Ministerul Educației Naționale a lansat cea de-a treia ediție a olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii Dezbat”. Competiția este cuprinsă în Calendarul Olimpiadelor Naționale din anul școlar 2018-2019, iar înscrierile pentru faza județeană se realizează până la data de 1 martie (a.c.).

„Tinerii dezbat” este o olimpiadă națională ce își propune să promoveze valorile culturale și etice fundamentale, spiritul de fair – play, competitivitatea și comunicarea interpersonală și contribuie  la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public, precum și la formarea și dezvoltarea atitudinilor social – civice democratice, necesare tinerei generații pentru participarea activă la viața socială.

„Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire critică  Tinerii dezbat, are drept scop cultivarea unei atitudini critice, logice și raționale în rândul tinerilor și conștientizarea valorilor cetățeniei active și democratice, prin înțelegerea informală a  realităților sociale, susținerea dialogului interetnic și a nondiscriminării, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de  diferențele sociale, etnice economice etc, care pot constitui bariere în comunicare”- se arată în regulamentul postat pe site-ul Ministerului Educației Naționale.

Potrivit aceleiași surse, diferențele principale între dezbaterile întâlnire în mod curent în societate și dezbaterile academice sunt: accentul pus pe argumente, structura formală, delimitarea/ restrângerea temei aflate în discuție și caracterul de competiție.

„Practica dezbaterilor îi pregătește pe tineri să acționeze coerent și să participe inteligent în viața socială, să investigheze și să analizeze probleme importante ale lumii contemporane, să fie critici și constructivi în abordările asupra unui subiect. În formatele de dezbateri academice (numite și educaționale sau formale) sunt clar trasate rolurile fiecărui vorbitor, timpul alocat fiecărei secțiuni și regulile care se aplică. Din acest motiv, acestea se numesc academice. De asemenea, echipele au posibilitatea de a interacționa prin schimburi de întrebări sau prin intervenții punctuale, în funcție de format. Există numeroase formate sau stiluri de dezbateri: de valoare (World School Style, Lincoln – Douglas), de strategie (Policy), parlamentare, factuale și altele. Toate aceste formate au însă în comun un lucru:  abordarea unei teme (moțiuni) din două perspective diametral opuse.”- se arată în regulamentul „Tinerii dezbat”.

Publicul-țintă al olimpiadei este format din elevii de liceu, olimpiada cuprinzând două secțiuni: începători și avansați. Unitățile de învățământ se pot înscrie cu echipe formate din câte trei elevi. În regulament se precizează că „ extinderea competiției la clasele a VII-a și a VIII-a se va putea face prin act adițional la regulament, după aplicarea noului curriculum la clasele a VII-a și a VIII-a”.

La secțiunea „începători”, unitățile de învățământ preuniversitar pot participa numai cu echipe compuse din elevi care, până la data înscrierii nu au mai participat la competiții regionale și/ sau naționale de profil.

La secțiunea „avansați”, unitățile de învățământ pot înscrie echipe numai dacă au echipe înscrise și la secțiunea „începători”. Elevii de la secțiunea „avansați” pot avea experiență competițională de  nivel regional sau național.

Formatul de dezbateri utilizat de elevii claselor IX-XII, participanți la Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, este World Schools simplificat.

Înscrierea în competiție se poate face prin completarea și transmiterea la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a formularului – tip de înscriere, prin profesorii coordonatori.

Poate fi profesor coordonator orice cadru didactic care îndeplinește, cumulat, următoarele condiții: a) realizează pregătirea elevilor pentru această olimpiadă; b) a participat la măcar una din edițiile anterioare ale acestei competiții și/sau, până la data organizării etapei județene, face dovada participării sale la un curs/seminar de formare în domeniul dezbaterilor organizat în ultimii 3 ani

Data limită de trimitere a aplicațiilor la IȘJ Covasna est 1 martie (a.c.), în atenția inspectorului pentru proiecte europene, prof. Madár Júlia, formularul- tip fiind disponibil pe site-ul instituției, la adresa www.isj.educv.ro, „articole recente”

Regulamentul olimpiadei naționale ,,Tinerii dezbat” este disponibil pe site-ul M.E.N. la adresa https://edu.ro/olimpiade-si-concursuri.

La Olimpiada naţională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”, ediția 2018, și județul Covasna a fost reprezentat. Conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Educației, din județ au participat trei elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe –Rareș Ungureanu, Tordai Mihaly și Robert Andrei Tudose.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail