Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Hunor Kelemen, a declarat vineri că UDMR nu va face niciun fel de compromis în ceea ce priveşte Statutul minorităţilor naţionale, preferând să amâne dezbaterea acestui proiect de lege atât cât va fi necesar până când se vor găsi parteneri care să susţină adoptarea lui în forma propusă iniţial.

„Nu putem accepta niciun pas înapoi (…), nu are rost să facem compromisuri. În politică trebuie să ai răbdare, trebuie să ai şi consecvenţă, să ai posibilitatea şi capacitatea de a găsi argumente şi parteneri. Mergem mai departe şi, dacă nu în două săptămâni, în două sau şase luni, atunci poate în doi ani vom putea vota o lege care va fi în concordanţă cu proiectul trimis de Guvernul Tăriceanu în Parlament”, a afirmat Hunor Kelemen, adăugând că proiectul de lege iniţiat de UDMR este în acord cu normele europene şi nu prejudiciază cu nimic statul român, în schimb va conferi minorităţilor naţionale siguranţa că îşi vor putea păstra şi afirma identitatea naţională.

Legat de reorganizarea administrativ-teritorială a României, liderul unional spune că nu crede că acest proiect se va putea finaliza înaintea alegerilor din 2012, de aceea Uniunea se va axa, în perioada următoare, pe descentralizare. De asemenea, el a menţionat că UDMR nu va putea accepta vreo formulă care să dezavantajeze minoritatea maghiară şi să o scindeze din punct de vedere teritorial.„Există mai multe voinţe politice care nu se întâlnesc, iar în acest moment eu nu văd acel proiect care ar fi susţinut de marea majoritate a coaliţiei sau de coaliţia în întregul ei şi fără un astfel de proiect e greu să faci o reorganizare”, a spus liderul UDMR.

Nu în ultimul rând, el a adăugat că nu exclude posibilitatea ca discuţiile pe tema reorganizării administrative a ţării să genereze „abordări tensionate” în perioada apropiatei campanii electorale şi chiar o intensificare a „retoricii anti-maghiare” din partea unor politicieni, avertizând, însă, că este bine să nu se deschidă „cutia Pandorei”. „Eu de fiecare dată am spus: să nu deschideţi cutia Pandorei că după aceea e foarte greu să bagi înapoi spiritul scăpat şi răul produs e greu de reparat”, a afirmat Hunor Kelemen.

El a susţinut vineri o conferinţă de presă la finalul Universităţii de vară de la Zăbala, organizată de Asociaţia Tinerilor Maghiari din judeţul Covasna.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail