Ieri, 20 martie 2014, la  orele prânzului, a avut loc solemnitatea Deschiderii  oficiale a ediţiei a XI-a  a Târgului  Internaţional de Carte şi Muzică, manifestare prestigioasă ce se bucură de un mare interes şi în rândul intelectualilor din Ţara Bârsei, dar şi din judeţele Covasna şi Harghita.   La ora 12,00 în  generosul spaţiu expoziţional al Complexului de afaceri „Business Park Braşov”  era prezent un numeros public,  dar şi reprezentanţi ai  autorităţilor locale, scriitori, editori, critici, oameni de cultură şi artă, jurnalişti, organizatori.

  Ne-am bucurat să remarcăm printre invitaţi doi profesionişti ai condeiului din judeţul Covasna, printre altele şi colaboratori ai cotidianului „Mesagerul de Covasna”,  anume prof. Ligia-Dalila Ghinea şi tânărul scriitor Vasile Antonie Tămaş-Delavâlcele.

   Cu siguranţă azi şi în zilele de weekend vor veni şi alţi literaţi covăsneni, profesori, elevi, studenţi, ori simpli iubitori ai cărţilor şi muzicii.

 

Patru   zile pline

   Aşa după cum am informat pe larg  cititorii în ziarul nostru de miercuri, 19 martie a.c., timp de patru zile, până duminică-inclusiv, cititorii de carte beletristică, istorică, religioasă, ştiinţifică, pasionaţii albumelor de artă şi ai recitalurilor de poezie, amatorii de autografe  pot să-şi aleagă volumele  preferate dintr-o paletă extrem de bogată de oferte, au şansa să discute cu autorii lor, să obţină autografe. De asemenea, iubitorii muzicii de cele mai diverse genuri au şansa de a intra in posesia unor CD-uri noi, asistând la micro-recitaluri şi la momente poetice, vernisaje de artă plastică şi aşa mai departe.

    Ediţia din acest an a Târgului va reuni lucrări a circa 40 de edituri (număr record) şi albume a unor importante case de producţie muzicală din România, ne-a precizat iniţiatorul şi realizatorul manifestării – managerul Virgil Oniţă – preşedintele „Asociaţiei Libris Cultural” Braşov.

                                               

                                              60 de standuri

    „Sunt deschise nu mai puţin de 60 de standuri cu cărţi din diverse domenii, precum literatură română şi universală, ştiinţele umaniste şi politice, terapia familială şi de cuplu, dezvoltarea  personală, sănătate şi nutriţie, business. Sunt expuse spre vânzare cărţi de medicină, ştiinţe economice, limbi străine, religie, spiritualitate, manuale  pentru şcolari, volume în limbi străine. Vor avea loc lansări de carte şi albume muzicale, sesiuni de autografe, întâlniri cu cititorii, seri culturale de excepţie”,a mai subliniat interlocutorul.

  Conform programului devenit deja tradiţional, activităţile ce vizează lansări de carte, CD-uri, volume de artă, întâlniri cu autorii, sesiuni de autografe, dezbateri culturale încep în jurul orei 10,30 şi ţin până la 19,00. Apoi, au loc seară de seară programe artistice foarte diverse ca gen, ce se adresează iubitorilor de jazz, folk, café-concert, teatru, operă şi operetă, poezie, accesul fiind permis doar pe bază de invitaţii.

O schimbare neaşteptată în program

    Astă-seară, conform programului stabilit din vreme şi făcut public (aşa cum am anunţat  şi în ziar)  trebuia să aibă loc  un  moment  aparte gen « One-woman show» cu actriţa Elena Popa, de la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sf. Gheorghe, intitulat „Ce drog mi se potriveşte?”, de Kai Hensel. Era un recital de suflet, o adevărată provocare profesională pentru talentata interpretă, despre care  mă pregătisem să scriu şi să-l ilustrez pe larg în numărul nostru de luni.

    Din păcate,  organizatorii  ne-au anunţat  ieri  imediat după Deschiderea oficială că din motive obiective reprezentaţia anunţată nu va mai avea loc (!), fiind înlocuită cu un spectacol al Teatrului Dramatic din Braşov…

    Curat ghinion, vorba aceea. Dar timpul nu-i trecut şi poate la ediţia viitoare a Târgului spectatorii  din Braşov şi turiştii aflaţi în trecere vor putea urmări acest interesant recital actoricesc al Elenei Popa, în regia lui Cristian Ban şi scenografia Cristinei Milea, o reprezentaţie mai specială, care ne face să medităm  la anumite  probleme existenţiale.

Pentru iubitorii de folclor

   Nici iubitorii de folclor şi dansuri populare din Transilvania  nu puteau fi uitaţi. Astfel că  duminică, 23 martie  de la ora 11,00  ei pot  asista la un spectacol intitulat  „Pe la noi, de sărbători”, susţinut de  grupul „Colindiţa-Zestrea” al Ansamblului „Poieniţa” din cadrul  Centrului Cultural „Reduta”. Programul  zilei de închidere  va fi completat cu  câteva lansări de albume de muzică populară, prezentate de  managerul Virgil Oniţă, producător fiind „Libris” Braşov. Ca o pată de culoare menţionăm prezenţa unui Ansamblu de muzică tradiţională din Malaezia!!!

     În încheierea celei de-a XI-a ediţii a Târgului Internaţional  de Carte şi Muzică va avea loc de la ora 14,00  un Recital extraordinar de muzică autentic românească şi de dansuri populare, cu participarea unor cunoscuţi interpreţi, dintre care îi amintim pe Dumitru Dobrican, Maria Butilă, Lucia Potra, Aurelian Suciu, Rodica Pop Seling, Daniel Rosalim, Rozalia Opra, Marinela Albu. Acompaniază Orchestra „Plaiuri transilvane”, condusă de Ucu Iosif.  Semnalăm şi prezenţa de excepţie  în spectacol a Cvintetului vocal „Anatoly”.

    Toate evenimentele artistice sunt prezentate în fiecare zi de cunoscuta realizatoare TV, Silvana Enache.

                                        Noutate de ultimăoră

    Nu vom pune punct  acestui articol fără a vă prezenta, dragi iubitori  ai cărţii, o ştire de ultimă-oră, oferită de prietenul şi colaboratrul nostru, Virgil Oniţă.  „Asociaţia Libris Cultural” Braşov pe care o patronează va participa începând de astăzi şi până pe  24 martie 2014 la cea de a 34-a Ediţie a Salonului Cărţii („Salon du Livre”) de la Paris, cel mai important eveniment editorial din Franţa. Firma  amintită  expune cărţi de la peste 30 de edituri, majoritatea putând fi cumpărate de către românii din Franţa sau chiar de către francezii care vor să citească într-o limbă asemănătoare cu a lor.

    Standul României la acest eveniment este organizat de Institutul Cultural Român, programul urmând să includă dezbateri, lansări de carte şi întâlniri la care vor participa scriitori, traducători, editori,  profesori universitari, jurnalişti români şi francezi, oameni de cultura şi artă,  propunând publicului o ofertă culturală diversificată.

    Salonul Internaţional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniştilor, (editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din peste 100 de ţări), cât şi publicului larg, bucurându-se de o mediatizare susţinută în Hexagon. Prezenţa românească din acest an apare într-un mod firesc, după ce anul trecut ţara noastră a avut calitatea de invitat de onoare la  „Salon du Livre”, lăsând o bună impresie.

   …Iată, aşadar, încă un motiv pentru a felicita inimosul colectiv de la „Libris”!

                                                                                                                        Horia C. Deliu  

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail