Lumea se află în continuă schimbare, mai ales în zilele noastre, fapt remarcat de oameni pe toate continentele. Încălzirea globală își face simțită tot mai frecvent efectele devastatoare. Și din păcate locuitorii planetei au și ei un rol important în evoluția acestui fenomen, deși nu toți sunt conștienți de urmările nefaste pe care le produc acțiunile lor. În ciuda tuturor protestelor unor organizații care luptă pentru neagresarea mediului înconjurător, și a măsurilor luate de către unele instituții ale statelor, situația devine tot mai îngrijorătoare.

 

O știre ne anunță că în Groenlanda se topesc zilnic milioane de tone de gheață, că urșii polari nu mai au unde să-și ducă veacul și mor de foame sau invadează localitățile marginale în căutare de hrană, conform sursei descopera.ro.

În acest timp România, ca și alte țări, se confruntă cu fenomene climatice tot mai periculoase: ploi torențiale, furtuni, tornade, inundații, alunecări de teren etc. parcă mai mult decât niciodată înainte. Și peste toate acestea, deja se anunță „cod roșu” de caniculă insuportabilă, și Dumnezeu știe ce-o mai urma…

Se înțelege că în situația dată au de suferit nu numai oamenii, ci toate viețuitoarele. Printre acestea amintim ursul carpatin, regele pădurilor noastre, care s-a înmulțit peste măsură, ajungând la apreciabilul număr de 6.500 de exemplare. Și dacă la poli se topește gheața și urșii albi nu mai au habitatul lor obișnuit, la noi „se topesc” pădurile, prin inconștiența și lăcomia celor care de fapt ar trebui să le ocrotească, încât ursului brun nu-i mai ajunge spațiul și nu-și găsește hrana zilnică, în deosebi când are pui. Drept urmare, tot mai multe reclamații curg către autorități, prin care locuitorii unor sate și orașe se plâng că urșii au început să se plimbe liberi prin locurile din apropierea pădurilor, ceea ce de la un timp prezintă un real pericol pentru oameni și animale domestice. Așa cum știm, și anul acesta au fost semnalate atacuri ale urșilor asupra unor oameni. Chiar la Bixad, la granița cu județul Harghita, seară de seară câțiva urși s-au obișnuit să se plimbe pe străzi și prin grădinile sau curțile sătenilor. Cu toate că agentul de poliție și paznicul îi alungă cu farurile și sirena mașinii, urșii nu tremură de frică, după ce se îndepărtează puțin, revin pentru a-și continua plimbarea. Așa au intrat și în curtea dispensarului, a școlii și în grădinile gospodarilor, încât seara nu mai are nimeni curajul să meargă pe stradă. Cei mai afectați sunt locuitorii care își au casele peste Olt, în apropierea gării, căci până acolo au de mers pe jos vreo doi kilometri. Unul dintre săteni mi-a spus că în drumul lui spre casă s-a întâlnit cu urșii de vreo trei ori, deci oricând se poate întâmpla o tragedie. Deocamdată toate reclamațiile către organele în drept ca să se aplice măsurile necesare pentru a asigura siguranța cetățenilor au rămas fără răspuns, căci până când nu se întâmplă cu adevărat o nenorocire cei în drept să se (auto)sesizeze se fac că nu știu, căci oricum ei sunt la loc sigur în birourile lor.

Și nu e doar atât. Dacă cumva te-ai mutat de la oraș „la țară” și ai treabă la municipiu, la întoarcere, după ora 16 nu mai ai nici un mijloc de transport. Întrebând în stânga și în dreapta de ce nu se asigură transportul în comun pe ruta Sf. Gheorghe-Bixad, am aflat că „nu e profitabil” și că „prin Bixad trece trenul”. Păi, domnilor responsabili cu transportul în comun, veniți domniile voastre pe jos, la vreme de seară, de la Gară la Centru, să vă-ntâlniți cu ursul, poate că atunci ați înțelege cerințele oamenilor!

Până una-alta acest animal, chiar dacă ni se pare drăguț, este foarte periculos când se enervează ori simte mirosul de hrană, și în special ursoaica cu pui; mulți dintre turiști, inconștienți prin naivitatea lor, se apropie nepermis de mult de sălbăticiune, ca să-și facă selfie, acest lucru transformându-se deja în manie și a dus la accidentarea sau moartea mai multor adulți și copii. Așadar, dragi turiști, faceți-vă selfie acasă cu ursulețul de pluș și lăsați-l pe Moș Martin adevărat să-și vadă de pădurea lui, altfel puteți s-o pățiți… Și autoritățile să-și facă și ele datoria și să asigure siguranța cetățenilor, mai ales atunci când gradul de pericol este crescut!

Mihai Trifoi

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail