În viaţa ei nu a existat un moment în care să nu fi pictat. Încă de la grădiniţă  era captivată de culori şi de pensule. Desena orice: case, părinţi, copii, colegi, în maniera ei proprie. A ştiut de atunci că asta o să facă toată viaţa, şi astfel a ales  să studieze la liceul de Artă şi Muzică  din Sfântu Gheorghe, pentru a-şi aprofunda studiile în aceest  domeniu. A luat şi ore suplimentare de desen, a urmat Şcoala  de Arte „Francisc Cubic” din Oradea şi Facultatea de Arte vizuale, Pedagogia Artei şi Pictură. După terminarea studiilor, Rozalia Lenke Puskas nu a încetat un moment să picteze.

Rozalia Lenke Puskas

Din 1996 până în prezent a avut, în fiecare an, expoziţii personale sau de grup participând şi la un schimb de experienţă cu Facultatea de Arte „Lage” din Germania. La concursurile din ţară a obţinut  în total 11 premii  şi un premiu pentru expoziţia  intitulată „Gânduri şi Imagini”  de la Paris. Tablourile artistei au fost expuse şi vîndute nu numai în ţară ci şi în Elveţia, Austria, Germania, Un­garia, Olanda, Texas, Belgia.

Artista  ne-a dezvăluit că a fost mereu atrasă de pictura abstractă, acest gen de pictură caracterizând-o pe deplin: „Cei care mă cunosc îmi spun adesea că toate tablourile mele reprezintă oarecum lumea mea interioară, şi le dau dreptate. Atunci când pictez  pun şi o parte din mine în toate aceste tablouri” .  Într-adevăr, privind tablourile expuse simţim energia care răzbate din lucrările ei, fie că sunt realizate într-o paletă cromatică puternică, fie că foloseşte culori mai sumbre. Lucrările  Rozei Lenke Puskas sunt catalogate  ca fiind curajoase, inovatoare şi reprezentative pentru modernism.

Pictoriţa recunoaşte că în tablourile sale îi place să folosească cât mai multe culori, însă niciodată nu lipseşte combinaţia roşu şi negru, rezultatul natural al emoţiilor autoarei. „Culorile intense au în spate emoţii puternice, ba chiar şi frământări sociale. Cele pale sunt asociate cu perioadele de linişte sufletească şi de împăcare. Ideile îmi vin de la o singură  melodie sau de la un singur cuvânt“, spune artista.

Mai puţin întâlnit  la ceilalţi artişti, din expoziţiile ei nu lipsesc niciodată două simboluri: clovnul sau mireasa. Roza Lenke Puskas ne-a dezvăluit faptul că pentru ea mireasa întruchipează perfecţiunea şi conferă expoziţiei starea de echilibru perfect. De cealaltă parte clovnul este o oglindire a umanităţii şi un egalizator al claselor sociale. „Fondul alb al feţei clovnului este un simbol al morţii şi reînvierii, culorile adăugate peste el simbolizând viaţa. Toate culturile au beneficiat de existenţa clovnilor pentru că oamenii şi-au putut da seama, cel puţin în subconştient, că orice putere din lumea aceasta, oricât de mare ar fi, este sortită decăderii”, ne-a mărturisit artista.

La intrarea în galerie am primit şi o listă cu profilul artistei: patru pagini ce cuprind expoziţii din ţară şi din lume realizate atât solo, cât şi în grup, premiile obţinute  şi experienţa în domeniu. Artista ne-a mărturisit că se gândeşte  să vină  în Sfântu Gheorghe, să îşi expună  lucrările, dar mai cu seamă să îi viziteze  pe profesorii de la Liceul  de Muzică şi  Artă care au încurajat-o şi au susţinut-o mereu. Până atunci însă, lucrările artistei pot fi admirate în cadrul expoziţiei intitulate „The Black Magic Woman”,  în galeria din strada Mureşenilor din Braşov până pe 31 iulie a.c. Intrarea este liberă.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail