Dublarea perioadei de valabilitate a cardului european de sănătate se regăsește în Legea nr. 45/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, document publicat recent în Monitorul Oficial.
După cum stipulează actul normativ, valabilitatea cardului european de asigurări sociale de sănătate se majorează de la un an, cât era până acum, la doi ani. Măsura prelungirii valabilității documentului ce poate fi folosit, în caz de ședere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene, de către persoanele asigurate în țara noastră, a fost luată pentru a alinia valabilitatea documentelor emise în România cu cea din alte state comunitare, se arata într-un comunicat al CNAS.
Cardul european poate fi utilizat de către asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale UE și nu produce efecte pe teritoriul României.
Cu alte cuvinte, dacă vă îmbolnăviți pe durata unei șederi temporare în altă țară din UE (indiferent că vă aflați acolo în vacanță, într-o călătorie de afaceri sau la studii), puteți primi orice tratament care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă. Aveți dreptul la aceleași îngrijiri medicale de care beneficiază cetățenii asigurați în țara respectivă.
Atentie! Este vorba doar despre servicii de urgenţă.
Cardul nu acoperă controalele medicale în sistemul privat, costurile tratamentului planificat furnizat în altă țară din UE, nu poate fi folosit pentru operațiuni de salvare și repatriere. Pentru a beneficia de transport gratuit către țara de origine, dacă vă îmbolnăviți grav sau aveți un accident pe durata călătoriei în altă țară din UE, trebuie să încheiați o poliță de asigurare separată.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate se eliberează de casa de asigurari la solicitarea persoanei interesate, în termen de 7 zile lucratoare de la data înregistrării cererii.
„În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia cardului (l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat) acesta trebuie să contacteze casa de asigurări care l-a emis (prin poştă, fax, email) şi să solicite certificatul provizoriu.Acesta va fi eliberat de către Casa de asigurări de sănătate în termen de 24 ore. Modelul este standard în toate ţările Uniunii Europene şi conferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi cardul”, ne-a declarat presedintele CAS Covasna, Dragoş Tatu.
Anul trecut 7154 de covăsneni au solicitat cardul european de sănătate. Pentru serviciile medicale efectuate de asiguratii CAS Covasna în statele europene, CAS CV a plătit peste 4 milioane de lei.
În ceea ce priveşte cardurile de sănătate naţionale, asiguraţii le pot folosi încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului.
Valabilitatea cardurilor expirate s-a prelungit sau se va prelungi, după caz, automat în sistem pentru fiecare asigurat. Așa că dacă aveți cardul expirat sau urmează să expire în scurt timp nu vă îngrijorați. Acestea își prelungesc automat valabilitatea cu 2 ani.
„De exemplu, toate cardurile care au înscrisă data de expirare 31.01.2019 vor fi valabile până la 31.01.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate”, susţine preşedintele CAS CV, Dragoş Tatu.
Până la ora actuală, circa 170 000 de carduri naţionale de sănătate au fost tipărite iniţial pentru asiguraţii covăsneni. Dintre acestea, circa 5300 de carduri nu au fost ridicate de către titulari. Preşedintele CAS Covasna, Dragoş Tatu, consideră că persoanele care încă nu şi-au ridicat cardurile de sănătate emise deja de circa 2 ani, fie nu au avut nevoie de servicii medicale, fie sunt plecaţi în străinătate.
Larisa AXINIA