Primarul orașului Întorsura Buzăului, domnul Raul Urdă a anunțat recent, cu bucurie, câștigarea unui nou proiect finanțat din fonduri europene depus pentru eficientizarea energetică a blocurilor din oraș.

 Și asta după ce, la începutul acestui an, reprezentanții autorității locale au depus  toate eforturile pentru a-i lămuri pe întorsurenii care locuiesc la blocuri să înființeze asociații de proprietari, aceasta fiind una dintre condițiile de eligibilitate pentru obținerea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Despre obținerea acestei noi finanțări, primarul Raul Urdă a declarat, pentru Mesagerul de Covasna: „Am câștigat 870.000 euro prin PNRR pentru a încerca să schimbăm cumva fața orașului de care toți ne plângem. Încercăm pentru prima dată după 33 de ani, cu sprijinul primăriei, să reabilităm primele 3 scări de bloc. Avem depuse proiecte și pentru alte scări de bloc care au înțeles această oportunitate, și s-au constituit în asociații de proprietari. Mai avem în total depuse proiecte pentru încă 5.700.000 euro pentru celelalte scări de bloc, adică cam jumătate din blocurile din Întorsura Buzăului. Cele 3 scări sunt primele aprobate și urmează să fim chemați la București pentru semnarea contractului de finanțare. Cele trei scări de bloc care urmează să fie reabilitate sunt blocul 1  și blocul cu parter comercial, cel vis-a-vis de Profi. Acestea două s-au hotărât în consiliul local pentru că sunt niște caracteristici care trebuie respectate, în funcție de dimensiunea spațiului construit și de valoarea investiției pe metru pătrat”.

Edilul a menționat că se vor face demersuri, în continuare, din partea Primăriei Întorsura Buzăului, pentru ca cei ce încă nu au înființat asociații de proprietari să  conștietizeze necesitatea efectuării acestui demers.

„Din păcate nu toate blocurile s-au constituit în asociații de proprietari și atunci primăria nu a putut depune proiecte pentru ei. O să luptăm în continuare, este un pas mare înainte pentru că de 30 de ani orașul nostru nu a mai avut asociații de proprietari. Am reușit și am făcut 7 asociații de proprietari într-un timp foarte scurt și s-au depus aceste proiecte. Un prim pas a fost făcut prin aprobarea reabilitării celor 3 scări de bloc și văzând că se va schimba imaginea orașului, sper că asta îi va motiva și pe ceilalți să se constituie în asociații de proprietari.”

Demersurile pentru înființarea asociațiilor de proprietari au început în lunile februarie – martie ale acestui an și iată că au apărut primele rezultate îmbucurătoare pentru cei care au înțeles această necesitate. În cadrul întâlnirilor organizate cu cetățenii din oraș pe această temă, li s-a explicat că în vederea accesării de fonduri pentru reabilitarea blocurilor este obligatorie constituirea în asociații. Sumele alocate prin programul PNRR reprezintă unica șansă pentru salvarea blocurilor din Întorsura Buzăului.

Unul dintre cetățenii orașului Întorsura Buzăului ne-a spus : „Este o oportunitate extraordinară mai ales că o să fie o renovare aprofundată, ceea ce implică și renovarea acoperișului, a fațadei, schimbarea geamurilor, eventual panouri solare. E o șansă bună pentru cetățeni.”

Este important de precizat că valoarea cofinanțării pentru primărie și cetățeni va fi 0 lei.

Câștigarea acestui proiect reprezintă o realizare majoră pentru orașul Întorsura Buzăului și pentru schimbarea aspectului acestuia.

Georgiana- Mădălina COMAN

Sursa foto: https://www.facebook.com/raul.urda

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail