Trupa de teatru formată din elevi ai Liceului „Korosi Csoma Sandor” din localitatea Covasna au câştigat la cea de-a treia ediţie a  Festivalului Naţional de Teatru pentru Tineret Amprente”, locul II la secţiunea Piese.

Desfăşurat în perioada 27-29 martie la Braşov, festivalul a adunat trupe bune din toată ţara precum trupa “Drama Club” din Botoşani, trupa “Yorick” din capitală, trupa “Mircea Albulescu” din Câmpina, trupa “Gong” din Roman, trupa “Colb” din Sebeş şi altele.

„Gradul de dificultate a fost unul ridicat. Au participat trupe din Bucureşti, Braşov, Câmpina, Botoşani, sunt trupe cu care noi ne-am mai întâlnit şi în alte festivaluri şi ne bucurăm că le găsim şi în alte locuri în care noi mergem, pentru că ne obligă şi pe noi să fim mai buni de fiecare dată. Eu, ca şi coordonotar al proiectului, pot să spun că am avut cel mai bun spectacol de până acum şi că tinerii devin din ce în ce mai buni”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna coordonatorul trupei de teatru, actorul Mihai Costache.

. .

Pe lângă premiul obţinut, piesa a fost nominalizată de şase ori la categoriile Cel mai bun actor şi Cea mai bună actriţă.

Noi proiecte mult mai îndrăzneţe

Pentru celelalte festivaluri, elevii din localitatea Covasna pregătesc o piesă interesantă, dar foarte grea, cu elemente de step, momente cu cântec live şi dans sincron. Potrivit lui Mihai Costache, trupa Minicinis a ajuns la un nivel foarte bun, rezultatul fiind o încununare a eforturilor şi muncii copiilor, care deja „învaţă să se descurce singuri”.

„Pregătim o piesă de teatru după Victor Eftimiu – „Înşiră-te mărgărite!” – în care avem momente de dans sincron, momente de step, se cântă live, o să fie cu totul altceva decât am făcut anul trecut, dar asta nu face decât să ne arate că există un potenţial latent în aceşti copii, în adolescenţi în general, care are nevoie doar de un impuls să iasă la suprafaţă. Mă bucur că m-a îndrumat Dumnezeu să dau acest impuls, dar la fel de valoros este şi ce au ei în interior şi dacă nu aveau ce să ofere şi ce să arate, impulsul meu era total nul. Meritul, de fiecare dată este al copiilor care învaţă să se descurce singuri, să-şi pună luminile, tehnică teatrală, de cum să vorbească, cât de tare, învaţă să se regleze singuri la scenă şi să joace în diverse spaţii, ceea ce actorii profesionişti învaţă la sfârşitul facultăţii”, a mai spus Mihai Costache.

Pentru că trupa este una serioasă, şi copiii se implică trup şi suflet în tot ceea ce fac, la sfârşitul săptămânii trecute coregrafele Simona Matache şi Claudia Susanu i-au învăţat paşi de step şi dans pentru noua piesă de teatru.

Prima reprezentaţie a piesei va avea loc, cel mai probabil, pe data de 2 mai la Centrul Cultural Covasna, urmând ca în perioada 7-9 mai să participe la Festivalul „Jos pălăria” de la Bucureşti şi şi apoi la Festivalul pentru liceeani „Florian Pitiş” la Teatrul Bulandra. „Anul acesta, o premieră pentru orice trupă de liceeni indiferent că e maghiară sau română din Covasna, copiii care au fost anul trecut cu Moftangiii la „Jos pălăria” vor juca la festivalul profesionist FestCo, invitaţi de Teatrul de Comedie ca parte a premiului lor de anul trecut”, a amintit actorul. „Ei fac totul cu pasiune şi automat o să reuşească să dărâme multe bariere. Nimic din toate acestea nu s-ar fi putu face fără sprijinul Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” şi a domnului Mihai Tozlovanu, în mod special. Aşa arată atunci când mai mulţi oameni îşi unesc forţele şi cîând au acelaşi scop comun li când scopul este deasupra ambiţiilor personale sau de orice altă natură”, a conchis Mihai Costache.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail