Și-a dorit să devină medic de familie, încă din copilărie. Este originară din Oradea, dar mărturisește că a simțit că locul său pentru a-și împlini vocația este la Sfântu Gheorghe. Ca urmare, medicul Alexandra Cliveți și-a început în urmă cu o săptămână activitatea, la noul său cabinet de medicină de familie din strada Vasile Goldiș, nr. 3. Dorința sa este de a veni în sprijinul covăsnenilor și de a mai suplini din nevoia de medici de familie din zonă. Detalii, în interviul pe care dr. Alexandra Cliveți ni l-a acordat și pe care vi-l prezentăm astăzi.
Ați început activitatea la Sfântu Gheorghe în urmă cu o săptămână. Cum ați simțit că v-au primit oamenii de aici?
- Am fost primită neașteptat de bine. Aveam emoții mai ales în ceea ce privește bariera lingvistică, pentru că nu știam dacă oamenii din Sfântu Gheorghe se așteaptă ca eu să cunosc limba maghiară, dar am fost primită foarte bine. Mă bucur că doamna asistentă știe și limba maghiară și limba română, ceea ce mă ajută foarte mult. Am avut un foarte mare sprijin în doamna doctor Claudia Bândea, care mi-a spus despre oportunitatea de a veni în zona aceasta. Am aflat că există un deficit de medici de familie aici și că mai ales în următorii ani, va fi din ce în ce mai mare, și atunci, am spus: „De ce nu?”- și am decis să vin să mai suplinesc din nevoia de medici de familie din regiune. Foarte mult m-au ajutat și domnul Szep Miklos, de la Primărie și domnul dr. Peter Laszlo, datorită cărora am obținut și un spațiu pentru noul cabinet. Toți cei cu care am avut contact au fost foarte binevoitori, deschiși să mă ajute cu orice aveam nevoie, deci, am fost foarte bine primită!
- Lista dumneavoastră de pacienți este deschisă, în momentul de față. Cum se pot înscrie cei interesați?
- Da, lista este deschisă, tocmai pentru că am vrut să suplinesc nevoia de medici și pentru a veni, cumva, în sprijinul pacienților care nu au medic de familie. De aceea am decis să nu preiau o listă de pacienți și să îmi formez o listă de pacienți, de la zero, astfel încât să se poată înscrie oricine nu are medic de familie. De exemplu, dacă cineva s-a mutat recent în zonă și nu are medic de familie, este binevenit. Pentru adulți, procedura de înscriere constă în depunerea la noi a unui set de acte: dovada că este asigurat – constând în adeverință de la locul de muncă, PENTRU CEI CARE LUCREAZA SAU COPIE DUPĂ ULTIMUL CUPON DE PENSIE ÎN CAZUL PENSIONARILOR, copie după buletin și cardul de sănătate. În cazul copiilor, avem nevoie de copie după certificatul de naștere și copie după buletinul părintelui care vine să îl înscrie. Mai departe, bineînțeles, luăm noi legătura cu medicul la care au fost înscriși înainte, pentru a avea acces la fișa pacientului.
- Care este programul dumneavoastră?
- Programul nostru, luni și miercuri este de dimineață, de la 08.00 la 13.00 și marți, joi și vineri, de la 13.00 la 18.00, deci, avem trei zile după-amiaza. Din ce am observat, pentru foarte mulți pacienți acest aspect contează, pentru că sunt la muncă în prima parte a zilei și atunci îi ajută faptul că noi avem program după-amiaza. Îi așteptăm aici, la cabinetul nostru din str. Vasile Goldiș, nr. 3, dar putem fi contactați și telefonic, la: 0772 262 438, sau prin e-mail la adresa: [email protected].
- Am vorbit despre sosirea dumneavoastră aici. Vă rog să ne oferiți câteva informații și despre zona din care proveniți, câteva repere biografice, informații despre parcursul dumneavoastră și locurile natale.
- Eu sunt originară din Oradea. Rezidențiatul l-am făcut, timp de 4 ani, în Cluj-Napoca și, într-un final, așa a decis Dumnezeu, să ajung exact în locul în care visam de câțiva ani buni să ajung. Am vizitat regiunea aceasta a țării și zona Brașovului, acum trei ani și de atunci visam să mă mut aici . Acum mi s-a oferit oportunitatea de a mă muta în locul mult visat, pentru a fi cât mai aproape de Valea Prahovei, eu fiind îndrăgostită de zona montană. Pe atunci nu cunoșteam nimic despre Covasna, nu mai fusesem aici, înainte, dar am rămas foarte plăcut surprinsă! Este o zonă mult mai frumoasă decât mi-o puteam închipui, așa că sunt foarte fericită că am ajuns aici, exact în zona în care mi-am dorit.
- Așadar, după rezidențiatul la Cluj-Napoca, ați ales să vă continuați traseul profesional, menirea, aici, în județul Covasna.
- Deși m-am simțit foarte bine și în Cluj-Napoca, este un oraș superb cu oameni foarte primitori, având în vedere modul în care s-au desfășurat evenimentele în viața mea, simt că a fost cu voia Lui Dumnezeu ca eu să ajung aici și mă bucur foarte mult că am venit!
„Medicina de familie mi se pare o specialitate foarte provocatoare (…). Mă simt, ca medic de familie, ca și cum aș fi parte din familia pacienților! (…) Nu aș fi ales altceva”
- Dacă nu ați fi ales această specialitate: medicina de familie, ce altă specialitate ați fi ales?
- Nu îmi pot imagina să fi ales o altă specialitate medicală, pentru că, dintotdeauna asociam, cumva, medicina, cu medicina de familie. De când eram copil și a început să apară dorința de a îmbrățișa această profesie, îmi amintesc că o admiram pe doamna doctor Liliana Țăgureanu, fostul meu medic de familie, și întotdeauna visam să ajung ca dumneaei (…). Admirând-o pe doamna doctor, îmi doream să ajung ca dumneaei. Mi se pare o specialitate foarte provocatoare. Noi, medicii de familie, trebuie să fim pregătiți în ceea ce privește toate patologiile, să asigurăm asistență medicală tuturor categoriilor de vârstă, să putem trata și copii și adulți, să urmărim evoluția pacientului, încă de când se naște, până la maturitate, , așa că, mă simt, ca medic de familie, ca și cum aș fi parte din familia pacienților. Nu îmi imaginam să fi ales o altă specialitate. Doar pe aceasta mi-aș fi dorit-o.
- Ați avut în familie persoane dragi care au avut același traseu profesional?
- Nu am în familie nicio rudă care să fi ales domeniul medical. Sunt prima din familie care a luat-o pe acest drum, sper că nu și ultima. Cu toate acestea, am avut tot sprijinul din partea celor dragi.
- Când au aflat cei dragi că doriți să vă stabiliți atât de departe de Oradea, cum au reacționat?
- Au primit vestea mai greu, dar, în final am primit și binecuvântarea părinților, care era foarte importantă pentru mine. Voiam să fiu împăcată sufletește că am binecuvântarea lor pentru a mă muta într-o zonă atât de îndepărtată față de ei. A fost destul de greu, dar, până la urmă, fericirea mea, înseamnă și fericirea lor, iar dacă eu sunt fericită și sunt împlinită și din punct de vedere profesional, vor fi și ei fericiți, chiar dacă sunt într-o zonă mai îndepărtată. Au un motiv suplimentar pentru a-și mai lua câteva zile libere, pentru a vizita zona aceasta a Covasnei, a Brașovului, deci, este de bun augur și pentru ei.
- Comunicarea, în special în cazul relației medic de familie-pacient, este foarte importantă. Cum vi se pare relația medic-pacient în zilele noastre, în societatea aceasta supusă provocărilor de tot felul?
- Comunicarea este puțin îngreunată în zilele noastre, din cauza internetului. De exemplu, sunt foarte multe mămici care intră pe grupurile dedicate, încep să preia tot felul de informații și de sfaturi, de pe internet și nu neapărat toate informațiile și toate sfaturile sunt greșite, însă persoanele care nu au studii medicale nu interpretează neapărat în cel mai potrivit mod acea informație și cel în cauză ori se sperie foarte tare legat de un diagnostic, ori preia tratamente care erau potrivite pentru alte cazuri și nu al său și atunci, din acest punct de vedere este puțin îngreunată comunicarea. De multe ori, persoanele se bazează pe informațiile pe care le găsesc pe internet, ci nu pe cele pe care le află de la noi, medicii, sau chiar dacă iau în considerare ceea ce spunem noi, verifică acele informații cu mama, cu fratele, cu sora, cu prietenii, cu vecinii și atunci pot amesteca indicațiile noastre cu indicațiile primite de la alte persoane care nu au studii medicale și atitudinea terapeutică poate ajunge să nu fie cea mai potrivită pentru problema pe care o au ei.
- Sunt și cazuri în care pacienții ajung prea târziu la medic, din diverse motive…
- Așa este, însă consider că, într-o anumită măsură și noi, medicii de familie suntem datori să ne ocupăm de partea aceasta de prevenție și stă cumva și în responsabilitatea noastră de a-i conștientiza pe pacienți că este important să vină la controale regulate, de a-i îndruma spre investigațiile periodice necesare pe care le au de făcut. de aceea, le recomand să vină periodic, să ia legătura cu noi, chiar dacă nu au nicio problemă de sănătate, pentru a putea să le recomandăm investigațiile necesare, pentru a preveni posibile complicații ale bolilor pe care deja le au sau pentru a descoperi anumite patologii de care poate ei nu știau încă, în stadiu incipient, pentru a le putea trata în timp util.
- De valul acela puternic al pandemiei, am trecut, din fericire. Cum fost pentru dumneavoastră perioada aceea, de la începutul pandemiei?
- Deși eram medic rezident pe atunci (aveam ultimii ani de rezidențiat, pe care i-am prins la cabinetul de medicină de familie, în Cluj), a fost destul de dificil și mai ales prin prisma faptului că nu ne permiteam să avem același contact direct cu pacientul. Foarte multe consultații le realizam telefonic sau le realizam limitat. Pe de altă parte, pacienții erau foarte speriați să nu ia boala exact din cabinetul nostru și atunci, de multe ori nu se prezentau nici pentru rețete pentru boli cronice, nici pentru bilete de trimitere, nu mergeau la consultul periodic la medicii de alte specialități și atunci, starea de sănătate a multora s-a agravat, iar acum ne confruntăm, oarecum, cu o suprasolicitare din partea pacienților care până acum nu s-au prezentat la medicul de familie, iar acum se prezintă pentru a recupera, cumva, toate consulturile la care nu au fost. Deci, este puțin mai greu acum, din alte puncte de vedere.
- Totuși, putem spune că pericolul a trecut?
- Din punctul meu de vedere, pericolul nu a trecut, trebuie în continuare să avem grijă, mai ales la igiena mâinilor, la persoanele cu care intrăm în contact. Nu spun să nu ieșim să ne vedem cu prietenii și cu cei dragi, dar dacă știm că o persoană din familie sau din grupul de prieteni, este răcită, dacă are o infecție respiratorie, să limităm puțin contactul până aceasta se însănătoșește. La fel, și dacă vin la cabinet, mai ales dacă au infecție respiratorie, îi rugăm frumos să poarte mască de protecție, pentru a ne proteja unii pe alții – și pe noi medicii și pe ceilalți pacienți cu care intră în contact în sala de așteptare. Pericolul nu a trecut, dar, pe altă parte, consider că trebuie să ieșim la aer curat, trebuie să profităm de timpul acesta frumos, dar cu grijă la măsurile de protecție….
- Și pentru că este vară și temperaturile vor fi din ce în ce mai ridicate, vă rog să oferiți câteva sfaturi pentru pacienți, pentru această perioadă. Cum se pot proteja în zilele caniculare?
- În primul și în primul rând, îi sfătuiesc să aibă grijă la protecția solară, să aibă grijă la perioadele în care se expun la radiațiile solare, mai ales în intervalul orar 11.00-18.00, sunt foarte multe persoane care merg la ștrand, la picnic și este important să aibă grijă la expunerea la soare, în această perioadă; să folosească loțiuni, creme cu factor de protecție ridicat. Pe de altă parte, este important să aibă mereu apă la ei, ca să se poată hidrata. Persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice ar fi bine să evite locurile aglomerate și plimbările, în intervalul orar menționat. Se recomandă purtarea hainelor de culoare deschisă, a șepcilor, pălăriilor și ochelarilor cu protecție UV. Totodată, atenție la sursa produselor alimentare achiziționate și consumate, riscul de toxiinfecții alimentare fiind mai ridicat în această perioadă caniculară. Nu în ultimul rând, să nu uităm că alcoolul deshidratează, așa că ar fi indicat să limităm cât de mult consumul acestuia
- Dar în ceea ce privește pericolul căpușelor, ce se poate face? Ce le recomandați pacienților?
- Foarte important este să avem pielea acoperită. Ideal ar fi să purtăm pantaloni, bluze cu mâneci și să avem o cât mai mare porțiune de piele acoperită, de preferință cu haine de culoare deschisă, pentru a putea detecta mai ușor prezența căpușelor. Dacă acest lucru nu se poate, să compensăm cu loțiuni și spray-uri speciale, anti-căpușe. Se recomandă verificarea atentă a pielii, hainelor, bagajelor, animalelor de companie, la întoarcerea din drumeție. Dacă se întâmplă, totuși, să fie mușcați de o căpușă, să se prezinte la cabinetul nostru sau la Urgență, în primele 24 de ore, pentru a putea fi scoasă acea căpușă în condiții de siguranță, pentru a se efectua profilaxia antibiotică și pentru a nu apărea complicații suplimentare. Să nu încerce să scoată căpușa singuri, pentru că s-ar putea să facă mai mult rău și să apară alte complicații. Este necesar să ajungă la medic în primele 24 de ore de la mușcătura de căpușă. Atenție: dacă în decurs de 7-21 de zile de la mușcătură apare o zona eritematoasă (roșie) în locul mușcăturii, pacientul se va prezenta la secția de boli infecțioase.
- În final, dacă doriți să transmiteți un mesaj covăsnenilor…
- Le mulțumesc din suflet tuturor covăsnenilor, pentru primirea călduroasă. Îi așteptăm cu drag să se înscrie la cabinetul nostru. Chiar dacă, poate știu doar limba maghiară, nu este nicio problemă. Împreună cu doamna asistentă, Forro Imola, putem veni în sprijinul tuturor celor care au nevoie de noi!
A consemnat Ana CIORICI COSTACHE