Numeroasele și pitoreștile Sărbători ale Iernii care au ţinut mai bine o lună de zile se încheie azi, pe 7 ianuarie,  odată cu praznicul Sfântului Ioan. Sau cum i se mai spune în popor Sântion.

Creştinii venerează cu pioşenie pe cel ce a fost Botezătorul Domnului, fiind considerat, după Fecioara Maria, cel mai mare dintre Sfinţi. În calendarul ortodox  există  nu mai puțin de șase sărbători pe an închinare acestui important personaj: Zămislirea – 23 septembrie, Nașterea – 24 iunie, Soborul lui – 7 ianuarie, Tăierea Capului – 29 august, Prima și a doua Aflare a Capului – 24 februarie și a treia Aflare a Capului – 25 mai.

Naşterea Proorocului Ioan s-a petrecut doar cu şase luni înaintea venirii pe lume a Domnului nostru Iisus Hristos. Se spune că fericitul eveniment i-a fost vestit tatălui său – înaltul prelat Zaharia în timp ce slujea la Templu – de către Îngerul Gavriil. Pentru că nu a dat crezare celor spuse, preotul Zaharia va fi pedepsit, rămânând… mut până ce i s-a pus  nume fiului său.

Rolul Sf. Ioan Botezătorul nu a fost numai acela de a pregăti norodul pentru venirea lui Hristos, ci şi de a-l prezenta lumii pe Iisus ca fiind Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.

Cum scriam la început, frumoasele Sărbători de Iarnă se încheie pe data de 7 ianuarie, cu praznicul de Sfântul Ion, sau Sântion, cum se mai spune în popor. Este cel mai răspândit prenume de pe Terra, cu variantele internaţionale cunoscute. La români cel mai des se întâlneşte apelativul de Ion sau Ioan, având semnificaţia: „Cel de care Dumnezeu are milă”.

În țara noastră sunt aproape două milioane de concetăţeni ce-şi vor serba azi onomastica, majoritatea (1,4 milioane) find bărbaţi. Există câteva derivate ale numelui precum Ionuţ, Nelu, Ionel, Jean etc.  Să un omitem nici variante feminine precum Ioana, Oana, Ionela, Nela, Janina, Jana etc şi să le adresăm felicitări şi urări de bine în Noul An 2022.

De Sf. Ioan, potrivit tradiţiei, nu doar posesorii acestui străvechi prenume trebuie să se bucure, ci şi apropiaţii lor. Cine nu se veseleşte în aceasta zi, poate fi deocheat şi rămâne posac tot anul, ziceau odinioară babele.

În trecut era obiceiul prin zona de munte ca bărbaţii care se numeau Ion ori Ioan să-şi pună de ziua lor un brăduţ la poartă şi să poftească rude, cunoscuţi, vecini, chiar şi  necunoscuţi ce treceau  prin faţa casei la un pahar de vin şi la bucate alese, ca să fie toată lumea mulţumită. Astfel, cu siguranţă că gospodăria rămânea îmbelşugată, gazdele sănătoase, iar oile din turmă se înmulţeau.

Sf. Ioan Botezătorul, ca naş al lui Iisus, este considerat de două mii de ani drept Patron al pruncilor, ocrotindu-i pe cei mici de nenorociri şi ferindu-i să nu moară nebotezaţi. Pe vremuri se organiza întru cinstirea noilor veniţi pe lume un ritual numit „Plocon  pentru moaşă”. Tinerele mame mergau în această zi cu un colac mare şi felurite daruri la femeia care le ajutaseră să aducă pe lume pruncii. Femeile rupeau câte o bucată din împletitura preparată special pentru asemenea împrejurare şi după forma coltucului încercau să ghicească dacă vor mai avea urmaşi.

Le dorim numai bine sărbătoriţilor, dorindu-le multă sănătate, noroc, alături de cei dragi şi tradiţionalul „La Mulţi Ani!”

                                                Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail