, Râmnicu Vâlcea, 2020. Coordonatorul prezentărilor, poetul Ionel Simota, din partea Cenaclului literar „Buna Vestire”, pe care îl și conduce cu toată priceperea și tot talentul.
Partea a doua a programului a fost rezervată pentru două comunicări: prof. Mihai Trifoi, cu „Adrian Păunescu, un poet vizionar controversat” și dr. Ioan Lăcătușu, cu prelegerea „Românii maghiarizați. Români care și-au pierdut limba”.
În partea a treia, cei prezenți la eveniment au avut ocazia de a viziona două expoziții: „Manuale pentru școlile confesionale românești din Transilvania”, prezentată de prof. Florin Herțeg, și „Volume ale potului Mihai Eminescu și cărți referitoare la poetul național”, publicații donate Bibliotecii „Nicolae Colan” de către prof. Petre Străchinaru, prezentare: doamna Larisa Axinia.
Întreaga manifestare s-a bucurat de succes, dovadă aprecierile publicului prezent, care, deși nu foarte numeros, date fiind condițiile pandemice actuale, a simțit imboldul de a-și exprima opiniile și de a mulțumi organizatorilor.
A doua zi, 30 august, un eveniment asemănător a avut loc la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc, prin grija conducerii Cenaclului literar „Buna Vestire”, moderator fiind cunoscutul poet harghitean Ionel Simota.
Într-o curte spațioasă, cu o scenă deschisă, sub căldura unui soare binefăcător, au fost prezentați publicului autorii de volume, care, pe rând, au fost invitați să vorbească despre volumele lor. După cuvintele de deschidere ale poetului Ionel Simota, Dr. Ioan Lăcătușu a prezentat autorii covăsneni Mihaela Aionesei și Mihai Trifoi, iar Ionel Simota i-a prezentat pe cei din Harghita: Ramona Moldovan și Gheorghe Filip. Prezentările s-au bucurat de un deosebit interes din partea spectatorilor, mai ales că în pauzele intercalate artiștii locali au încântat publicul prin minunate melodii, astfel că timpul s-a scurs pe neobservate și aproape pe înserate a sosit momentul mulțumirilor, autografelor și al socializării. În acest fel Sărbătoarea Limbii Române s-a încheiat într-o atmosferă de armonie și destindere, oamenii plecând la casele lor cu bucuria în suflet și gândul la cele spuse de poetul basarabean Alexe Mateevici: „Limba noastră-i vechi izvoade/ Povestiri din alte vremuri/ Și cetindu-le-nșirate, / Te-nfiori adânc și tremuri.”
Mihai Trifoi