O conferință cu tema „Mihai Eminescu și idealul Unirii” se va desfășura luni, 15 ianuarie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale. Evenimentul, organizat de Centrul European de Studii Covasna – Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Asociația „GRIT” Covasna, deschide, totodată, șirul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, au precizat, ieri, organizatorii.

Conferința va avea loc la Centrul Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 14.00. În program sunt cuprinse prezentări, dezbateri, dar și momente artistice, ne-a spus prof. Florentina Teacă, reprezentanta Centrului European de Studii Covasna – Harghita, Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și a Asociației „GRIT” Covasna, aceasta subliniind că evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale este organizat an de an, la Sfântu Gheorghe.

Printre invitați se numără  cunoscutul  cărturar brașovean, pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul  Muzeului „Prima Școală Românească”, din județul vecin, care va susține prezentarea intitulată „Eminescu și Brașovul” și  distinsa  cercetătoare dr. Catinca Agache, din Iași, care va susține prezentarea „Mihai Eminescu și idealul național de Unire”. Principalii organizatori, prof. Florentina Teacă și dr. Ioan Lăcătușu, vor susține  intervenția  intitulată „Mihai Eminescu în surse arhivistice covăsnene”. Programul va fi întregit de prezentarea volumelor: „Cimitirul eroilor”, al poetului brașovean Adrian Lesenciu, președintele filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România (volum prezentat de prof.  Ligia-Dalila Ghinea și  Cătălin Stanciu); „Jertfă de seară”, semnat de părintele Ioan Tămaș Delavâlcele, carte ce va fi prezentată de prof. Mihai Trifoi, iar  poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, va prezenta publicația  „Rotonda valahă- revistă de Literatură, Artă și Civilizație” a Asociației Culturale „Curierul de Vâlcea” (din Târgoviște), director Ioan Barbu.  Nu vor lipsi momentele artistice, acestea fiind susținute de către trei surori, chitariste, Tripletele Oprea, din Covasna, a spus Florentina Teacă.

Dr. Ioan Lăcătușu, director științific al Centrului European de Studii Covasna – Harghita și reprezentant  al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, a declarat că evenimentul intitulat „Mihai Eminescu și idealul Unirii”, dedicat Zilei Naționale, deschide șirul manifestărilor organizate pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, de aceste instituții, împreună  cu colaboratorii și partenerii lor.

„Manifestările organizate de Ziua Culturii Naționale deschid șirul manifestărilor care vor fi organizate în cursul anului 2018, în Sfântu Gheorghe și în județul Covasna, în cinstea Centenarului Marii Uniri. Am avut deja o primă întâlnire cu conducerile asociațiilor culturale, științifice și civice, din județul Covasna, ne vom întâlni și cu colegii din Harghita, vom participa și la Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în așa fel încât, împreună cu cele două prefecturi, să conturăm forma finală a acestor manifestări și să încercăm ca, atât cât depinde de noi, să marcăm acest eveniment astral din istoria României, cu evenimente de calitate, cu evenimente care să abordeze frontal problemele istoriei noastre naționale și locale și de ce nu, cele de actualitate, cu care se confruntă comunitățile românești, în așa fel încât, alături de ceea ce se întâmplă în întreaga țară și noi să ne aducem contribuția, atât la cinstirea memoriei celor care au înfăptuit Marea Unire, cât și la jalonarea direcțiilor prioritare de acțiune pentru a întregi zestrea  culturală pe  care  noi  o  lăsăm generațiilor viitoare.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Ioan Lăcătușu.

15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, ziua nașterii poetului nepereche, ziua valorilor românești

„În această zi, subliniem, în mod deosebit, contribuția valorilor naționale, a limbii naționale, a religiei străbune la ceea ce a însemnat păstrarea și afirmarea identității naționale”- dr. Ioan Lăcătușu

Ziua de 15 ianuarie, reprezintă ziua în care s-a născut poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Această zi a fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, și reprezintă o zi de reflecție asupra culturii române, asupra valorilor românești, și este marcată de românii din toate colțurile lumii.

„Această zi este importantă în județul Covasna, în țară,  și în comunitățile românilor de peste hotare, este importantă peste tot acolo unde trăiesc comunități românești! În această zi, subliniem, în mod deosebit, contribuția valorilor naționale, a limbii naționale, a religiei străbune la ceea ce a însemnat păstrarea și afirmarea identității naționale. Nu poate fi un lucru mai frumos decât a-ți cinsti în această zi, limba, cultura, credința, tradițiile instituțiile fundamentale care au asigurat perpetuarea acestor valori, valori care ne definesc pe noi, ca români, atât în relația cu concetățenii de altă etnii, cât și cu cetățeni din întreaga lume. Este un sentiment  tonifiant, plăcut, când știi că ești o părticică din ceea ce înseamnă poporul român în întregime, comunitățile românești în întreg spațiul românesc și cele din afară granițelor. Prin relațiile pe care le avem, de-a lungul anilor,  cu asociațiile românilor din comunitățile istorice și  cu cele din diaspora, avem imaginea a numeroaselor manifestări culturale, ce se organizează în majoritatea comunității menționate”.- ne-a declarat dr. Ioan Lăcătușu, cu privire la importanța celebrării Zilei Culturii Naționale.

Întrebat ce mesaj are pentru cititori, în preajma acestei zile, domnia sa a răspuns:

„Mesajul este cel pe care ni-l dorim cu toții: am dori  ca în anul 2018, mai mult ca în ceilalți ani, fiecare dintre noi, ca membru al comunităților locale,  dar și al  întregii  națiuni române, să încercăm să facem câte ceva mai bun –  de la faptele cotidiene,  la  performanțele profesionale, participarea la viața comunității, acțiunile de voluntariat și mai ales  să contribuim la revigorarea  stării noastră de spirit – să diminuăm pe cât posibil acele clișee din memoria colectivă, potrivit cărora la noi se pot întâmpla doar lucruri care nu sunt în regulă. Dimpotrivă! Fără  să cădem în păcatul unei  abordări  triumfaliste,  să încercă  să descoperim <<România profundă>>, nu cea prezentă în mass-media de scandal.  Să  cunoaștem și să popularizăm performanțele noastre, din toate domeniile,  în mod deosebit  ale  minunaților noștri tineri.

Să gândim cu mai multă încredere la viitor, chiar dacă fraza pare că nu este în consens cu  evoluțiile din societatea  românească  actuală, noi  trebuie neapărat să ne păstrăm speranța, în depășirea greutăților  vremelnice.  Bineînțeles, cu toții știm că << mingea>> este la clasa politică și la mai marii lumii, dar noi,  prin  atitudinea și faptele noastre, putem contribui la schimbarea în bine a României centenare”.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail