Asociaţia Turul Madar din Sfântu Gheorghe a câştigat finanţarea unui proiect destinat copiilor şi tinerilor, de la Fondul ONG România, prin Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile din România.

Proiectul în valoare de aproape 24.000 de euro  are ca scop  extinderea actualului program de educaţie non-formală destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani, care se confruntă cu probleme sociale, şi dezvoltarea unei societăţi bazate pe activism şi voluntariat.

Printr-un program after-school,  Asociaţia Turul Madar lucrează de doi ani de zile  cu un grup de 25 copii, o dată pe săptămână, timp de 2 ore. Copiii, proveniţi din familii cu o situaţie financiară sau socială mai delicată, participă în fiecare vineri la cercul „Berde Mozsa” unde  iau parte la activităţi precum:  jocuri didactice, drumeţii, poveşti, jocuri dramatice, activităţi de educaţie plastică, abilităţi practice, evenimente culturale, activităţi pentru ocrotirea tradiţiilor şi a obiceiurilor şi multe altele.

„Asociaţia noastră are ca scop dezvoltarea acestui program pentru a implica mai mulţi copii în aceste activităţi. Avem trei educatori care lucrează cu copiii, avem pe Szabo Julia, care este preoteasă, sunt eu, ca învăţătoare şi este Adam Karoly ca profesor de limbă română şi engleză. În acest an am avut 30 de activităţi, ce înseamnă 60 de ore în care au colaborat, în afară de pedagogi, şi 5 voluntari. (…) Cel mai important lucru este să vezi copiii cum se deschid. Când au ajuns aici la noi abia au spus 2-3 cuvinte, nu din cauză că nu puteau să vorbească, ci din cauză că nu au avut unde, cum şi când, mai ales că provin din familii cu o situaţie dificilă”, a declarat Ildiko Durgus, coordonator proiect şi voluntar învăţător al Asociaţiei.

Grupul ţintă al programului este format din 59 de copii din municipiul Sfântu Gheorghe şi Calnic, 5 educatori şi 10 voluntari noi.

Durata de implementare a proiectului este de 13 luni, în perioada 01 mai 2014 – 31 mai 2015. Finanţarea proiectului prin Fondul ONG România vine din Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, şi este coordonat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile din România.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail