În organizarea Asociației Cultural Creștine Justinian Teculescu, la sfârșitul săptămânii trecute, vineri, în sala Unirea din Voinești a avut loc lansarea cărții Zenit sub asediu ” a profesorului brașovean Stelian Răducanu, la care au fost prezenți elevi, cadre didactice, localnici precum și prefectul Marius Popica.

În cuvântul său către cititori, autorul menționează, printre altele: „ După anul negru 106 d.Hr., când demolatorii romani ne-au distrus regatul și pe regele Decebal, am fost permanent în fața valurilor și vânturilor pustiitoare ale migratorilor care au mușcat bucăți mari din Țară cu populație cu tot, autohtonii daco-valaho-români fiind pe rând bulgarizați, sârbizați, rusificați sau maghiarizați. Cei rămași în matca românească au apărat cu mari jertfe de sânge idealurile esențiale ale existenței-LIBERTATEA ȘI DEMNITATEA- având drept corolar un sistem  de ÎNALTĂ MORALĂ, reflectat într-un  comportament corespunzător cunoscut sub numele de OMENIE.

Dar, de această însușire unică, genuină a poporului român – omenia- au profitat și continuă să profite cei cu ochi și mână lacomă din Europa și de peste oceane, cu efecte  dezastruoase pentru cei mai mulți dintre români. (…)  Zenitul este prelungirea verticalității în virtual a tuturor virtuților cu care am venit pe lume și în diversitatea acestei lumi. De două mii de ani, Zenitul, ca Verticalitate a Neamului Românesc, a fost asediat și ciopârțit mereu (…) Cartea mea este în mare parte ecoul de adâncă nemulțumire împotriva nedeptăților care ne-au urmărit veacuri în șir, pe care le-am îndurat dând vamă grea și care, din păcate, ne urmăresc ca un blestem nemeritat , împidicându-ne să ne așezăm pe făgașul  care ne-ar duce, normal și meritoriu, la mai binele pe care atâtea alte popoare îl trăiesc din plin”.

Cartea a fost prezentată de către profesorul Vasile Stancu, dr. Ioan Lăcătușu și doamna Steluța Enea, secretarul Primăriei oraș Covasna, care, din postura de cititor al acestei cărți,  a spun că  „după ce citim „Zenit sub asediu” trebuie să o povestim și altora, să ne înarmăm cu argumentele și probele sintetizate și ordonate din lucrare și, mai ales, să le folosim atunci când zenitul nostru ( libertatea și demnitatea) sunt puse sub asediu, iar folosirea lor să fie doar în apărare”.

„Cele 7 capitole ale cărții n-au, aparent, legătură unul cu celalalt. Cititorul atent va putea însă să aprecieze talentul autorului de a ne introduce prin simbolul Porților în tema cărții – Zenitul – reprezentat de libertatea și demnitatea de a fi român și de a rămâne român, prin puterea de a rezista Asediului, reprezentat de necunoașterea adevărului istoric, de manipulare, minciună, vicleșug, interese externe, corupție, incompetență și alte rele. Capitolele cărții ne dau, fiecare, pe rând, căte-o soluție pentru păstrarea Zenitului și rezistenței la Asediu. Capitolul „Câteva probe” adună din diverse surse biografice, dar și din cunoașterea autorului probele și argumentele cu care orice român poate să se salveze asediului la zenit.  Capitolul se adresează  „în egală măsură românilor și celor care cred că sunt de alt neam, dar care în mare măsură sunt frați pierduți sau verișori.” Mesajul final al acestui capitol este acela că „numai în pace și înțelegere putem să facem în așa fel încât să fie bine pentru România, salvarea noastră fiind din interior și nu dinafara Țării” a mai punctat, în discursul său, citându-l pe autor, doamna Steluța Enea.

„Îi mulțumim  d-lui profesor pentru ideea de a organiza lansarea cărții „Zenit sub asediu” la Covasna, pentru mesajul ei și pentru invitația la dialog și mai ales, vă mulțumim Dvs. pentru participare, pentru faptul că vă implicați, că ne găsim împreună motivații pentru a merge înainte liberi și demni” a conchis aceasta.

M.G.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail