Criza obligă din ce în ce mai mulţi oameni să înveţe încă o meserie, pentru a se putea angaja. În evidenţele Agenţiei Judeţeane de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna figurează 1.058 de şomeri cursanţi care au urmat sau urmează cursurile de formare sau de reconversie profesională. Din totalul lor, 628 de cursanţi au absolvit cursurile iar 64 au şi reuşit să îşi găsească un loc de muncă.

Potrivit directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, „oamenii au înţeles nu numai obligativitatea de a participa neapărat la aceste cursuri, dar şi facilităţile care vin şi decurg din acestea”.

În perioada 1 ianuarie – în 31 august a.c., la AJOFM Covasna s-au derulat 54 de cursuri, în 29 de activităţi sau ocupaţii. Cele mai multe au fost de iniţiere în informatică, utilizarea calculatorului, respectiv de obţinere a permisului european ECDL (European Computer Driving Licence) – 5 cursuri,  şi de operatori introducere, validare şi prelucrare date – 7 cursuri.

”Oamenii, solicitanţii noştri, sunt în continuare axaţi pe modalitatea de utilizare a calculatorului. Însă,  formăm şi agenţi de pază şi ordine, bucătari, zidar, pietrar, tencuitor, dar avem şi câte un curs de tipul competenţe în limba germană, competenţe în limba engleză, confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice. Avem cursuri de contabilitate, pagini web, dulgheri, electronişti aparate şi echipamente de automatizări, formare de formatori, frizeri, coafori, instalatori tehnici sanitari, lucrători în comerţ, sudor, ospătar şi zugrav ipsos”, a mai spus directorul AJOFM.

Peste jumătate dintre şomerii înregistraţi, care urmează cursurile organizate de AJOFM Covasna, sunt femei, respectiv 567.

Directorul Agenţiei Judeţeane de Ocupare a Forţei de Muncă Covasna consideră că „per total, este o situaţie foarte, foarte bună. Avem mulţi bani atraşi pe fonduri europene, motiv pentru care am solicitat tot mai multor persoane să se înregistreze la cursurile organizate de noi. Acest lucru a fost necesar pentru că, altfel,  nu puteam să  subvenţionăm şi să acordăm gratuitate pentru  aceste cursuri”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail