Proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar (titularizare), sesiunea 2024, are loc miercuri, 17 iulie (a.c.).

La nivelul județului, proba scrisă se va desfășura la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” și la Colegiul Național „Szekely Miko”, din Sfântu Gheorghe.

Mai exact, repartizarea disciplinelor pe centre de concurs este următoarea: la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” sunt așteptați candidații înscriși la: învățători, educatoare, educație timpurie (creșe) – secția română și secția maghiară; limbi; istorie; istoria și tradițiile minorității maghiare; geografie; biologie; kinetoterapie; religii. 293 de candidați vor susține acolo examenul, iar la Colegiul Național „Szekely Miko” sunt așteptați cei înscriși la restul disciplinelor,  adică 174 candidați, a transmis Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Potrivit aceleiași surse, candidații admiși la proba scrisă vor fi prezenți în sala de concurs până la ora 8.00, iar lucrarea scrisă se desfășoară începând cu ora 9.00. Candidații care nu sunt prezenți în sală înainte de a se fi deschis plicul cu subiectele, pierd dreptul de a mai susține proba scrisă.

După primirea subiectelor de către candidați, durata de redactare a lucrărilor este de 4 ore. Este important de știut că se va folosi cerneală sau pix de culoare albastră, iar desenele/graficele se vor putea executa și cu creionul negru. Este interzisă utilizarea instrumentelor de scris (pix, stilou) a căror cerneală se poate șterge.

Candidații vor trebui să aibă la ei buletinul /cartea de identitate/ cartea de identitate provizorie sau pașaport.

În toate sălile de concurs vor fi camere de supraveghere audio-video.

Trebuie știut că înscrierea numelui candidaților, numelui unor unități de învățământ sau a altor nume proprii care nu au legătură cu cerințele subiectului, în afara spațiului care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive, pe foile tipizate, destinate lucrărilor scrise, determină anularea lucrărilor scrise.

Candidații care în timpul probei scrise sunt surprinși copiind, transmițând soluții cu privire la subiecte sau având asupra lor materiale nepermise sau compatibile cu acelea, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistați, sunt eliminați din examen, pentru tentativă de fraudă, prin decizie motivată a președintelui comisiei din centrul de concurs, situație în care profesorii asistenți care asigură supravegherea sau membrii comisiei de concurs încheie un proces-verbal. Aceeași măsură se aplică pentru orice tentativă de fraudă. Candidații care sunt eliminați din examen, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu sunt repartizați pe posturi didactice/catedre, în anul școlar 2024-2025, a transmis IȘJ Covasna.

Potrivit aceleiași surse, absolvenții promoției 2024, care încă nu au depus/trimis adeverința de absolvire a studiilor/ programului de pregătire psihopedagogică, pot să depună adeverința și să valideze fișa de înscriere în data de 17 iulie a.c., până la ora 7.30. Absolvenții promoției 2024 pot participa la proba scrisă numai după prezentarea adeverinței menționate.

„Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală.

 Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. 

Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție”, a precizat inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Sute de candidați înscriși

Datele IȘJ Covasna arată că numărul total al candidaților înscriși la concursul național de ocupare a posturilor, sesiunea 2024, este 504. Dintre aceștia, 480 au fost admiși pentru inspecții/probe practice/orale, iar numărul candidaților admiși la proba scrisă pe discipline este de 467, din care 73 sunt absolvenți ai promoției 2024.

 Cei mai mulți (din numărul total) s-au înscris la disciplinele:  Limba și literatura maghiară maternă, limba și literatura română și universală pentru copii, pedagogie preșcolară, metodica predării activităților în limba maghiară maternă și metodica predării activităților în limba română, în învățământul preșcolar (49 din totalul candidaților); Limba și literatura maghiară maternă, limba și literatura română și universală pentru copii, matematică, elemente de pedagogie școlară, metodica predării limbii și literaturii maghiare materne/ comunicării în limba maghiară maternă, metodica predării limbii și literaturii române/ comunicării în limba  română și metodica predării matematicii/ matematicii și explorării mediului în învățământul primar (45 candidați);  educație fizică și sport-profesori (38 din total); limba și literatura engleză (30 din total), Limba și literatura maghiară maternă, limba și literatura română și universală pentru copii, introducere în pedagogie- educație timpurie și curriculumul pentru educația timpurie a copiilor sub 3 ani, metodica desfășurării activităților instructiv-educative în creșă în limba maghiară maternă și metodica desfășurării activităților instructiv-educative în creșă în limba română (29 candidați din total); dar și psihopedagogie specială (27) și limba și literatura română, pedagogia preșcolară și metodica desfășurării activităților instructiv-educative în grădinița de copii (26 de candidați din total); limba și literatura română (23).

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail