În perioada 10- 11 octombrie s-a sărbătorit, prin diverse activități – flashmob-uri,  expoziții, piese de teatru, diferite ateliere- Ziua Educației Nonformale (ZEN), inițiativă a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), prin programul Tineret în Acțiune.

Evenimentul a fost marcat și în județul Covasna. Unități de învățământ au organizat, pe parcursul săptămânii trecute, mai multe activități. Redacția „Mesagerul de Covasna” a fost invitată la câteva dintre acțiunile organizate de Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

Astfel, marți, 7 octombrie 2014, elevii clasei a III-a B, împreună cu învățătoarea Tamás Márta  s-au deplasat la Ilieni. Acolo, au participat alături de clasa a III-a și  învățătoarea Horváth Enikő, la „Festivalul dovleacului” organizat de Școala Gimnazială „László Lukács”. Scopul acestei întâlniri a fost de a reînvia și păstra tradițiile. Activitatea a început cu o prezentare a dovleacului ca legumă folosită în gospodăriile țărănești. Cu această ocazie, s-au sculptat dovlecei, iar din lucrările realizate de cele două clase s-a organizat o expoziție comună. Elevii celor două școli au învățat apoi cântece populare și zicători cu tema dovleacului.

Joi, 9 octombrie 2014, colectivul clasei a VII-a A a participat la o oră interactivă de literatură maghiară, organizată la Biblioteca Județeană „Bod Péter”, vizitând expoziția tematică „Fețele omului nevăzut – Gárdonyi” (expoziție realizată de Muzeul Literar ”Petőfi” din Budapesta şi de Muzeul Dobó István” din Eger).

„În cadrul acestei activități nonformale elevii au acumulat noi cunoștințe despre scriitorul Gárdonyi Géza – prin vizionarea unor filmulețe, prin prezentarea materialelor expuse; au putut vedea manuscrisul diferitelor romane ale scriitorului și au putut asculta prin căști diferite fragmente din operele lui Gárdonyi. Deoarece ansamblul expozițional are și un caracter ludic, elevii au asamblat un puzzle uriaș cu imaginea unei locații din cel mai cunoscut roman de istorie al scriitorului (Egri csillagok / tradus și în română sub titlul Stelele din Eger), și totodată au descifrat și scrisul secret al scriitorului. Avem convingerea că prin astfel de activități reușim să aducem mai aproape de elevi timpurile trecute ale istoriei, dar și să trezim interesul pentru cărți, pentru citit”, a explicat prof. Szonda Kinga, diriginte al clasei a VII-a A.

Vineri, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Nicolae Colan” au continuat activitățile dedicate educației nonformale. Astfel, spre exemplu, clasa pregătitoare, împreună cu înv. Musteață Maria au participat la o lecție despre grădina de legume a bunicii; clasa I și a III-a, au participat la ateliere de creație, coordonați de cadrele didactice Benedek Judit, Szabo Tunde și Szilagyi Erzsebet; elevii clasei a II-a A, alături de înv. Mona Macovei au mers în drumeție, după care au prezentat printr-o expoziție foto, ce s-a întâmplat în excursie; iar clasa a IV-a A, coordonați de înv. Rodica Marieta Costache, a prezentat, prin metoda „Storytelling”, povestea „Fetița cu fundițe roșii”, preșcolarilor de la Grădinița „Pinocchio” din municipiu, coordonați de educ. Loredana Muntean și Gabriela Alexandrescu.

Conducerea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, prin directorul Szocs Emese și directorul adjunct Maria Dobrean – s-a arătat mulțumită de modul de desfășurare și de implicarea în aceste activități.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail