Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna (DJST), în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și Asociația Cultural-Științifică a Carpaților Răsăriteni (AC-SCR) a demarat proiectul „Tradițiile – o șansă pentru toți” – o acțiune pentru copiii instituționalizați din casele de copii și cei din școlile pentru copii cu . . nevoi speciale din oraș, menită pe de-o parte să îi apropie pe aceștia de tradițiile poporului nostru și pe de altă parte să le arate că se pot face lucruri plăcute, pe care să le folosească mai apoi ca sursă de venit.

 

„Este vorba de un proiect al DJST, se numește <<Tradițiile – o șansă pentru toți>> și este adresat copiilor defavorizați de la casele de copii, de la școala pentru copii cu nevoi speciale. Are ca scop, pe de-o parte, apropierea de tradițiile poporului nostru, dar pe de altă parte copiii pot vedea că se pot face lucruri frumoase care pot fi folosite ca o sursă de trai, adică ele se pot vinde. Chiar din lucrările pe care copiii le-au făcut astăzi, aici, intenționăm să facem o expoziție cu vânzare, de genul unei licitații, pentru ca oamenii cu suflet să le cumpere, iar banii să se întoarcă tot la ei. Au fost 2 grupe de copii, cu ocazia aceasta au vizitat și expozițiile muzeului, au fost foarte încântați pentru că e pentru prima dată când au ajuns aici. Copiii s-au distrat, la început au pictat pe oale de lut, au țesut, sunt lucrări naïve, dar dacă printre ei descoperim oameni care chiar au talent? Repet: ideea proiectului e de a le arăta acestor copii că aceste obiecte pot fi o sursă de venit” – a explicat prof. Florentina Teacă.

Proiectul derulat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna, în parteneriat cu MNCR și AC-SCR, poartă numele <<Tradițiile – o șansă pentru toți>> și este menit să le arate tinerilor aparținând grupurilor cu un statut ”special” că pot avea o șansă de a-și croi un viitor după părăsirea instituțiilor în care sunt încadrați momentan.

„Noi am considerat că este oportun să îi implicăm alături de ceilalți tineri din societate și pe tinerii care au cumva un statut mai special; vorbim despre copiii instituționalizați din casele de copii, cât și despre copiii de la școlile pentru nevoi speciale și am încercat să le arătăm acestora că este mult mai viabil să te implici tu și să nu aștepți întotdeauna, doar pe considerentul că ai un statut mai special, să îți ofere cineva ceva. Pe de altă parte ne-am gândit că este foarte important să știm de unde plecăm, să ne cunoaștem originile și tradițiile și ceea ce ne diferențiază pe noi ca neam și ca popor. Dacă avem aceste tradiții,  este foarte important să le promovăm. Prin acest proiect prin care ei au luat la cunoștință de două ateliere tematice, cel de pictură tradițională pe lut, după modelul Cucuteni, după modelul de mii de ani, cât și de cel de țesut și cusut tradițional – un meșteșug care ne reprezintă, încercăm să vedem cărui tânăr i se potrivește această abilitate, cărui tânăr îi place, și de ce nu, să îi arătăm că acest meșteșug poate fi un lucru de care să se agațe și poate dezvoltându-l, să își facă o proprie afacere. Trebuie să înțelegem că e important să le oferim cadrul de dezvoltare. ” – a explicat Cătălin Lazăr, consilier tineret la DJST Covasna.

După ce au vizitat expoziția de arheologie a muzeului, cele două grupuri particiante la acțiunea de ieri au avut ocazia de a învăța de la personalul atelierelor cum să reproducă, în lut, decorul specific culturii Cucuteniene, să picteze pe vase de lut și să țeasă pe războaie în miniatură, astfel la finalul activității fiecare a putut pleca acasă cu o amintire. Potrivit lui Cătălin Lazăr,  aceste opere vor fi incluse într-o expoziție, urmând a fi plasate spre vânzare.

„Vrem ca aceste produse realizate de ei să le includem într-o expoziție și să le punem spre vânzare, iar acea sumă mică să poată fi acel pas atât de important în dezvoltarea unei atitudini responsabile pentru ce înseamnă implicarea în comunitate. Deocamdată suntem în discuții cu MNCR și cu AC-SCR, dorim să lansăm pe această cale o invitație tuturor celor care consideră că pot ajuta aceste grupuri cu un statut special. Lansăm o invitație către ei, de a sprijini demersul tinerilor și de a achiziționa aceste produse și astfel de a le arăta tinerilor că demersul lor este unul viabil. Să nu rămânem doar la nivel declarativ, vine o perioadă specială – perioada Crăciunului.” – a  menționat Cătălin Lazăr

Grupurile participante la acțiune provin din școlile pentru copii cu nevoi speciale și din centrele de plasament din Sf. Gheorghe, iar activitățile la care au luat parte cu siguranță le vor oferi o șansă la un viitor mai bun, odată cu părăsirea instituțiilor în care sunt plasați la momentul actual, în sensul că aceștia învață să aibă încredere în abilitățile lor putând astfel, mai apoi, să își dezvolte o afacere proprie și să pună în valoare cunoștințele dobândite.

 

„Copiii sunt din oraș, prima grupă a fost cea de la școlile cu nevoi speciale. Pentru asta am avut o colaborare foarte bună cu cei de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) – mulțumim pe această cale Inspectoratului pentru deschiderea arătată și astfel, instituții ale statului, vorbim de DJST, ISJ, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC), împreună, fac ceea ce este normal să facă și anume să creeze cadrul pentru ca acești tineri să se exprime. Eu aș dori ca aceste evenimente să nu se întâmple doar în preajma Crăciunului, am dori ca aceste evenimente să aibă o permanență ca să nu mai ajungem să spunem că sunt situații excepționale, să intre într-o normalitate de care avem atâta nevoie. Fără discuție, acesta este doar un prim început. (…) Ce cred eu că e foarte important este faptul că noi ne raportăm la ei dându-le cadouri doar în anumite momente, ne amintim de ei, noroc că există Crăciun și Paște. Acest proiect nu dorește altceva decât să îi implice pe ei și să le arate că în fiecare lună sau în fiecare săptămână poate fi Crăciun și Paște. (…) Dorim să rupem din sintagma aceasta că ei ar avea un statut mai special față de ceilalți copii, sunt speciali fiecare în felul lor, faptul că au avut parte de o situație mai specială nu trebuie să le stea ca un stigmat pe frunte. Nu uitați că ei în momentul când pleacă din casele de copii sau din centrele instituționalizate în care sunt, rămân pe cont propriu, iar  un asemenea atelier poate să le arate că este o șansă. Din punctul meu de vedere noi trebuie să le oferim oportunități și șanse de dezvoltare.” – a mai spus Cătălin Lazăr.

Potrivit reprezentantului DJST Covasna, aceasta este doar o piatră de temelie în ceea ce privește acțiunile viitoare. Acesta consideră că astfel de activități pot face comunitatea să își schimbe considerabil gândirea în ceea ce îi privește pe tinerii defavorizați și cu nevoi speciale,  și că astfel se poate ajunge în punctul în care să nu mai fie priviți într-un anume fel, ci să fie tratați în mod egal, la fel ca orice alt tânăr.

Vorbind despre această activitate, Dan Buzea, șeful secției de Cercetare și Valorificare a Patrimoniului MNCR a declarat:  „În calitate de gazdă și ca reprezentant al MNCR, am deschis această colaborare împreună cu DJST în urmă cu câțiva ani,  și astăzi practic continuăm activitățile pe linie culturală, sportivă sau de altă natură. Muzeul nostru are și a avut preocupări mai vechi pentru beneficiarii direcți, în legătură cu copiii  instituționalizați sau care sunt cu nevoi speciale. Practic prin proiectele realizate de Andreea Chiricescu începând cu 2010 – <<Rainbow>>, <<Călătorie prin  labirintul preistoric>> – au fost realizate activități muzeale și la sediul nostru dar și în centrele respective din oraș, din zonele apropiate, astfel încât putem spune că în domeniul acesta există o experiență a echipei colegilor de la MNCR. La acest eveniment, pentru că se apropie și sărbătorile de iarnă, ne-am gândit să le oferim tinerilor participanți două ateliere, unul cu pictură ceramică, în care ei practic, după ce au vizitat expoziția de arheologie a muzeului nostru, încearcă să reproducă decorul specific culturii Cucuteniene așa cum reușesc; și un al 2-lea atelier de țesut pe un război în miniatură și așa cum spunea colegul meu Cătălin, în cadrul unei expoziții viitoare, ei să își valorifice aceste obiecte.” .

Potrivit informațiilor oferite de angajații MNCR, o mare parte din copiii prezenți la programul de ieri au mai participat și în alte dăți la astfel de ateliere organizate în cadrul muzeului, și de fiecare dată revin cu entuziasm și cu dorința de a învăța ceva nou.

„Îi recunosc pe câțiva dintre copiii care au mai fost, i-au mai adus, de câte ori avem expoziții sau activități mereu îi aduc la noi. Cu acești copii, astăzi, facem un atelier de pictură pe vase, încercăm să îi punem să reproducă exact modelele pe care le pictau Cucutenienii pe vase, desigur, cei care sunt mai pricepuți. Încercăm să lucrăm cu aceste trei culori: roșu, alb și negru; mai avem ateliere unde îi învățăm să facă ei vasele, dar nu pe roata olarului ci așa cum se făceau în preistorie, sigur, nu ardem lucrările deoarece nu avem cuptoare. Colegele mele vor încerca să și țeasă cu ei pe niște războaie în miniatură.” – a explicat Eva Delczeg, desenator MNCR.

Programul are toate șansele ca în scurt timp să schimbe mentalitatea generală a comunității în ceea ce privește sprijinirea copiilor cu nevoi speciale și a celor aflați în plasament, dat fiind faptul că se dorește o permanentizare a acestor acțiuni, și demolarea obiceiului prin care populația își „amintește” de acești tineri defavorizați doar în perioada sărbătorilor, uitând în restul timpului de nevoile acestora.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail