Volumul „Viața publică din Sfântu Gheorghe – Covasna (1919-1989). Cronologie”- cea mai recentă apariție editorială semnată de dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, personalitate marcantă a comunității covăsnene, a fost lansat, în avanpremieră, luni, 23 aprilie, la Miercurea Ciuc, în cadrul unui program de manifestări deosebite organizate de Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, Despărțământul Covasna – Harghita.
Ziua internațională a cărţii şi a dreptului de autor este celebrată anual, din 1996, la data de 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, iar de atunci, în diverse locuri ale lumii se desfășoară activități dedicate cărții. În România, „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”, se celebrează din 2005.
Evenimentul internațional a fost sărbătorit în acest an și de către Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, Despărțământul Covasna – Harghita, printr-un program de suflet dedicat iubitorilor de carte, derulat de la ora 17.00, la sala fostului cinematograf „Transilvania” din Miercurea Ciuc.
„În primul rând, am dorit aducerea în actualitate a acestei aniversări, care mi se pare foarte frumoasă și binevenită, dar și sublinierea importanței faptului de a citi și în special de a citi cărți tipărite, nu cărți electronice, dar și să arătăm faptul că se mai citește mult încă, dar nu destul – poate tânăra generație este în acest impas de a citi mai puțin – și faptul că este un bun prilej să te întâlnești cu oameni care au aceleași preocupări – lectura, cartea.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, președinta Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, Despărțământul Covasna – Harghita, Irina Groza.
În deschidere, au fost prezentate detalii despre Ziua Internațională a cărții, informații despre momentul din care se sărbătorește această zi și de ce, apoi cei prezenți au putut urmări un program artistic – compus din muzică și poezie, pregătit de elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, sub îndrumarea prof. Dorina Drăghici Moraru.
„Am inclus în program și o foarte tânără domnișoară, din clasa pregătitoare, care a vorbit despre povestea ei preferată.” – a precizat președinta Irina Groza.
Potrivit acesteia, evenimentul a continuat cu lansarea volumului „Viața publică din Sfântu Gheorghe – Covasna (1919-1989). Cronologie”- semnat de dr. Ioan Lăcătușu.
Lucrarea, foarte amplă și valoroasă, face parte din colecția „Centenarul Marii Uniri (1918-2018)”, apărută la Editura „Eurocarpatica” și prezintă, în aproape 700 de pagini, aspecte ale vieții publice din Sfântu Gheorghe, din perioada 1 ianuarie 1919 – 31 august 1940, din perioada administrației horthyste și a consecințelor sale (8 septembrie 1940 – 6 martie 1945) și din perioada comunistă (6 martie 1945 – 31 decembrie 1989). Volumul cuprinde și o serie de anexe valoroase, ce prezintă fonduri arhivistice ale unor creatori și deținători de documente din Sfântu Gheorghe aflate în păstrare la Arhivele Naționale Covasna, fragmente din volume, studii și articole referitoare la viața publică din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, din perioada 1919-1989, semnate de Ioan Lăcătușu, trimiteri la cărți și publicații referitoare la istoria orașului Sfântu Gheorghe sau tipărite în Sfântu Gheorghe (1919-1989) aflate în evidența Bibliotecii documentare a Arhivelor Naționale Covasna, aspecte privind populația orașului Sfântu Gheorghe, după etnia și confesiunea locuitorilor, la recensămintele din anii 1850-1992.
Dr. Ioan Lăcătușu a transmis, în numele său și a editurii „Eurocarpatica” felicitări organizatorilor evenimentului de la Miercurea Ciuc, pe care l-a apreciat ca fiind foarte reușit:
„Doresc ca, în numele <<Editurii Eurocarpatica>> și al subsemnatului – ca autor al volumului- să trasnsmit felicitări organizatorilor acțiunii și în mod deosebit Despărțământului <<ASTRA>>, condus de profesoara Irina Groza și partenerului principal, Colegiului Național Octavian Goga, și să subliniez avantajul acestei cooperări de excepție dintre societatea civilă și școală – respectiv între Despărțământul <<ASTRA>> și Colegiul Național <<Octavian Goga>> și în cazul de față, concretizată într-un program cultural- artistic deosebit, coordonat de doamna profesoară Dorina Drăghici Moraru. Nu intru în detalii, dar doresc să precizez faptul că montajul respectiv a avut un conținut consistent, un mesaj deosebit, o prezentare pe măsură și o apreciere ca atare din partea publicului!”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.
În legătură cu lansarea cărții, a spus: „Doresc să menționez, să apreciez și să le mulțumesc domnului Gheorghe Filip, care a prezentat câteva cuvinte despre autorul lucrării și domnului profesor Constantin Costea, care a făcut recenzia cărții și a prezentat conținutul acesteia. În ceea ce mă privește, am integrat lansarea volumului <<Viața publică în Sfântu Gheorghe…>> – și am subliniat – că a apărut în colecția <<Centenarul Marii Uniri>>, a Editurii <<Eurocarpatica>>, și am ilustrat că atunci când ne referim la Centenar, discutăm despre cei care au pregătit Marea Unire – greul ducându-l preoții și învățătorii – cei care au înfăptuit Marea Unire și cei care au contribuit la consolidarea Marii Uniri. Și, aici, se înscrie și primul capitol din <<Viața publică din Sfântu Gheorghe…>>. În acest context, este prezentat pe bază de documente tot ceea ce a însemnat efortul elitei intelectuale și administrației românești, al școlii, al bisericii din perioada interbelică, pentru integrarea acestor județe în realitățile politice, sociale, economice, culturale ale României și modul în care s-a realizat conviețuirea interetnică și s-au așezat lucrurile până la Dictatul de la Viena. De aceea, am subliniat din nou și cu această ocazie, faptul că o primă contribuție a cărții o constituie acest capitol, care pune în valoare și evidențiază modul în care au evoluat lucrurile privind consolidarea Marii Uniri în actualele județe Covasna și Harghita. Bineînțeles că am mulțumit din nou tuturor celor care m-au sprijinit în apariția cărții și tuturor celor care au făcut posibil ca lansarea în avanpremieră să aibă loc la Miercurea Ciuc!”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Ioan Lăcătușu.
În finalul evenimentului dedicat Zilei Cărții, și derulat la Miercurea Ciuc, organizatorii – comitetul de conducere al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, Despărțământul Covasna – Harghita, au pregătit o surpriză pentru participanți:
„La sfârșit, am pregătit o mică surpriză, în sensul că în Spania, de unde a și venit ideea acestei zile a cărții, este un obicei ca în această zi, în 23 aprilie, doamnele să primească un trandafir în dar, iar domnii câte o carte, iar noi am preluat această tradiție, iar domnii au primit o carte și doamnele, câte un trandafir!” – a declarat președinta Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român „ASTRA”, Despărțământul Covasna – Harghita, Irina Groza.
Aceasta a precizat că evenimentul dedicat Zilei Cărții a fost la prima ediție și că se dorește ca acesta să aibă continuitate.
Volumul „Viața publică din Sfântu Gheorghe – Covasna (1919-1989). Cronologie”, lansat în curând, în județul Covasna
Volumul „Viața publică din Sfântu Gheorghe – Covasna (1919-1989). Cronologie ” va fi lansat și în județul Covasna, în data de 11 mai, la Centrul „Afacov” din Sfântu Gheorghe, a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Ioan Lăcătușu.
„Astăzi sunt în măsură să informez că s-a stabilit și data lansării la Sfântu Gheorghe, data de 11 mai. Lansarea va fi organizată de către Instituția Prefectului, Editura Eurocarpatica și societatea AFACOV CONSULTING GROUP, a domnului Constantin Gheorghincă, la sediul societății domnului Gheorghincă, sediu ce a fost locuința primarului Isidor Rauca Răuceanu din perioada interbelică. Am ales acest loc în mod simbolic, pentru ceea ce a însemnat o personalitate publică deosebită în viața orașului și modul în care au reușit domnul Gheorghincă și soția sa să readucă în spațiul public acest edificiu deosebit de valoros.”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.
Volumul „Viața publică din Sfântu Gheorghe – Covasna (1919-1989). Cronologie” este cea mai recentă apariție editorială semnată de dr. Ioan Lăcătușu.
Redactată pe baza unei ample documentări, lucrarea prezintă numeroase informații despre o problematică cuprinzătoare, referitoare la evoluția orașului Sfântu Gheorghe în perioada 1919-1989.
„Informațiile referitoare la viața publică din Sfântu Gheorghe din perioada 1919-1989 sunt redate cronologic, cu descrierea pe scurt a evenimentelor și indicarea sursei. Acestea se referă la o paletă foarte bogată de probleme administrative, economice, politice și culturale, respectiv: evoluția populației, mișcarea naturală și migratorie a acesteia, structura etnică, socială și confesională a locuitorilor, administrația publică locală, viața politică, civică, culturală, confesională, instituțiile de învățământ, cultură, sănătate, mass-media, finanțe, bănci, industrie, prestări servicii, transport, asistență socială, unități militare și de ordine publică, sport și timp liber, urbanism și gospodărirea teritoriului, patrimoniu, monumente de for public, personalități, evenimente, dezastre naturale, fapte diverse etc.”- a transmis dr. Ioan Lăcătușu.
Potrivit acestuia, în volum „sunt prezentate succint informații despre personalitățile locale (este reconstituit șirul prefecților, primarilor, parlamentarilor, conducătorilor principalelor instituții publice etc.), despre prezența marilor personalități ale vieții publice românești și maghiare în Sfântu Gheorghe, participarea reprezentanților orașului la viața națională românească, dar și date despre anumite fapte, întâmplări, evenimente, aparent <<minore>>, dar care au semnificația lor pentru reconstituirea vieții cotidiene, a stării de spirit și a mentalităților colective, într-o anumită perioadă istorică. Paginile lucrării evocă și principalele dimensiuni ale conviețuirii interetnice româno-maghiare, cu specificul fiecărei perioade istorice, cu momentele de conviețuire pașnică și de dezvoltare și transformare a orașului într-o așezare urbană modernă, integrată organic în viața politică, economică, socială și culturală a României, dar și momentele de maximă intoleranță față de români, din anii ce au urmat Dictatului de la Viena și din timpul Regiunii Autonome Maghiare.”
„Volumul nu și-a propus să realizeze o prezentare exhaustivă a vieții publice a orașului Sfântu Gheorghe din perioada 1919-1989, ci doar să prezinte principalele repere ale istoriei locale, așa cum sunt acestea redate în documentele vremii, și să faciliteze realizarea cercetărilor viitoare, inclusiv pentru perioada de după 1990 și până în prezent. Prin editarea volumului în preajma aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, s-a urmărit introducerea în circuitul public a informațiilor, majoritatea inedite, rezultate în urma inventarierii fondurilor arhivistice Primăria orașului Sfântu Gheorghe, Prefectura județului Treiscaune(parțial) și a altor fonduri și colecții arhivistice aflate în păstrare la Arhivele Naționale Covasna și în Arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>>, precum și a informațiilor publicate, în principal, în anuarele Angvstia, Acta Carpatica și în alte lucrări apărute la editurile Eurocarpatica, a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Angvstia, a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și Grai Românesc, a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. Având în vedere numărul mare al lucrărilor în limba maghiară dedicate istoriei orașului Sfântu Gheorghe și fostului județ Treiscaune, azi Covasna, și lipsa unor asemenea lucrări în limba română, am acordat un spațiu mai mare informațiilor referitoare la românii, maghiarii și alte etnii din orașul Sfântu Gheorghe, județul Treiscaune, azi Covasna, și la relațiile acestora cu românii din celelalte zone ale țării, prin valorificarea științifică a surselor documentare românești.” – a explicat dr. Ioan Lăcătușu.
Ana Ciorici Costache