Miercuri, 31 august, la nivel național este serbată „Ziua Limbii Române”. Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a făcut public programul evenimentului.
. . Mâine, întreaga Românie celebrează „Ziua Limbii Române”, un eveniment pe care țara noastră l-a îmbrățișat acum 3 ani, pe data de 31 august, pentru a se sincroniza cu românii de peste Prut, care celebrează acest eveniment încă din anul 1989. Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) a făcut public, în cursul zilei de ieri, programul acestei zile de mare însemnătate pentru poporul nostru.
„Pentru prima dată, „Ziua Limbii Române”, la Casa Memorială „Romulus Cioflec” a fost sărbătorită în 31 august 2013, de fapt era prima zi când era sărbătorită în țară în mod oficial, pentru că evenimentul era marcat oficial pentru prima dată în România, sâmbătă 31 august 2013. Parlamentul României a legiferat această zi la 31 august pentru a se sincroniza cu românii de peste Prut care au celebrat-o încă din anul 1989. (…) Vom celebra „Ziua Limbii Române” ca și în dățile trecute, sub zodia scriitorului din zona noastră, Romulus Cioflec. Într-o ediție trecută am făcut o lectură foarte frumoasă și cu un mare consătean al lui Romulus Cioflec, născut tot în Araci, și anume cu Episcopul și apoi Mitropolitul Ardealului Nicolae Colan. Acesta are niște definiții despre limba română foarte interesante. El a fost și ministru al învățământului în timp ce era Episcop de Sibiu. În prefața îndreptarului ortografic pe care l-a tipărit Nicolae Colan, la Cluj, în anul 1944, afirma următoarele: <<Limba maternă e una din cele mai scumpe comori ale orcărei nații, de aceea nimeni nu are voie să își bată joc de ea stricând-o, dimpotrivă, toți avem datoria să vorbim, dacă nu frumos, ceea ce e mai greu, cel puțin corect.>>(…) Tot Nicolae Colan spune în discursul său de recepție, la Academia Română, pe care l-a ținut în 1945, intitulat <<Biserica neamului și unitatea limbii românești>>, că limba este în primul rând cel mai de căpetenie mijloc de înțelegere între fiii aceleiași nații. Limba noastră este mai mult decât atât, ea ascunde în sine, ca într-o cutie magică, întreagă viață a unui popor, cu trecutul lui cel mai îndepărtat, cu pământul care l-a hrănit și care i-a încântat privirea, cu împrejurările sociale în care a viețuit, cu îndeletnicireile sale zilnice, credința care l-a mângâiat în vremi de răstriște și care i-a îndrumat năzuințele. Într-un cuvânt, cu toată civilizația și cultura la carea izbutit să se înalțe din treaptă în treaptă de-a lungul veacurilor.” – explică prof. Luminița Cornea, coordonatoarea evenimentului.
Potrivit acesteia, activitățile din cadrul programului organizat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni pentru data de 31 august (a.c.), vor fi legate de activitățile de zi cu zi ale muzeului.
„Noi, în cadrul muzeului, am pornit de la ceea ce avem în program, și anume, avem Casa Memorială „Romulus Cioflec” așa că nu se putea să nu facem referire la acest scriitor. Orice scriitor prețuiește limba română, iar Romulus Cioflec cu atât mai mult a prețuit-o întrucât a fost și profesor de limba română. El a avut, de fapt, două calități legate de această zi a limbii române: a fost profesor de limba română și a fost scriitor. Aș mai adăuga că a fost și bibliotecar la Academia Română, înainte de a fi student. (…) A fost unul dintre organizatorii concursurilor naționale de limba română intitulate în perioada interbelică „Tinerețea română”, care de fapt sunt olimpiadele de astăzi.” – mai explică coordonatoarea evenimentului.
În prezentarea lor, organizatorii notează: „Romulus Cioflec vorbea liniștit, molcom, mângâietor, într-o prea frumoasă și curată limbă românească, fapt ce l-a determinat pe unul dintre foștii elevi, Vasile Copilu Chiatră, să îl numească vraciul de la catedră.”
Potrivit programului întocmit de organizatori, în intervalul orar 10:30-16:00, la Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe va avea loc o vizită la punctul muzeal șiva fi organizat un atelier de scriere cu pana, pe tăblițe, de care se va ocupa muzeograful MNCR Florin Herțeg, la care elevii interesați vor putea participa. De asemenea, începând cu ora 18:00 și până la ora 20:00, evenimentul cultural-literar-omagial „Ziua Limbii Române”se va derula la Centrul de Cultură Arcuş – Casa „Bastion” din municipiul Sfântu Gheorghe, unde organizator este prof. dr. Luminița Cornea, muzeograf în cadrul MNCR.
Și reprezentanții Uniunii Scriitorilor din România vor lua cuvântul în cadrul evenimentului, iar prof. Luminița Cornea va prezenta, mai apoi, alocuţiunea: „Romulus Cioflec şi limba română”. Programul de miercuri va continua cu interpretarea unui fragment din comedia inedită „Răspântia”, de Romulus Cioflec, pus în scenă de actriţa-regizor Mirela Bucur, de la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, iar mai apoi vor urma discuţii şi o sesiune de autografe din partea autorilor prezenţi în cadrul evenimentului.
„Punctul forte al manifestării va fi trupa „Ego” din Sfântu Gheorghe care va prezenta un spectacol – lectură, din comedia inedită „Răspântia” de Romulus Cioflec. Trupa „Ego” este alcătuită din elevi care au fost voluntari la Teatrul „Andrei Mureșanu”, foarte talentați, după cum spune Mirela Bucur, actriță și regizor în cadrul Teatrului. Prin urmare, elevii Edi Brandabura, Adriana Timaru, Daniel Suciu, Filip Bundan și Denis Onișoru vor juca în cadrul piesei. La finalizarea evenimentului va avea loc o expoziție foarte interesantă cu cărțile autorilor care vor fi prezenți la acest eveniment, urmată de o sesiune de autografe. Vor veni în mod cert poeta Anthonia Amatti din Covasna, poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc, voi fi și eu prezentă, și poeta Mihaela Malea Stroe din Brașov, din partea Uniunii Scriitorilor Români.”
Spectacolul va începe de la orele 18:00, iar partenerii acestui eveniment de mare importanță pentru România vor fi Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe şi Centrul de Cultură Arcuş.
***
„Ziua Limbii Române” va fi serbată și la Covasna, la Casa Orășenească de Cultură, începând cu ora 17:00, iar invitați în cadrul programului „Oameni și cărți” sunt Mihaela Aionesei, Adriana Tîrnoveanu, Florentina Teacă, Cornel Vlad, prof. Cornelia Ungureanu și prof. Vasile Stancu. Programul artistic va fi întreținut de Alexandra Bârlă, Ana Maria Sandulea și Ansamblul Junii Covăsneni.
Ioana Ardeleanu