Afişul Concertului  Simfonic Extraordinar de joi, 14 noiembrie 2019, programat în Sala „Patria” din Brașov, reunește numele a trei artiști de seamă din domeniul muzicii culte. Doi sunt din ţara noastră, anume violonistul Florin Ionescu-Galați şi soprana Cristina Radu, iar al treilea este un invitat de peste hotare dirijorul japonez Koichiro Kanno.

 

După cum ne-a informat cu promptitudine ca de fiecare dată colaboratoarea noastră Alexandra Grancea, P.R.-ul prestigioasei instituții muzicale din municipiul de la poalele Tâmpei, joi, 14 noiembrie 2019, cu începere de la ora 19.00,  va avea loc în Sala de concerte „Patria” din Brașov un regal muzical. Ne referim la Concertul Simfonic Extraordinar  susținut de Orchestra Filarmonicii,  alături de  strălucitul violonist  Florin Ionescu-Galați și de soprana Operei brașovene dr.Cristina Radu. La pupitru  dirijoral se va afla maestrul japonez  Koichiro Kanno.

În program figurează  Uvertura „Carnaval” op. 92  scrisă de compozitorul ceh Antonín Leopold  Dvořák, apoi urmează Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră în re minor op. 22 al renumitului muzician polonez Henryk Wieniawski, pentru ca după pauză melomanii  să se bucure ascultând Simfonia a III-a „Pastorala”, cu soprană solo, de britanicul Ralph Vaughan Williams.

În cele ce urmează vom prezenta portretele profesionale ale celor trei performeri.

 

Dirijorul japonez Koichiro Kanno

 

Koichiro Kanno s-a născut la Tokyo în 1971. A început să ia lecții de pian de  la frageda vârstă de…cinci ani. În perioada 1990-1995 a studiat la Academia de Muzică Toho-gakuen din Capitala Japoniei, efectuând studii de trombon, pian, clavecin şi de dirijat.

A mai urmat şi o serie de cursuri de măiestrie în străinătate. Între anii 2003-2005 a continuat cu studii postuniversitare la Universitatea de Muzică din Viena, cu profesorii Leopold Hager, Mark Stringer, Ervin Acel şi Yuji

Yuasa.

A fost distins cu Premii la Concursurile inte

rnaţionale de dirijat Dinu Niculescu, Braşov (1996), Bartók Opera Conducting Competition, Cluj-Napoca (2007), Concorso Internazionale Luigi Mancinelli per direttori d’opera, Orvieto (Italia, 2008) şi în anul 2009 la Blue Danube International Opera Conducting Competition, Burgas (Bulgaria). De asemenea, a fost finalist la Le concours international de jeunes chefs d’orchestre deBesancon, Franţa (2003 şi 2005).

Din anul 1995, Koichiro Kanno a început să se integreze în viaţa muzicală românească, fiind succesiv sau concomitent trombonist al Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Braşov (1995-1997), corepetitor la Opera din Braşov (1995-1997), profesor corepetitor la Liceul de Muzică din Braşov (1996-1999), dirijor la Opera din Braşov (1997-2001), profesor asociat la clasa de trombon a Facultăţii de Muzică din Universitatea „Transilvania” din Braşov (1997-2003) şi la clasa de operă a aceleiaşi facultăţi (1998-2000). A fost dirijor asistent la Festivalul de Operă Heidenheim (Germania) (2003-2008) şi la Opera Bergen (Norvegia) (2006-2008). Împreună cu Opera din Braşov sau cu formaţii orchestrale din acelaşi oraş a efectuat turnee în Germania, Austria, Elveţia, Japonia; în anul 2007 a efectuat un turneu în Germania cu Filarmonica din Botoşani.

A mai dirijat şi alte orchestre simfonice sau de operă din România, Austria, Germania, Franţa, Italia, Japonia, Ucraina, Bulgaria şi Brazilia.

Din anul 2009 Koichiro Kanno este dirijor permanent la Orchestra de Cameră din Tokyo, iar în 2010 a înfiinţat Orchestra de cameră „Collegium Musicum Kronstadt” şi a început o serie de concerte cu simfoniile integrale ale lui W. A. Mozart.

 

Violonistul Florin Ionescu-Galaţi

   

    Dând dovadă de talent precoce Florin Ionescu-Galaţi (fiul celebrului magistru Ilarion Ionescu-Galați, dirijor de Onoare al Filarmonicii brașovene) debuta  ca  solist  încă de la  etatea de zece ani interpretând Concertul pentru vioara de Kabalevsky cu Orchestra Națională Radio.

     Și-a început studiile sistematice mai întâi la Liceul de Muzică din Brașov sub îndrumarea lui Radu Hamzea, iar în 1989 devine student al Conservatorului din București, avându-l profesor pe  venerabilul muzician Ștefan Gheorghiu. De-a lungul anilor tânărul violonist a obținut  numeroase premii la diferite Concursuri Internaționale, amintindu-le pe cele de la Stressa – Italia, Festivalul „George Enescu”-București,”Tibor Varga”-Elveția,”Paganini” Italia,”Wieniawski”-Polonia.

  A susținunt recitaluri și concerte în  toate  orașele mari din țară, dar a  cântat și cu Orchestre filarmonice renumite din America, Anglia, Canada, Elveția, Turcia, Grecia, Ungaria , Polonia, Austria, Franța, Italia, Norvegia, Japonia, Germania, Spania etc.

     Din anul 1993 a  devenit solist al Filarmonicii din Brașov.  În deja bogata lui carieră Florin Ionescu-Galaţi a realizat înregistrări pentru emisiuni și albume editate de case prestigioase de discuri ca Electrecord, Sipario Dischi, Radio Romania, Radio Istambul, ZDF etc. A cântat în săli celebre, precum ”Carnegie Hall” din New York, ”Herkuleessaal” Munchen, ”Suntory Hall” Tokyo, ”Beethoven Halle” Bonn, ”Megaron” Atena și Salonic, dar și  la Ateneul Roman  ori Sala Radio din Capitală. Cunoscutul violonist a colaborat cu mari muzicieni din țară și de peste hotare, ca Ion Voicu, Valentin Gheorghiu, Iosif Conta, Horia Andreescu, Gurer Aykal, Michael Stern, Vladimir Altschuler, Lorry Wallfish,  Alain Paris etc. 

      În 1996  a primit Marele Premiu al Uniunii Criticilor de Muzică din România, iar în anii 1996 și 1997 este premiat de Televiziunea Româna cu Marele Premiu, dar și de PRO TV pentru o colaborare internatională România-America, într-un Concert televizat. In anul 2000 a fost declarat „Solistul Anului” în Turcia. Trei ani mai târziu Fundația „Ion Voicu” îi ofera Diploma și Medalia de Aur pentru meritul de a fi menținut vie memoria marelui violonist. În anii 2002 și 2004 a fost premiat de Uniunea Criticilor de Muzică din Romania pentru promovarea muzicii românesti în țară și în străinătate.

 

Soprana Cristina Radu

 

Atrasă atât de  teatrul liric, cât şi de genul cameral şi vocal-simfonic, soprana dr. Cristina Radu explorează teritorii muzicale dintre cele mai diverse: de la spaţiile sonore renascentiste până la imaginariile contemporane. Fascinaţia sa pentru cunoaşterea şi comunicarea prin muzică se manifestă în cânt, dar şi în incursiuni de cercetare teoretică. A studiat, de asemenea, vioara şi a pianul.

A fost desemnată „Soprana anului 2009” la Gala Premiilor în Cultură de la Arcuş, din județul Covasna. Cristina Radu este laureată a numeroase concursuri muzicale naționale și internaționale, amintind  doar câteva: Verviers International Singing Competition, Mihail Jora, Joseph Schmidt, Festivalul Muzicii Maghiare şi semifinalistă în Queen Elisabeth International Music Competition of Belgium şi Jette Parker Young Artists Programme la Royal Opera Covent Garden.

A participat în Master Class de Operă şi Lied în Italia, Germania, SUA şi România, susţinute de Ileana Cotrubaş, Virginia Zeani, Vasile Moldoveanu, Felicity Lott, Emilia Petrescu, Mariana Stoica, Denice Graves, Ionel Pantea.

Cristina Radu îşi face debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în rolul Donnei Elvira din Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, dezvoltându-şi ulterior personalitatea artistică în numeroase recitaluri şi ca solistă permanentă a Operei din Braşov. Abordează un repertoriu vast, incluzînd creații ale lui Mozart, Verdi, Bizet, Gounod, Offenbach, Puccini pe scene din România, Austria, Germania, Elveţia, Marea Britainie, Italia, Spania, Portugalia, Bulgaria, Ucraina Belgia, Norvegia și SUA. În decursul timpului colaborează cu dirijori cunoscuți, ca de pildă  Christian Badea, Vlad Conta, Traian Ichim, Julia Johnes, Adrian Morar, Miguel Ortega, Steffen Schlandt, Tiberiu Soare, Daisuke Soga, Ciprian Teodoraşcu, Ronald Zollmann, dar și cu regizorii Marina Bianchi, Paolo Bosisio, Roman Caleja, Karel Drgáč, Anda Tăbăcaru-Hogea, Cristian Mihăilescu. Alice Barb.

Interpretă pasionată de muzica de cameră, Lied şi Oratoriu, Cristina Radu susţine concerte în toate filarmonicile din Romania. Colaborează în proiectele muzicale organizate în cadrul Bisericii Negre din Braşov, alături de organiştii Eckart Schlandt şi Steffen Schlandt. O îndelungată prietenie artistică a legat-o de violoncelistul Alexandru Moroşanu şi pianista Tatiana Moroşanu, alături de care a susţinut în decursul anilor zeci de concerte în Bucureşti şi în turnee în ţară. În repertoriul său de concert se regăsesc lucrări precum Matthaus Passion de Johann Sebastian Bach, Nelson Mass de Joseph Haydn, Requiem și Krönungsmesse de Wolfgang Amadeus Mozart, Elias de Mendelssohn-Bartholdy, Stabat Mater de Gioacchino Rossini, Requiem de Giuseppe Verdi, Requiem de Gabriel Faure, War Requiem de Benjamin Britten, Wesendonck Lieder de Richard Wagner, Les nuits d’ete de Hector Berlioz, etc.

Preocuparea pentru înţelegerea fenomenului artistic al operei o conduce spre un studiu aprofundat, intitulat „Cântăreţul de operă şi epoca sa. Secolul XX”, sub îndrumarea prof.univ.dr.Grigore Constantinescu, primind în 2013 titlul de Doctor în Muzică la UNM  Bucureşti. Din acelaşi an este și profesor asociat al Facultăţii de Muzică din cadrul Univeristăţii Transilvania din Braşov, disciplinele Canto și Lied-Oratoriu. În 2017 publică volumul „O viziune modernă asupra formării cântărețului de operă”, la Editura Muzicală, pe care semnatarul acestor rânduri a avut plăcerea să-l prezinte la lansare.       Activitatea distinsei muziciene  cuprinde, totodată, participări în emisiuni de radio şi televiziune, înregistrări discografice. Între pasiunile sale extramuzicale se regăsesc expediţiile în natură, lectura, călătoriile și fotografia.

 

O seară specială

 

…Va fi cu siguranță un dar pe placul spectatorilor dispuşi să savureze muzică de calitate,  având în vedere participarea valoroasă a protagoniștilor și a Orchestrei Simfonice. Va fi din nou o seară  de joi memorabilă, așa cum au fost multe în actuala Stagiune a Filarmonicii din Brașov (manager maestrul violoncelist Anton Niculescu). Felicitări tuturor!

 

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail