Un urs care a atacat la sfârşitul săptămânii trecute o stână aflată în localitatea covăsneană Aita Seacă a rănit şi a ucis peste 70 de oi.

Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că ursul nu a fost capturat, iar localnicii sunt în alertă, deoarece este posibil ca animalul, care a „prins gustul sângelui”, să se afle în continuare în zonă.

Prefectul a precizat că urşii sunt o specie protejată de lege, iar numărul exemplarelor ce pot fi recoltate este stabilit anual cu stricteţe de Ministerul Mediului, însă se pot face derogări în situaţii extreme, atunci când se constată că prezintă „pericol public”.

În ultimii ani, urşii s-au înmulţit foarte mult în judeţul Covasna, unde au găsit habitat favorabil, dar neavând suficientă hrană au început să iasă din păduri şi să se apropie de culturile agricole şi casele oamenilor. Nu în puţine cazuri urşii au atacat animale domestice, dar şi oameni.

800 e numărul estimat al urşilor care trăiesc în judeţul Covasna

Cel mai recent caz s-a petrecut la sfârşitul lunii trecute, într-o pădure din apropierea oraşului Baraolt, unde o ursoaică a rănit grav un bărbat în vârstă de 50 de ani.

Specialiştii din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Covasna au avertizat că un alt motiv pentru care urşii au început să îşi părăsească habitatul natural îl reprezintă prezenţa tot mai „agasantă” a oamenilor în arealul lor, de la turişti cu ATV-uri până la tăietori de lemne.

De altfel, în judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea se află în curs de derulare proiectul „Life Ursus”, care vizează protejarea urşilor din arealul central şi sud-estic al Carpaţilor Orientali, dar şi reducerea conflictelor dintre aceste animale şi oameni.

Conform estimărilor, în acest areal trăiesc circa 2.300 de urşi, din care aproape 800 în judeţul Covasna.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail