Ulmul din Căpeni, un copac din judeţul Covasna în vârstă de peste 300 de ani care candidează alături de alţi 11 din ţară pentru titlul de „Arborele anului”, conduce detaşat competiţia organizată de Fundaţia pentru parteneriat din Miercurea Ciuc.
Ulmul a obţinut până acum peste 2.530 de voturi on-line, fiind urmat de un platan din Timişoara cu o vechime de 330 de ani şi de un stejar din judeţul Harghita de 400 de ani, care au acumulat aproximativ 1.855, respectiv 1.510 voturi.
Ulmul din Căpeni are o înălţime de peste 35 de metri şi o circumferinţă de peste 7 metri, fiind nevoie de cinci oameni ca să îl cuprindă. Copacul secular a crescut pe malul pârâului Baraolt, în apropierea unei mori cu apă care nu a supravieţuit vremii.
Ulmul a fost înscris în competiţia „Arborele anului” de către Antal Jeno, un fost tehnician silvic în vârstă de 75 de ani, care crede că are şanse de a fi desemnat câştigător. Dealtfel, mulţi dintre covăsneni susţin o campanie intensă de promovare a acestui copac pe reţelele de socializare.
Printre cei 12 copaci înscrişi în competiţie se mai numără un gorun din judeţul Braşov în vârstă de 900 de ani, un tei din Iaşi de 660 de ani, un fago-molid din judeţul Gorj şi un arbore ornamental „purtător de lalele” (Liriodendron Tulipifera) din Aninoasa, judeţul Hunedoara.
Arborii intraţi în finală vor putea fi votaţi online pe www.arboreleanului.ro până pe data de 31 octombrie a.c, iar cel care va obţine cele mai multe voturi va fi desemnat „Arborele anului în România”.
Organizaţia sau persoana care a desemnat câştigătorul va beneficia de un premiu în valoare de 3.000 de lei, iar banii vor putea fi folosiţi pentru amenajarea sau reabilitarea spaţiilor verzi.
Anul trecut concursul a fost câştigat de teiul din Liliceni, judeţul Harghita, în vârstă de peste 500 de ani, care a primit şi titlul suprem la nivel european în cadrul competiţiei European Tree of the Year, organizată de Fundaţia Cehă pentru Parteneriat de Mediu. Teiul din Liliceni a obţinut peste 23.000 de voturi şi a devansat un platan din Bulgaria şi doi stejari din Slovacia şi Cehia.
Aflată la cea de-a doua ediţie, competiţia „Arborele Anului” îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei „aurului verde” şi necesităţii protejării mediului înconjurător.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES