Schimbarea la Faţă sau Transfigurarea Domnului se referă la o minune petrecută pe Muntele Tabor din Ţara Sfântă în prezenţa Mântuitorului şi a unor discipoli apropiaţi în drum spre Ierusalim. Evenimentul este cinstit în fiecare an pe 6 august la dată fixă, reprezentând o Sărbătoare numită în popor şi Probojenia.   

Iisus le-a împărtăşit ucenicilor care-l urmau  marile încercări prin care va trece, precum și suferinţele nemăsurate la care va fi suspus. Este vorba de Patimi, Răstignirea pe Cruce, Moartea şi, în final, Învierea. Învăţăceii îl ascultau uimiţi, deoarece erau profeţii teribile. Ajunşi în apropierea Muntelui Tabor au avut parte de o întâmplare ieşită din comun, generată de apariţia unui semn divin. Mântuitorul s-a suit până în vârful muntelui, luând cu el doar trei dintre cei mai fideli Apostoli: Petru, Ioan şi Iacob.

 În timp ce se ruga, chipul lui Iisus s-a iluminat, strălucind ca Soarele, iar veşmintele-I modeste au devenit de albe ca zăpada. Imediat s-a pogorât  un abur  luminos  ce i-a învăluit pe cei prezenţi, auzindu-se Glasul ceresc ce a grăit: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L“.

 Cei trei discipoli  văzând cele petrecute, s-au prăvălit îngroziţi la picioarele Păstorului lor, care  le-a spus cu blândeţe: „Sculaţi-vă şi nu vă temeţi“. Apoi  le-a poruncit  să nu povesteacă altora  întâmplarea, până după Învierea Sa…

  Obiceiuri  populare

Pe vremuri  respectarea  datinilor, a practicile populare era obligatorie, iar cei care le ignorau erau considerați oameni de nimic, meritând dispreţul comunităţii. Spiritul sărbătoririi  Schimbării la Faţă a Mântuitorului îi determină pe credincioși să se împace dacă se certaseră,să uite vechile dispute. Altminteri rămâneau certaţi tot anul.

Întreaga obşte era  îndemnată  la toleranţă, la împăcare de sine şi cu ceilalţi. Fiind Sărbătoare, concetăţenii lăsau relele deoparte şi manifestau mai multă  înţelegere şi cumsecădenie pentru semeni, cerându-şi iertare de la cei cu care s-au învrăjbit.

Acest moment de început  al lunii lui „Gustar” era considerat  un prim hotar între vară şi toamnă.  Cum trece  prima decadă din august  apele curgătoare se răcesc, iar cei care se scală în aer liber  pot să se îmbolnăvească. Tot acum ţăranii fac unele  predicţii legate de vreme,  bogăţia  holdelor, sănătate, ţinând cont de credinţele populare moştenite din strămoşi.

 În această zi femeile culegeau odinioară  ultimele plante şi ierburi de leac, bune pentru felurite remedii băbeşti tot anul: busuiocul, florile de muşeţel, ruguţul, avrămeasa, leuşteanul  şi multe altele.

Dezlegare la peşte

Ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului, care durează două săptămâni și este ținut în fiecare an de către creștini. Se mai numește și Postul Sântmăriei, iar în 6 august este singura zi în care credincioşii au  dezlegare la peşte. Faţă de alte evenimente cu caracter special  la care ne-am referit în cadrul rubricii de faţă, menţionăm că de data aceasta este vorba despre o festiviate religioasă ce dăinuieşte din secolul al IV-lea. Pe atunci, într-o zi de 6 august a fost sfinţită  Biserica ridicată din porunca Sf. Elena,  mama Împăratului Constantin, pe  locul unde a avut loc miracolul  Schimbării  la Faţă a lui Iisus Hristos,  Sărbătoare socotită  una din cele 12 praznice împărăteşti ale anului bisericesc. Înţelepţii care au comentat Evanghelia, au susţinut pe bună dreptate,  că Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus a anticipat Învierea Sa.

Ca şi la alte praznice,  credincioşii merg în această zi la biserică, ducând colivă, colaci, pomană de struguri, pentru sufletul morţilor. În zonele viticole a doua zi începe culesul viilor „pe rod de vară”, însă  în ziua  Schimbării la Faţă  oamenii îmbrăcaţi curat, cu straiele bune  participă dimineaţa la Slujbă, după care trec pe la mormintele familiei.                      

 Horia C. Deliu                                                                                    

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail