Recent întorşi din turneul de mare succes din Thailanda, Bartha Lóránd şi Mucha Oszkár, cei doi membrii ai trupei Osono care au evoluat în piesa „Carnaval”, împreună cu conducătorul lor – Fazakas Misi, ne-au povestit impresiile lor şi cum este să regizezi o piesă în cealaltă parte a lumii.

Diferenţele culturale şi limbile vorbite nu au fost uşor de depăşit, însă, după o muncă intensă de câteva săptămâni, alături de actorii thailandezi, actorii trupei Osono a înregistrat un real succes cu spectacolul „Carnaval”.

Repetiţiile au început în stilul „Osono”,  de dimineaţă până seara, artiştii încercând în acest fel să le imprime thailandezilor acest mod de lucru. Scenariul conceput de Osono a trebuit refăcut. Tema spectacolului – „Carnaval”- ilustrează tendinţa de conformare la exigenţele societăţii şi necesitatea de a juca zilnic un rol, deoarece, se pare că în Thailanda tocmai a început perioada „americană”, când thailandezii încep să-şi piardă identitatea.

Fazakas Misi a declarat că pentru el, ca regizor, faptul că a trebuit să rescrie scenariul împreună cu cei din Thailanda, a fost cel mai interesant lucru, trebuind să pună mai mult accent pe mişcare şi gesturi decât pe text.

Premiera a avut loc în Art Culture Center- cel mai mare centru din Bankgok, unde a fost prezent şi Endreffy Lóránd, consulul Ungariei, împreună cu soţia şi cei trei copii. După spectacol acesta i-a felicitat pe regizor şi pe actori, şi a afirmat că este foarte important faptul că au reuşit să depăşească aceste diferenţe culturale şi lingvistice dintre cele două culturi, prezentând publicului un spectacol foarte reuşit.

Directorul teatrului din Thailanda a dorit ca piesa să fie prezentată în foarte multe locuri. Fazakas Misi ne-a spus că în această ţară, fiecare şcoală care prezintă un spectacol sau un concert primeşte de la stat o sumă echivalentă cu 600 de lei, în cazul universităţilor suma fiind echivalentă cu 1.000 de lei. Potrivit acestuia, dacă această metodă s-ar aplica şi în România, trupa de teatru Osono ar câştiga 650 de milioane de lei vechi, ca urmare a faptului că ei susţin 650 de spectacole într-un an.

Proiect: „Carnaval” în turneu prin România

Cei trei reprezentanţi ai trupei Osono participanţi la proiect susţin că piesa ar avea succes şi în ţară, deoarece se simt tendinţele de a copia Vestul, chiar dacă nu atât de puternic ca  în Thailanda. Aşadar, se doreşte, organizarea în România a unui turneu cu piesa „Carnaval”.

Spectacolul „Carnaval”  este al patrulea proiect comun al celor două trupe de teatru. Acum doi ani, Fazakas Misi şi Bartha Lóránd au susţinut un trainning de trei săptămâni în Thailanda, apoi trupa din Thailanda a efectuat un turneu în România.

Şi pentru ca anul viitor să înceapă bine pentru trupa Osono, în luna ianuarie artiştii covăsneni sunt invitaţi în Thailanda şi India.

În februarie 2010 Osonó a reprezentat cu mare succes Europa de Est la Festivalul Internaţional de Teatru de la Pathum Thani, Thailanda.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail