„Poemele nu sunt altceva decât frământările autorului în miez de noapte, pentru care uneori și miezul zilei e la fel de întunecat, poetul fiind într-o veghe continuă să-și surprindă stările, slăbiciunile, momentele de creație care nu sunt întotdeauna pe culmi.”
„Insomniile bufniței”- antologie de autor- este cel de-al 8-lea volum semnat de Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, recent ieșit pe porțile tipografiei. Cele 88 de poeme din noua lucrare încununează activitatea autoarei pe tărâmul literaturii.
Primul volum semnat de poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc a fost „Cerșetori de stele” şi a apărut la Editura „ArtBook” din Bacău, în anul 2011. Au urmat „Anotimp (i)legal – lumina”- publicat Editura „Ateneul Scriitorilor”, în 2013, „Insomniile bufniței”- apărut în anul 2014, la Editura „Eurostampa” Timișoara; „Surâsul dintr-o lacrimă- apărut la aceeaşi editură, în 2015; „Cămașa de sare”- apărut la Editura „Vatra Veche” Târgu Mureș, în 2016; „Anotimp sihastru”- apărut la Editura „Ștefadina” București, în 2016 și „Zodia palmelor tale”- apărut la Editura „Libris” Brașov, în 2016, iar acum, „Insomniile bufniței”- antologie de autor. Ultimul volum, apărut la Editura „TipoMoldova”, face parte din colecția „Opera Omnia”, un proiect susținut de Universitatea „Petre Andrei” din Iași, ne-a spus autoarea, care a mărturisit că materializarea acestei lucrări reprezintă o dorință mai veche de-a sa.
„<<Insomniile bufniței>> 2018, cel de-al 8-lea volum de poeme – antologie de autor – este povestea copacului cu trunchi gârbovit care într-o zi a visat să fie drept precum semenii săi, și să-și înalțe fruntea spre Soare. Un vis mai vechi…o sămânță de gând aruncată în neant, care după îndelungi așteptări a dar rod.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Mihaela Aionesei.
Selecția și posfața sunt realizate de criticul literar Ionel Bota (din Oravița), prefața, semnată de scriitorul Ioan Radu Văcărescu (din Sibiu). Antologia s-a conturat la îndemnul scriitorului Ioan Barbu (Râmnicu Vâlcea).
„Astăzi am primit cărțile cu emoție, dar și cu satisfacția lucrului bine împlinit. Încă se simte mirosul de tipografie și al mâinilor care au trudit la realizarea lui. Drumul până la o astfel de bucurie este lung, uneori chiar anevoios. Spun asta și pentru că realizarea lui a durat mai mult decât mă așteptam. El a fost conceput anul trecut prin bunăvoința criticul literar Ionel Bota din Oravița, care s-a oferit să se ocupe de selectarea poemelor din cele șapte volume publicate până acum. Tot dumnealui a realizat și postfața care pune într-o lumină favorabilă toată munca mea de atâția ani pe tărâmul literaturii. Pentru că în spatele produsului finit este, într-adevăr, multă muncă. Gândiți-vă doar cât timp a fost necesar pentru a se realiza selecția care a fost total diferită de cea pe care o propusesem eu inițial. Un ochi critic vede întotdeauna dincolo de subiectivismul autorului. ”- a declarat autoarea. În cadrul unui interviu acordat ziarului nostru, poeta Mihaela Aionesei ne-a spus mai multe despre recentul volum.
– Volumul poartă amprenta „insomniilor bufniței ”- „Insomniile bufniței” fiind titlul celui de-al treilea volum al tău, premiat și apreciat de critici. Ce ne poți spune despre titlul recentei antologii?
Citind selecția făcută, am constat că multor poeme nu le-am dat importanța cuvenită. Titlul „Insomniile bufniței” a fost ales tot de domnul Ionel Bota, considerându-l cel mai potrivit dintre cele șapte titluri de volume publicate sub semnătura mea. Am avut și am toată încrederea în discenământul dumnealui. Mie mi-ar fi fost destul de dificil să mă opresc asupra unuia fără să-l regret pe celălalt, pentru că toate îmi sunt dragi. Privind detașată pot afirma că nu putea fi ales un titlu mai bun, pentru că în definitiv, poemele nu sunt altceva decât frământările autorului în miez de noapte, pentru care uneori și miezul zilei e la fel de întunecat, poetul fiind într-o veghe continuă să-și surprindă stările, slăbiciunile, momentele de creație care nu sunt întotdeauna pe culmi.
– Este un volum special, o antologie de autor, marcat de cifra 8: este a 8-a carte semnată de tine, cuprinde 88 de poeme, a apărut sub seria 8.88.2018. Ce înseamnă acest lucru/ această cifră? Ai mai avut evenimente, momente din viață marcate de cifra 8?
8.88.2018 …Nu, nu este o serie, sau un cod, ci semnul numeric sub care a apărut la Editura „TipoMoldova”, Iași, cel de-al 8 lea volum – „Insomniile Bufniței” – antologie de autor care cuprinde 88 de poeme. Volumul face parte din colecția „Opera Omnia”, un proiect susținut de Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Selecția și posfața sunt realizate de criticul literar Ionel Bota (Oravița), prefața, semnată de scriitorul Ioan Radu Văcărescu (Sibiu) și „născută” la îndemnul scriitorului Ioan Barbu (Râmnicu Vâlcea), ultimii doi fiind fondatori ai revistei „Rotonda Valahă”. O antologie care încununează frumos (zic eu) activitatea pe tărâmul literaturii – un urcuș cu prea multe coborâșuri; de care eu, nu pe deplin, dar sunt mulțumită. Prezența cifrei opt, mi-a atras atenția și m-a făcut să caut explicații asupra simbolului acestei cifre în numerologie. Simbolistica cifrei opt în diferite culturi reflectă și starea mea de echilibru după care mereu am tânjit și în care persit de ceva timp. Spre exemplu „La egipteni, cifra 8 reprezentă echilibrul. Pitagora și adepții săi îl considerau simbolul iubirii și prieteniei.” Multe dintre realizările mele se datorează prieteniilor literare pe care le-am legat de-a lungul timpului și de ce nu, iubirii. Iubirea este motorul acestei lumi. E sentimentul care a stat la baza tuturor realizărilor din viața mea. Printre altele, iubirea implică și dăruire, iar poezia este una dintre cele mai frumoase forme de dăruire. Altfel nu poți răzbi!
Alergarea, autodepășirea pot deveni poveri greu de dus la o anumită vârstă și eu nu mai am elanul de acum zece ani când am început acest maraton…cu mine. Opt ani se împlinesc și de când am debutat editorial în antologia „Lira în patru puncte cardinale”, Editura Rovimed Publishier, 2010. Anul apariției antologiei „Insomniile bufniței”, 2018, conține cifra 8. Printre altele, în cultura budismului există și 8 căi care duc către iluminare…” Întâmplător sau nu, despre iluminare scrie și criticul Ionel Bota în postfața cărții.
<<Un bun mesager pentru o reclamă a poeziei autentice pe care o practică mai tinerele noastre promoții literare este lirica Mihaelei Aionesei. La fiecare citire și recitire, nuanța particulară pe care o degajă exercițiul poeziei la această autoare e sugerată magistral (…) Fascinația poate echivala cu reversul
unei trăiri aproape mistice în și pentru poezie. Ritualul însuși al scrierii poemului la Mihaela Aionesei exprimă o viziune în care năvodul oniric ia în captivitate ceea ce numeam și altă dată a fi citatul ființei înluminate. (…) Mihaela Aionesei face cu această aș zice inevitabilă antologie dovada unui autor contemporan cu o biografie intelectuală solid ancorată în destinul culturii și literaturii noastre actuale>>. – arată Ionel Bota.
Nu știu ce influență poate avea această cifră, dar îmi place să cred că este de bun augur. Prefața semnată de Ioan Radu Văcărescu, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Sibiu, vine să-mi întărească acest crez și să-mi confirme într-un fel că „încăpățânarea” mea de a rămâne în anumite „cadre poetice” e binevenită.
„Poezia Mihaelei Aionesei este departe de aceste mode, trecătoare ca orice modă, desigur, preferând să rămână în cadrele poetice ale unui neomodernism de substanță, care chiar are ceva de spus cititorului de azi, mai ales aceluia atât de mult îndepărtat de emoția lirică, destinat incomunicării, culmea, în așa-zisa era informației și comunicării fără de limite. (…) O poezie de o sensibilitate aparte, bine configurată liric și lingvistic, de un semantism și o reflexivitate proaspete, această antologie de autor devenind astfel de frumoasă și adevărată necesitate pentru cititorul de azi. Un albatros care și-a transformat aripile de sare în aripile când fragile, când puternice, ale poeziei. ”- arată Ioan Radu Văcărescu.
- Ce activități ai în agenda pentru perioada următoare? Când și unde vei prezenta noua apariție editorială?
- Colaborarea mea cu revista „Rotonda Valahă” din Râmnicu Vâlcea, unde sunt redactor la secția poezie din ianuarie 2016, a dus la o prietenie literară cu directorul revistei, scriitorul Ioan Barbu, de a cărui susținere mă bucur. La îndemnul și cu sprijinul moral al dumnealui a fost realizată antologia la care m-aș fi gândit abia peste câțiva ani. Cartea va fi prezentată în cadrul ediției a-VIII- a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” în care se desfășoară și Festivalul Cărții la Râmnic, ediția a -V- a. Aceste manifestări au loc în Anul Centenar al Marii Uniri ca prefață la Ziua Râmnicului – 20 mai 2018 – când se împlinesc 630 de ani de la atestarea documentară, unde invitați de onoare sunt: academicieni, profesori universitari, scriitori, editori, artiști plastici, muzicieni, reputați oameni de cultură din România, dar și de peste hotare: Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Italia, Germania, Spania, Franța, Canada.
Sunt onorată să particip alături de atâtea personalități și sper să reprezint cu mândrie orașul Târgu Secuiesc care se regăsește pe lista orașelor din România din care provin invitații.
Toată această desfășurare de frumos în care sunt implicată acum, au la bază doi iubitori de literatură cărora vreau să le mulțumesc pentru sprijinul financiar, fără de care această antologie ar fi avut mult mai mult de așteptat: doamna Elena Ciobanu și domnul Remulus Oprea. Respect și considerație pentru sprijinirea actelor de cultură din județul Covasna, care din păcate nu-și găsesc finanțarea prin proiecte, așa cum se întâmplă în alte primării.
– Ce proiecte și dorințe ai pentru acest an, Anul Centenar?
– Despre proiectele mele nu îmi place să vorbesc decât când ele sunt în faza finală, dar pot spune că îmi doresc ca până la finele anului să scot un volum cu poemele scrise între 2016-2018, perioadă în care nu am publicat decât în reviste literare din țară.
Dar…cea mai mai și mai mare dorință, nu doar pentru Anul Centenar, ci mereu, este Să fim Uniți!
A consemnat Ana Ciorici Costache