Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a acordat ieri titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe”, unui număr de zece persoane, în semn de prețuire și recunoștință pentru activitatea acestora.
Diplomele de „Cetățean de onoare al comunității românești” au fost acordate în cadrul unei ceremonii desfășurate în Biserica „Sfântu Gheorghe” (biserica din deal), după terminarea Liturghiei oficiată cu ocazia Hramului lăcașului de cult, de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în prezența a numeroase persoane.
Cei zece laureați ai titlului din anul 2017 sunt: avocatul Ioan SOLOMON, fost președinte al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” și al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, inginerul Eugen LAZĂR, fost director al Întreprinderii de Țigarete din Sfântu Gheorghe, membru în conducerea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, profesorul Mihai TRIFOI, publicist, membru în conducerea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, șeful Secției române a Ligii Internaționale a Profesorilor Esperantiști; profesorul, pictorul, sculptorul și autorul unor monumente de for public din Sfântu Gheorghe și din Vâlcele, Pompiliu PLEȘA, profesoara de geografie la Colegiul Național „Mihai Viteazul”,Felicia MAREȘ, metodistă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, subinginerul Aurel DRAGOMIR, fost deputat în Parlamentul României, vicepreședinte al Fundației „Neamul Românesc”, filiala Covasna, educatoarea Adriana MIHALACHE, fost inspector școlar de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, autoare de cărți auxiliare didactice, profesorul de geografie la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Ion RĂDUȚĂ, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și în Corul „Ecclesia” al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, colonelul (r)Ioan ANTONESCU, membru în Comitetul parohial al Parohiei Ortodoxe II din Sfântu Gheorghe și economistul Aristotel ZANCU, controlor financiar la Curtea de Conturi Covasna.
„Ziua de azi a însemnat, realmente, un eveniment în viața comunității românești din Sfântu Gheorghe. Faptul că la Liturghia arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, cu acel sobor de preoți, a fost atât de multă lume, faptul că după cuvântul de învățătură al Preasfințitului, am putut, în prezența comunității, iată, și a liderilor comunității locale, reprezentanți ai Prefecturii, Parlamentului, instituțiilor deconcentrate și, cel mai important, în prezența credinciosului de rând, din Sfântu Gheorghe, care a avut posibilitatea, și cu această ocazie, să își cunoască oamenii de cinste. Mare, mare onoare! Biografiile, textele care constituie <<Laudatio>> prezentate astăzi vor fi, prin intermediul presei, publicate in extenso (…). Bucuria noastră a fost deosebită și mulțumim, pe această cale, ziarului <<Mesagerul de Covasna>>, pentru că în urma articolului publicat pe această temă, săptămâna trecută, am avut ecoul favorabil și am avut și surprize: oameni cu performanțe în domeniul literar, sportiv, civic, (performanțe – n.r.) pe care noi nu le știam, au venit și ni le-au prezentat. E un lucru deosebit feedback-ul (reacția, răspunsul n.r) la ceea ce înseamnă această manifestare. Mulțumim Preasfințitului Andrei, tuturor celor care au fost alături de noi, că am trăit o zi deosebită, un eveniment în viața comunității, care, și prin intermediul presei, va rămâne peste ani, mărturie la ceea ce înseamnă viața comunitară și modul în care știm să ne cinstim valorile, liderii.” – ne-a declarat, ieri, după terminarea ceremoniei de decernare a titlului, reprezentantul către Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), dr. Ioan Lăcătușu, care le-a transmis un mesaj celor zece persoane care au primit ieri titlul de „Cetățean de onoare al comunității românești”.
„Așa cum le-a transmis și Preasfințitul Episcop Andrei, le doresc și eu (laureaților- n.r.) sănătate, bucuria de a-și crește nepoții și de a se bucura de ei și bineînțeles, îndemnul ca după acest eveniment, ei să rămână la fel de activi ca membri ai comunității românești și îi așteptăm la toate manifestările noastre. Felicitări sincere (…)!”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.
Potrivit sursei citate, titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti”, instituit de către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) este oferit anual, din 2003, în preajma sărbătorii marelui mucenic Gheorghe, unui număr de până în zece persoane aflate în jurul vârstei de 65 de ani, care au avut rezultate, în plan profesional, dar și în plan social, cultural și civic.
Din anul 2003 și până în 2016 au primit titlul de „Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe” 131 de persoane, o bună parte dintre aceste persoane fiind trecute la cele veșnice, a spus dr. Ioan Lăcătușu. Acesta a precizat că „la anul, în cadrul proiectelor dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, la Editura <<Eurocarpatica>>, va apărea un volum cu datele biografice ale tuturor Cetățenilor de onoare ai comunității românești din Sfântu Gheorghe”.
Ana Ciorici Costache