Polițiștii rutieri din județul Covasna desfășoară, în perioada 05 – 11 august a.c., operațiunea ROADPOL Speed, o inițiativă a Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL) menită să combată excesele de viteză și să îmbunătățească siguranța rutieră.
Această operațiune face parte din eforturile continue ale autorităților pentru reducerea accidentelor rutiere și protejarea vieților participanților la traffic se menționează în comunicatul transmis de Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Covasna.
Potrivit sursei citate, pe lângă aspectul coercitiv al sancționării celor care încalcă legea, această operațiune are și un puternic rol educativ și preventiv. Evenimentul, organizat recurent de către Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere, reprezintă cea mai amplă campanie de aplicare a legii împotriva vitezei. Scopul principal al activităților este conștientizarea publicului cu privire la riscurile asociate vitezei excesive și promovarea unei conduite responsabile în trafic. Astfel, polițiștii urmăresc nu doar aplicarea legii, ci și educarea șoferilor și a celorlalți participanți la trafic cu privire la importanța respectării regulilor de circulație.
Polițiștii rutieri vor intensifica patrularea și controlul traficului pe întreg teritoriul județului în timpul acestei operațiuni. Se vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor pentru detectarea și sancționarea șoferilor care încalcă limitele legale de viteză.
În România, limitele de viteză sunt stabilite astfel: 50 sau 70 km/h în localități (cu acordul administratorului drumului public), 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi. Depășirea acestor limite și viteza neadaptată la condițiile de trafic sunt unele dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice.
Prin intermediul Mesagerul de Covasna, IPJ Covasna reamintește conducătorilor auto câteva reguli esențiale pentru evitarea implicării în evenimente rutiere nedorite:
- Respectați limitele de viteză.
- Conduceți preventiv.
- Evitați conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
- Folosiți centurile de siguranță pentru a reduce riscul de vătămare în caz de accident.
- Mențineți distanța de siguranță față de vehiculul din față pentru a evita coliziunile în caz de frânare bruscă.
- Fiți atenți la condițiile meteo și de drum, adaptând viteza în funcție de acestea.
- Respectați regulile de circulație pentru a preveni accidentele rutiere și a crește siguranța tuturor participanților la trafic.
„Polițiștii nu sunt doar cei care asigură respectarea legii, ci sunt și promotori ai unui comportament responsabil și sigur pe drumurile publice. Încurajăm toți participanții la trafic să respecte regulile de circulație, să conducă preventiv și să evite comportamentele riscante. Siguranța rutieră este o responsabilitate comună, iar respectarea regulilor contribuie la protejarea vieților”, se precizează în comunicat.
M.D.C.