Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și Asociația Centrul Cultural „Ardealul” din Subcetate – județul Harghita au organizat miercuri, 5 decembrie, la Palatul Copiiilor din Sfântu Gheorghe, o seară culturală la care au participat părinți, preșcolari, educatori și profesori.
În prima parte a evenimentului au fost desemnați și premiați câștigătorii concursului intitulat „Uniți sub tricolor”. Concursul s-a adresat preșcolarilor și școlarilor mici, având ca temă Marea Unire de la 1918, dar care să permită o exprimare plastică a cunoștințelor istorice, a sentimentelor semănate în inima micilor participanți de către părinți, bunici și educatori.
Lucrările înscrise în concurs au fost trimise de către copii cu vârste cuprinse între 5 și 6 ani, de la Grădinițele cu program normal din Hăghig, Oituz, Ozun, Vâlcele, Doboșeni, respectiv de la Grădinițele cu program prelungit din Sfântu Gheorghe – Pinocchio, Benedek Elek, Csipike/Cenușăreasa, Arvacska/Panseluța, Hofenherke/Albă ca Zăpada, și din Tg. Secuiesc – Manocska.
Juriul format din reprezentanți ai organizatorilor și artistul plastic prof. Pompiliu Pleșa a avut o misiune grea în a alege cele mai bune bune trei desene, care au fost premiate. Conform organizatorilor- Fundația „Mihai Viteazul” și Asociația Centrul Cultural „Ardealul”-, fiecare copil care a participat la concursul „ Uniți sub tricolor” merita să fie premiat pentru creativitatea și dedicarea sa în crearea respectivelor desene cu tematică patriotică.
„Vă spun sincer că fiecare copil merită câte un premiu, dar fiindcă am anunțat încă de la început că este vorba de un concurs, vom respecta regula și vom acorda premii primilor trei câștigători. Totodată, vom dărui câte o ciocolată fiecărui preșcolar și școlar mic, la finalul acestei seri.”- a declarat Președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
În cea de-a doua parte a serii a fost organizat un simpozion cu titlul„CENTENAR 2018 – Ducem România mai departe prin cultură, tradiție, spiritualitate”, în cadrul căruia prof. dr. Luminița Cornea a participat cu teme interesante.Totodată, aceasta a încântat publicul prezent cu recitarea câtorva poezii marcante pentru țara noastră, precum „Luceafărul” marelui poet Mihai Eminescu, iar la final, cei ce au fost atenți, au primit mici cadouri simbolice.
Seara s-a încheiat cu un program artistic care a cuprins un moment poetic susținut de Lungu Larisa Maria și Rujan Nicoleta Raluca- eleve ale Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe, dansur prezentate de Ansamblul Artistic „Rapsodia Călimanilor” din municipiul Toplița și recitaluri muzicale oferite de Grupul Instrumenteal „Lira” din Subcetate, județul Harghita.
Proiectul a fost organizat cu cu sprijinul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, și a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Nicole – Antoanela ȘERBAN