. . Aflate la cea de-a XXIV-a ediție, „Zilele Andrei Șaguna”, organizate de Liga – Cultural Creștină „Andrei Șaguna”, au debutat în 24 iunie (a.c.), cu Hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Valea Mare și au continuat cu multe activități care s-au derulat pe parcursul săptămânii trecute.

Conform programului stabilit, componenta referitoare la activitatea cultural – științifică din cadrul „Zilelor Andrei Șaguna” a debutat vineri, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe și a continuat sâmbătă, cu un simpozion, prezentarea unor cercetări, prezentări, lansări de carte sau alte publicații, colocvii și dezbateri pe teme legate de istoria şi cultura românească și nu numai, reunind oameni de cultură, profesori universitari, cercetători, teologi, muzeografi, istorici, etnografi, arhivişti, sociologi și nu numai, din județ și din țară.

„Este o mare șansă pentru noi  că îi avem de ani de zile prezenți la noi pe acești oameni de mare cinste (…)!”- a declarat, referindu-se la oaspeții „Zilelor Andrei Șaguna”, Dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre fondatorii Ligii. Acesta a precizat că, alături de comunicările prezentate în toamnă, la sesiunea de comunicări științifice „Românii din Sud- Estul Transilvaniei- istorie, cultură și civilizație”, și la „Zilele Nicolae Colan”, comunicările din cadrul ediției actuale a „Zilelor Andrei Șaguna” reprezintă materia primă pentru Anuarul „Acta Carpatica” numărul III, Anuarul românilor din Sud-Estul Transilvaniei, editat de Centrul Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Centrul European de Studii Covasna- Harghita și Asociația „Ștefadina” din București.

În cadrul manifestărilor, s-a păstrat și un moment de reculegere în memoria cunoscutului istoric, prof. univ. Dr. Nicolae Bocșan.

Centrul Elceziastic de Documentare „ Mitropolit Nicolae Colan”- Două decenii în slujba istoriei și culturii românești

Programul de sâmbătă al „Zilelor Andrei Șaguna” a cuprins și dezbaterea cu tema „Două decenii în slujba istoriei și culturii românești” dedicată împlinirii a 20 de ani de la înființarea Centrului  Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” la care au fost prezenți PS Andrei Făgărășanu, episcop al Covasnei și Harghitei, Codrin Munteanu, Secretar de Stat în Ministerul Apărării Naționale, Sebastian Cucu, prefectul județului Covasna, și oaspeți din țară.

În discursul său, PS Andrei Făgărășanu a menționat: „Să dăm slavă Bunului Dumnezeu în aceste binecuvântate clipe în care se mai scrie o pagină de istorie a neamului nostru românesc: 20 de ani de la înființarea Centrului de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>> din Sf. Gheorghe. Acești 20 de ani nu sunt altceva decât temelie peste temelie așezată  pe răbojul vremii, cum spunea marele poet Coșbuc. De ce ? Pentru că în acest spațiu românesc numit Episcopia Covasnei și Harghitei sunt multe parohii care nu mai funcționează. Toate documentele istorice (din acele parohii-n.red) sunt în acest Centru cultural. Cei care  le-au scris sunt așezați sub glie și, de multe  ori, în cimitire  nu mai există nici crucile lor. Să-mi fie cu iertare: România se îndreaptă încet, încet, într-un declin, din toate punctele de vedere, ori acest declin afectează biserica, școala și neamul. (…) De aceea, acest Centru de documentare, încă de  la înființare și-a propus de-a strânge, așa cum spune evanghelistul, puii sub aripi, de a strânge fiii bisericii noastre în tot ceea ce numim noi cultură, credință și neam.  Oficialitățile locale, în aceste  două  județe au un mare rol, împreună cu biserica neamului nostru românesc;  dânșii, împreună cu slujitorii sfintelor altare nu fac altceva decât păstrează candela neamului nostru românesc aprinsă, dimpreună cu toți membrii, cadrele didactice și ceilalți apropiați români de suflet care funcționează în instituțiile statului. Îi mulțumesc în mod deosebit domnului Ioan Lăcătușu  care, încă de la înființarea Centrului de documentare <<Mitropolit  Nicolae Colan>> la Sf. Gheorghe, a fost creierul și inima care a bătut, cu timp și fără timp, pentru a păstra aceste odoare de mare preț, istorie scrisă așezată în rafturile acestui Centru. (…) Ucenicul Dvs., părintele Pârvu Sebastian să preia și să ducă mai departe ceea ce în urmă cu 20 de ani, împreună cu IPS Ioan Sălăjean  ați așezat în acest frumos Centru”.

Mereu prezent la evenimentele comunității românești din județul Covasna, Secretarul General  al  Ministerului Apărării Naționale, Codrin Munteanu, s-a adresat celor prezenți spunând: „ Încep prin a vă mulțumi că sunteți aici, în primul rând celor veniți din alte colțuri ale țării pentru că iată, în mod consecvent, dați dovadă de solidaritate cu noi, cu românii de aici și cu nevoile noastre, iar sprijinul dvs. este extrem  de important, nu doar din punct de vedere  moral, pentru că știm că nu suntem singuri, ci  și din punct de vedere financiar- dacă ne gândim la ceea ce a făcut, iată, societatea <<Ștefadina>> atunci când s-a făcut arhivarea și digitalizarea muncii deosebite pe care a depus-o dl prof. Ioan Lăcătușu, în  toți acești ani, împreună cu echipa dânsului. Mă încearcă și un sentiment de tristețe că atunci când am pășit pentru prima oară în această clădire, prin  anii 2000, sala era la fel de plină cu oameni de aici. Din păcate, parte dintre acei oameni nu mai sunt printre noi, și poate că ar trebui să le mulțumim și să ne gândim și la ei în aceste momente. Foarte mulți dintre cei care în anii 2000 luptau alături de noi pentru cauza românească, oameni de 40-45 de ani,  au trecut, înainte de vreme, la Domnul, la vârste tinere.  Astăzi, este și un lucru bun dar este și un lucru trist, iată că dvs i-ați înlocuit, ați umput sala fizic dar și cu multă dragoste, cu înțelepciune și pregătire academică. Însă, tinerii care sunt în sală, din păcate, nu sunt tinerii noștri, sunt tineri care vin, la fel ca și cei din generația mai înaintată, din alte colțuri ale țării; este îmbucurător faptul că vin și avem reprezentanții generației tinere și ai generației mature din țară și,  în mod solidar, iată, sunt alături de noi. Este însă trist și încă nu-mi  explic motivul pentru care profesorii noștri din Sf. Gheorghe și din județ lipsesc”.  Codrin Munteanu a remarcat și lipsa de la acest important eveniment a reprezentanților partidelor politice românești din județul Covasna.  „Nu vreau să fac politică, dar fac următoarea remarcă: mi-aduc aminte de efervescența  de acum aproape 2  luni, din timpul alegerilor, când toată clasa politică  covăsneană alerga la oameni și le cerea voturile, iar astăzi nu este  alături de principala  entitate a societății civile romînești, de stâlpul  de rezistență identitară românească, cel care dă consistență  luptei   noastre de rezistență prin cultură, Centrul de Documentare Mitropolit  Nicolae Colan”, a conchis  Secretarul General al Ministerului Apărării Naţionale.

În discursul său, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu a spus: „Încep prin a mulțumi celor care de-a lungul celor 20 și ceva de ani, după Revoluția de la 1989, au încercat, au trudit și au reușit să creeze o stare de echilibru în societatea noastră din acest județ, și nu numai, scoțând  la iveală, de multe ori, adevăruri care se încerca a fi ascunse. Acești oameni se regăsc nu numai în structura sau componența acestui Centru eclezistic, ci îi regăsim cam în toate structurile asociative, nonguvernamentale care au servit interesul național- fără a spune vorbe mari- în această zonă.  Am sărbătorit 20 de ani de la înființarea Episcopiei Covasna și Harghita, am sărbătorit 25 de ani de la înființarea Fundației Mihai Viteazul, și iată  că  astăzi suntem în frumosul moment la care celebrăm împlinirea a  20 de ani de la înființarea Centrului Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan. (…) Continuând mesajul transmis de PS Andrei Făgărășanu o să vă spun  că declinul ar fi fost, probabil, unul dramatic în această zonă fără  existența unor astfel de organisme,  și în special a celor  pe  care le-am enunțat mai înainte. Cu siguranță că aceste organisme nu sunt abstracte, sunt formate din oameni, și într-adevăr este foarte important  ca tot ceea ce s-a construit până acum și toată  activitatea ce s-a depus în toată această perioadă să fie continuată la fel  de bine. Sunt și premise, ucenicul, așa cum a fost denumit părintele Sebastian, împreună cu dl profesor  Ioan Lăcătușu  au stat la baza acestui proiect românesc și sunt convins că îl vor duce mai departe”.

Vorbind cu sinceră emoție în fața celor prezenți, prof. dr. Ioan Lăcătușu a menționat, printre altele: „ Noi suntem o instituție de cultură bisericească și laică  subordonată Episcopiei. Avem o arhivă, dar nu suntem instituție subordonată Arhivelor Naționale, avem o bibliotecă dar nu suntem în sitemul bibliotecilor, avem  editură, avem o bază de  date  cu vizitatori multipli. Nu insist asupra a ceea ce am făcut, am făcut cu ajutorul lui Dumenzeu și al dumneavoastră, dar ca să judecăm exact, trebuie să realizăm de unde am plecat, câți oameni și de ce resurse am beneficiat în cei 20 de ani și în ce context ne-am desfășurat activitatea. (…) Aș vrea să pun accent pe funcția de reprezentare simbolică: acest spațiu este un spațiu al românilor.  Vă dați seama, într-un județ în care multă lume din comune se simte străină când vine în capitala județului, ce lucru extraordinar să intri într-un spațiu al tău, al românilor , să ceri un sfat, o vorbă, o intervenție. Am păcătuit, mărturisesc, am făcut trafic de influență timp de 20 de ani pentru toți românii care aveau nevoie de o intrare la prefect, la o instituție județeană,  și din punctul  acesta de vedere iată că alături de funcțiunea culturală, spirituală, științifică, am realizat această funcție civică. Aici l-am primit pe Preafericitul Părinte Teoctist și pe toți ceilalți ierarhi, aici ne-am întâlnit cu primul ministru Radu Vasile,  de aici a pornit propunerea de canonizare a Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna, alături de frații noștri de la Constanța, aici s-a constituit Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Dar a mai fost ceva: aici a fost un bec aprins până spre miezul nopții, acest bec aprins a însemnat o speranță  a românilor că totuși  a existat  această continuitate.”

Domnul Ioan Lăcătușu și-a manifestat insatisfacția și mâhnirea cu privire la tratamentul diferențiat de care are parte comunitatea minoritară românească din județul Covasna, față de cea majoritară maghiară, în ceea ce  privește susținerea financiară în realizarea proiectelor culturale.  „Avem amărăciunea  că  nu am reușit,  în 25 de ani,  să lămurim conducerea României că este nevoie de o egalitate de șanse în ceea ce înseamnă finanțarea proiectelor culturale. Cu ce eforturi am realizat noi ceea ce am realizat până în prezent  și,  în același timp,  concetățenii noștri maghiari  primesc finanțare de la București, ca minoritate, finanțare de la Consiliul Județean- oameni care au bugetul, finanțare din Budapesta. Nu este corect, nu poate continua o asemenea discrepanță! Nu știm ce trebuie să facem, dar trebuie să reparăm această mare nedreptate în următorii ani,  pentru că nu se mai poate așa!”- a precizat acesta.

„Premiile I.I.Russu”- ediția 2016

Tot sâmbătă, s-au înmânat și „Premiile I.I.Russu”- ediția 2016 – laureați fiind prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, din Cluj-Napoca, Dr.Mihai Gorgoi, din Bucureşti, Dr. Ligia Fulga, Braşov, Dr. Virgil Pană, din Tg.Mureş, prof. Vasile Stancu, din Sf. Gheorghe.

În aceeași zi, în cadrul programului „Zilelor Andrei Șaguna”, la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci a avut loc manifestarea intitulată „La umbra nucului bătrân”, ce a cuprins lansări şi prezentări de cărţi aparţinând autorilor din zona Carpaţilor Răsăriteni și care a fost organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita.

În ceea ce privește scopul manifestărilor organizate în cadrul „Zilelor Andrei Șaguna”, președintele Ligii Cultural – Creștine Andrei Șaguna, pr. dr. Sebastian Pârvu declara zilele trecute: „Ceea ce ne dorim noi să facem este să dăm o putere și o greutate acestei manifestări (…), ceea ce ne-am dorit să realizăm a fost această aplecare asupra cercetării istoriei comunității românești, adică trebuie să recunoaștem și ne bucură, pe de altă parte, faptul că avem zeci, sute, mii de studii, sute de cărți publicate de oameni inimoși care s-au implicat fie din cadrul <<Ligii Andrei Șaguna>>, fie din partea Centrului <<Nicolae Colan>> sau a Centrului European de Studii Covasna -Harghita, adică o mână de oameni, o mare familie de români, care și-au jertfit din timp, zi și noapte, în așa fel încât istoria noastră să fie scoasă la lumină, pentru că exista, din păcate o parte, un vid de informații în ceea ce înseamnă istoria noastră aici (…).  Cercetători care au dragoste față de aceste meleaguri vin și participă la manifestările noastre, fie că e vorba despre un simpozion sau de o masă rotundă sau de partea legată de folclor, de Nedeie, toate aceste manifestări doresc să întregească un tablou al zonei în care sunt români, în care au fost români și în care vor mai fi români (…).”

Nedeia Sânpetrului și Zilele Vâlcelelor

Pentru  al V-lea  an consecutiv, în cadrul „Zilelor Andrei Șaguna”   au fost organizate  la Vâlcele, Zilele localității și Nedeia Sânpetrului, în organizarea Consiliului Local şi Primăriei comunei Vâlcele

Astfel, după sfânta Liturghie, duminică, la Biserica ortodoxă „Sf. Teodor Stratilat” din Vâlcele a avut loc o slujbă de pomenire slujbă de pomenire în memoria refugiaţilor şi expulzaţilor, după care au avut loc lansările volumelor: „Testament” şi „Românii, flori din grădina Maicii Domnului – Eseuri vol.II” de pr. Ioan-Tămaş Delavâlcele, apărute la Editura „Suflet transilvan”, în Teliu, 2016; dar și lansarea volumului „Dincolo de cuvinte” de Corina Nica, apărută tot la Editura „Suflet transilvan”, în Teliu, 2016.

„Trebuie să mulțumim părintelui Bugnar, de la Teliu, pentru că, iată, și prin aceste apariții, a fost alături de noi.”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu, care, apoi, referindu-se la noile volume ale părintelui Ioan –Tămaș Delavâlcele, a spus:

„În volumul <<Testament>> al părintelui Ioan – Tămaș Delavâlcele, am avut privilegiul să scriu prefața (…), iar în prezentarea succintă pe care am făcut-o am scos în evidență specificitatea discursului părintelui Ioan –Tămaș Delavâlcele, ca preot, publicist, scriitor, care are un discurs specific, aparte, ca om implicat în viața Cetății (…). În legătură cu cartea <<Testament>>, pot spune că averea pe care părintele o lasă prin <<Testament>> este imensă, dar nu constă în bunuri materiale, ci în ceea ce a însemnat acumulările culturale, spirituale, de-o viață. Mesajul cărții poate fi descifrat printr-o cheie, care înseamnă stăpânirea perspectivei teologice despre viață și moarte și trecerea în veșnicie și a ceea ce înseamnă cultura populară și filosofia românească despre om și marea trecere. Părintele, într-o viziune proprie, prezintă acest crez, acest testament. Ne-a făcut și o surpriză prin capitolul final, intitulat <<De ce iubim femeile>>, în care, pornind de la romanul cunoscut al scriitorului Mircea Cărtărescu, părintele face o paralelă: argumentele scriitorului și argumentele biblice. Numai un bun cunoscător al textelor biblice putea să facă o asemenea paralelă! Felicitări părintelui, felicitări editurii care i-a înlesnit apariția acestor volume. Sperăm ca atât părintele, cât și feciorul dumnealui, tânărul preot Vasile Antonie Tămaș,  pe lângă misiunea preoțească, să realizeze și această continuă implicare benefică în viața societății, a Cetății (…). Părintele este autorul mai multor volume (…). În anul 2013, a apărut primul volum de eseuri semnat de părinte (…), în care eseurile sunt grupate tematic (…). Practic, acest al doilea volum <<Românii, flori din grădina Maicii Domnului – Eseuri vol.II>> de pr. Ioan-Tămaş Delavâlcele, continuă primul volum și, conform cuprinsului, eseurile părintelui sunt grupate tematic. Părintele abordează subiecte de mare actualitate din realitatea românească, volumul prilejuiește o lectură interesantă (…)!” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Despre volumul „Dincolo de cuvinte” de Corina Nica, poetul Ionel Simota, prezent la lansare, a declarat, printre altele, că:

„Este o carte ce mi-a fost așezată în mână ieri (n.r.- sâmbătă) și pe care am citit-o cu mare, mare bucurie. Cartea se numește << Dincolo de cuvinte>>, autoare este Corina Nica; este a doua carte de poezii pe care autoarea ne-o aduce sub lumina ochilor. Ar trebui să încep prin a vă spune că acest volum de poezie, nu este doar un volum scris, ci este un volum trăit de-a dreptul. Eu am citit poemele dinăutntrul lui și am văzut cu câtă generozitate autoarea ne oferă spații de iubire, spații de dor (…). Ceea ce am admirat foarte tare la această carte este faptul că a scris –o în  acest dulce stil clasic. A folosit aproape toate <<armele>> pentru a încânta ochiul și nu numai ochiul, ci și sufletul! (…)”.

După lansarea volumelor amintite, cei prezenți s-au îndreptat spre centrul localității Vâlcele, unde localnici, dar și persoane din afara localității urmăreau programul artistic pregătit de organizatori, cu ocazia  Zilelor Vâlcelelor și Nedeii Sânpetrului,  program ce a cuprins cântece și dansuri populare.

La eveniment a participat și o doamnă care acum este stabilită în Grecia, dar care a trăit o perioadă în Vâlcele.

„Aveam 6 ani când ne-au adus la Vâlcele și am plecat de aici la 17 ani. 33 de ani am trăit în România, iar în 1983 ne-am întors în Grecia. Vin foarte des în România, îmi place, am amintiri foarte plăcute (…). După 33 de ani, astăzi sunt din nou la Vâlcele. Particip la manifestări, ca spectator (…)!” – ne-a spus aceasta.

În discursul  său de deschidere  a „ Zilelor Vâcelelor”, primarul comunei, Kovács Lászlo a spus:

„Primăria, împreună cu Consiliul Local al comunei Vâlcele continuă tradiția și în acest an, prin organizarea Zilelor Vâlcelelor. Astfel, ne întâlnim a V-a oară în acest loc și sărbătorim împreună viața, frumosul, sportul, savurăm  cultura și omagiem tradițiile. Într-o lume plină de tehnologie, de opțiuni și de frământări, a ne opri și a savura cultura reprezintă respect față de trecut, dar și responsabilitate față de viitor. Aceste zile de sărbătorare ne ajută să ne bucurăm împreună, să arătăm copiilor noștri cine am fost și cine suntem, ce înseamnă comuna pentru noi, să ne cunoaștem mai bine, să împărtășim gânduri și planuri de viitor, dar, în primul rând, ne dau prilejul să fim mândri de comuna noastră.

Gândul meu se îndreaptă inevitabil la cei  patru ani care au trecut de la prima ediție a acestei sărbători, ani care au trecut poate prea repede. Am trăit împreună realizări și succese, dar în același timp, au rămas și proiecte care urmează a fi realizate în continuare, pentru a face mai frumoasă și mai prosperă comuna (…)!”

***

„Zilele Andrei Șaguna” vor continua până în 8 iulie (a.c.), când la  Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe va avea loc un colocviu cu tema „Priorităţi ale comunităţii româneşti din judeţul Covasna”; dar și o întâlnire cu primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni şi  locali  din judeţul Covasna. Întâlnirea va fi moderată de Preasfințitul Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Sebastian Cucu, Prefectul judeţului Covasna.

Ediția de anul acesta este organizată în parteneriat cu diverse organizații, instituții și se bucură de finanțare din partea  S.C. „Ștefadina” S.R.L. Bucureşti, a  editurii şi Tipografiei Magic Print  Oneşti și din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Ana Alina Costache, Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail