Centrul Cultural German şi Alianța Franceză ambele din Brașov vă invită la „Zilele filmului francez şi german”, acțiune care se va derula între 12 şi 14 aprilie 2019, la Cinemateca „Patria” din municipiul de sub Tâmpa.
Este o manifestăre culturală tradiţională în Țara Bârsei, ateptată cu interes în fiecare primăvară de către cinefili, ca și de vorbitorii limbilor lui Goethe și Voltaire, fiind programată să înceapă azi, vineri 12 aprilie a.c. la ora 17.00.
Alegere judicios realizată
În cadrul ediţiei din acest an, selecţia germană vizează cei 30 de ani de la căderea comunismului, prezentând trei filme de excepţie, intitulate „Gundermann”, „Das schweigende Klassenzimmer” și „Zentralflughafen THF”, iar secțiunea franceză cuprinde trei creații cinefile care au ca temă iubirea, prietenia, educația: „Primaire”, „La Promesse de l’Aube”, „La pirogue”.
Filmele au subtitrare în limba română.
În cele ce urmează vă prezentăm programul acţiunii, plus unele date şi comentarii despre pelicule ce vor rula, cine sunt realizatorii, subiectele abordate, durata proiecțiilor, eventualele premii obținute etc.
Dar mai întâi să ascultăm părerea criticului de cinema I.Marinescu Oprea, care a asistat și la alte ediții ale interesantului „maraton” dedicat celei de-a șaptea arte: „Alegerea s-a dovedit și anul acesta atent făcută, fiind aduse în prim-plan subiecte dintre cele mai diverse. Totuși, nu putem să nu observăm și să minimalizăm obstinația tinerilor creatori de film nemți pentru rememorarea unor subiecte legate de perioada tristă a divizării patriei lor acum trei decenii în entitățile cunoscute – RFG și RDG – din timpul așa-numitei „Cortine de fier”. Aidoma semenilor din Estul
Europei care au trăit în lagărul socialist, printre care s-au numărat și românii, est-germanii au suportat opresiunea sistemului comunist, restrângerea la maximum a drepturilor civice, intervenția brutală a temutei Siguranțe a statului.
Cât privește oferta franceză, regăsim și aici preocuparea pentru temele eterne legate de viață, iubire, speranță.
Vă invit, dragi iubitori ai filmului, să mergeți la Cinemateca „Patria” din Brașov (din incina Complexului cultural cu același nume) spre a schimba registrul preocupărilor voastre cotidiene și a vă ancora în realitatea spirituală”.
O șansă pentru studenţii de la limbi străine
Mai cu seamă elevii şi studenţii din Sf.Gheorghe, dar şi din alte localităţi ale judeţului Covasna ce urmează cursuri de limbi străine şi frecventează activităţile organizate de Alianţa Franceză (cu sediul la Casa Baiulescu, de pe Bd. Eroilor nr. 33 Braşov) precum cele de la Centrul Cultural German (aflat pe str. Lungă nr. 31) trebuie să fie conștienți că o asemenea oportunitate nu trebuie ratată. De altfel, după cum am observat la edițiile precedente ale Festivalului de film germano-francez, mulți tineri din județul nostru sunt încântați că au șansa de a urmări pelicule nedublate sonor, actorii folosind idiomurile lor de baștină. Așa pot fi detectate nuanțe de pronunție, expresii argotice, locuțiuni, cuvinte din jargon, într-un cuvânt un limbaj specific anumitor categorii sociale prin care acestea se disting de masa mare a vorbitorilor, limbaj caracterizat prin abundența cuvintelor și a expresiilor comu
ne, specializate sau pretențioase.
În prima zi a acțiunii, în Deschiderea Festivalului, adică vineri, 12 aprilie, de la ora 17.00 este programat filmul francez „Primaire”, produs în anul 2017, având durata 1h 45 minute, scris și regizat de Hélène Angel, avându-i în rolurile principale pe Sara Forestier, Vincent Elbaz, Albert Cousi.
A obținut un Premiu și opt nominalizări la Festivalul anual de film francez de la Hollywood, fiind invitat în ultima vreme și la alte întreceri de artă similare.
Personajul principal este Florence este o profesoară la școala primarăFlorence, o tânără profesoară de școală primară, dedicată elevilor săi. Când îl întâlnește pe micuțul Sacha, un copil aflat în dificultate, va face tot posibilul să-l salveze, cu riscul de a-și abandona viața ca mamă, ca femeie și chiar să își reconsidere vocația. Florence va înțelege treptat că nu există vreo limită de vârstă pentru a învăța continuu…
Filmul este o dramă bine articulată din punct de vedere scriitoricesc, iar transpunerea pe peliculă a ținut cont de multe dintre sugestiile oferite de scenarist.Florence este o profesoară la școala primară, dedicată elevilor săi. Când îl întâlnește pe micuțul Sacha, un copil aflat în dificultate, va face tot posibilul ca să-l salveze, cu riscul de a-și abandona viața ca mamă, ca femeie și chiar să își reconsidere vocația. Florence va înțelege treptat că nu există vreo limită de vârstă pentru a învăța…Florence este o profesoară la școala primară, dedicată elevilor săi. Când îl întâlnește pe micuțul Sacha, un copil aflat în dificultate, va face tot posibilul ca să-l salveze, cu riscul de a-și abandona viața ca mamă, ca femeie și chiar să își reconsidere vocația. Florence va înțelege treptat că nu există vreo limită de vârstă pentru a învăța…Florence este o profesoară la școala primară, dedicată elevilor săi. Când îl întâlnește pe micuțul Sacha, un copil aflat în dificultate, va face tot posibilul ca să-l salveze, cu riscul de a-și abandona viața ca mamă, ca femeie și chiar să își reconsidere vocația. Florence va înțelege treptat că nu există vreo limită de vârstă pentru a învăța…
Seara, de la ora 1
9.00 urmează proiecţia „Gundermann”, o producţie germană de 90 minute, scenariul fiind semnat de Laila Stieler, iar regia aparținându-i lui Andreas Dresen. În rolurile principale au fost distribuiți actorii Bjarne Mädel, Alexander Scheer, Peter Schneider.
Avem de-a face aici cu relatarea poveștii reale a cântărețului și scriitorului german Gerhard Gundermann, ce a trăit până în anii ’90 în fosta RDG, fiind permanent hărțuit de temuta Poliția secretă. Existența eroului principal s-a derulatîn perioada aceea pe două planuri diametral opuse, munca grea într-o… mină de cărbuni, pe de-o parte, și pasiunea sa nestăvilită pentru muzică, pe de alta! Doar încăpățânatul Gundermann știe prin câte a trecut spre a-și îndeplini visul artistic, reușind să supraviețuiască.
Sâmbătă, 13 aprilie 2019
Sâmbătă, începând cu ora 18,00 va rula o adaptare finalizată de anul trecut după o carte a scriitorului Dietrich Garstka, transpusă pe ecran de Lars Kraume. Filmul rulează aproape două ore. Pe generic apar numele protagoniștilor Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Lena Klenke Dominik Graf.
Și de această dată ne întoarcem în timp, fiind evocată perioada tulbure și grea din epoca stalinistă a Republicii Democrate Germane. Un grup de elevi din clasa a douăspr
ezecea decide să-și arate solidaritatea cu victimele Revoltei Maghiare din anul 1956, hotârând să protesteze într-un mod simbolic: păstrează două minute de tăcere în timpul lecțiilor! Firește, o asemenea atitudine de frondă stârnește surprinderea și mânia conducerii unității de învățământ, iar mai apoi a organelor de partid locale și de represiune. Se știe că acel eveniment dramatic din istoria poporului ungar a constituit multă vreme un subiect tabu pentru popoarele din țările fostului lagăr comunist, iar cine îl aborda avea mari probleme cu Securitatea. Ca atare elevii intră într-un conflict dramatic cu autoritățile școlare și guvernamentale. Legăturile de familie sunt, de asemenea, puse sub semnul întrebării. Până la urmă se reușește salvarea de persecuție în extremis a celor implicați.
Al doilea film programat sâmbătă-seara de la ora 20.00 este francez și poartă titlul „La pirogue”. Scenariul reprezintă o adaptare după romanul sinonim al lui Abasse Ndione, realizat de Éric Névé. Rezigor – Moussa Touré. Protagoniști sunt Suleymane Seye Ndiaye, Laïty Fall, Malaminé Yalenguen, actori africani.
Spectatorilor le este înfățișată aventura dramatică a unor emigranți de pe Continentul Negru, care sătui de viața grea din propria țară și mânați de dorința unui existențe mai bune în Europa se încumetă să părăsească Senegalul cu o…pirogă!!! Fragila ambarcațiune tradițională este condusă de un pescar local, care împreună cu transfugii încearcă o disperată traversare a Oceanului Atlantic până în Spania, unde cred că pot scăpa de griji. Oare, așa să fie?
Tema este de mare actualitate, aproape zilnic vedem la televizor dramele unor oameni deznădăjduiți, care pleacă într-o aveantură similară din Asia și Africa, demers disperat ce unora le este fatal…
Duminică 14 aprilie 2019
În ultima zi a Regalului cinefil, de la ora 17.00 va fi programat filmul „Une année polaire”, care va înlocui din cauza unor motive tehnice pelicula anunțată inițial (anume „Promisiunea din zori”). Este o comedie romantică originală turnată în Groelanda anul trecut, cu durata proiecției de 1h 34′, cu Anders Hvidegaard, Asser Boassen, Thomasine Jonathansen, Gert Jonathansen, Julius B. Nielsen, Tobias Ignatiussen, jucându-și propriile roluri. Regizor- Samuel Collardey, scenariști fiind Samuel Collardey și Catherine Paillé.
Subiectul este fermecător: Cu: Anders Hvidegaard, Asser Boassen, Thomasine Jonathansen, Gert Jonathansen, Julius B. Nielsen, Tobias Ignatiussen jucându-și propriile roluriPentru primul său post de învățător, Anders alege aventura și spațiile generoase: pleacă să predea în Groenlanda, la Tiniteqilaaq, un sătu
c inuit (de eschimoși) cu 80 de locuitori. În acest loc izolat de lume, viața e grea, mai grea decât a crezut Anders. Pentru a se integra, departe de reperele Danemarcei, țara sa natală, va trebui să învețe să cunoască această comunitate împreună cu tradițiile ei
Cu: Anders Hvidegaard, Asser Boassen, Thomasine Jonathansen, Gert Jonathansen, Julius B. Nielsen, Tobias Ignatiussen jucându-și propriile roluriPentru primul său post de învățător, Anders alege aventura și spațiile generoase: pleacă să predea în Groenlanda, la Tiniteqilaaq, un sătuc inuit (de eschimoși) cu 80 de locuitori. În acest sat izolat de lume, viața e grea, mai grea decât a crezut Anders. Pentru a se integra, departe de reperele Danemarcei, țara sa natală, va trebui să învețe să cunoască această comunitate împreună cu tradițiile ei.În încheierea serii, dar și a întregii manifestări, seara de la 19.30 va rula pelicula documentară „Zentralflughafen THF”. Durata: 100 minute. Regia: Karim Aïnouz, realizator de sorginte maghrebiană cunoscut și apreciat în Hexagon și Germania.
Artistul vizual Karim Aïnouz reușește să reconstituie istoria Aeroportului german „Tempelhof” (abandonat astăzi) însă care în timpul lui Hitler ar fi trebuit să devină cea mai mare aerogară din lume.
Cine este pasionat de asemenea teme – precum…subsemnatul – vor avea cu ce să se delecteze…
Apreciat festival cinematografic
Vă prezentăm și câteva opinii ale unor spectatori fideli: „Este foarte frumos că an de an continuă acţiunea intitulată «Zilele filmului german și francez», cum la fel de bine putea fi numită «Zilele filmului francez şi german », organizată de Centrul Cultural German și Alianța Franceză din municipiul de sub Tâmpa, instituţii non-profit, ce au o mulțime de prieteni și în județul Covasna”, ne-a declarat tânăra Ioana Bularca, din Întorsura Buzăului. „Mă bucur că publicația mea favorită, anume cotidianul «Mesagerul de Covasna» ne informează pe larg despre acest mini-festival cinematografic, a ad
ăugat eleva Maria S., ce îmbină plăcutul cu utilul. În sensul că oferă spectatorilor posibilitatea de a viziona producții recente, iar pe de alta de a exersa una din cele două limbi de circulație internațională, germana și franceza”. Iată și părerea unui domn în etate, C.Alexandru, traducător de meserie ieșit la pensie, care ne-a precizat că este o plăcere pentru domnia sa ca în fiecare an să ia parte la această manifestare de ținută, reconectându-se la marea Cultură a Europei.
Aşa după cum ne-au precizat organizatorii, peliculele care vor rula au subtitrare în limba română şi sunt programate la ore accesibile, pentru a putea fi vizionate de câți mai mulți amatori
Intrarea – liberă. Iată un detaliu important mai cu seamă pentru elevi, studenţi, pensionari, pentru că prețul biletelor la diferite spectacole a tot crescut în ultima vreme. Informația este utilă pentru toţi iubitorii celei de-a şaptea arte, ce vor să petreacă nişte momente agreabile în lumea mirifică a filmului şi să-şi perfecţioneze cunoştinţele de limbă străină în două dintre idiomurile de circulaţie internaţională.
Felicitări organizatorilor și vizionare plăcută spectatorilor !
În încheierea articolului nu putem decât să vă dorim, stimați cititori, vizionare plăcută şi să adresăm felicitări organizatorilor – anume Centrului Cultural German Brașov (director Roxana Florescu) și Alianței Franceze de la Braşov (director Daniela Moaşa) pentru păstrarea unei tradiții valoroase, ca și pentru colaborarea rodnică de ani de zile cu publicația noastră!
Horia C. Deliu