Teatrul IndependentOsonó” și-a încheiat stagiunea 2017-2018, în care a avut în repertoriu trei spectacole prezentate în fața a mii de spectatori și în care a derulat o proiecte artistice, educaționale, în țară și în străinătate.

Conform managerului „Osonó”, Fazakas Misi, poate cea mai importantă realizare a trupei, în stagiunea 2017-2018, este faptul că a devenit „European Talentpoint” – centru european dedicat talentelor, în urma ralierii la rețeaua internațională „European Talent Support Network”- care cuprinde membri, instituții și organizații din zeci de țări.

„Este o recunoaştere pe care acest teatru independent din Sfântu Gheorghe a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, aceea că <<teatrul este doar un pretext pentru întâlnire și autocunoaștere>> (…) şi de unul dintre scopurile prioritare ale trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea <<Osonó>>, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale”, a declarat Fazakas Misi. În bilanțul realizat la finalul stagiunii 2017-2018, se arată că trupa a avut trei spectacole în repertoriu, cu care au fost susţinute 76 reprezentaţii, în fața a 5000 de spectatori din Ungaria, România și Ucraina. Au fost susținute 66 dezbateri cu spectatorii, au fost organizate 7 tabere de creație și un festival de teatru, 118 ateliere și numeroase cursuri.

„Și în această stagiune,  Teatrul Independent <<Osonó>> a confirmat că activitatea sa poate fi definită prin trei cuvinte cheie: teatru, educaţie și proiecte sociale”,  a spus Fazakas Misi.

Spectacole cu continuitate

Spectacolul – documentar „Chipul din oglinda apei” a fost jucat în continuare, a atins cifra de 530 reprezenții și a intrat în Programul „Bacău – Capitala Tineretului din România”. De-a lungul stagiunii, producția regizată de Fazakas Misi a avut numeroase turnee în România și așa a ajuns „Osonó” pentru prima oară la întâlnirea cu spectatorii din orașele Moldovei. Dintre reprezentațiile în afara țării, foarte important a fost turneul din Ucraina, datorită căruia spectacolul a avut reprezentaţii în localități unde,  până la „Osonó”, nu ajunsese nicio trupă de teatru, a menționat managerul Fazakas Misi. Același spectacol a fost refăcut în Budapesta,  și în parteneriat cu Bakelit Multi Art Center și în colaborare cu tinerii de acolo, spectacolul readaptat fiind jucat în numeroase teatre și școli din Ungaria.

Un alt spectacol din această stagiune a fost „Orb de mină”, coproducţie Teatrul „Andrei Mureșanu”-„Osonó”, în regia Catincăi Drăgănescu, a spus Fazakas Misi. Potrivit acestuia, spectacolul s-a jucat cu mare succes în București, la Festivalul Internațional de Teatru „Fest(in) pe Bulevard” și datorită succesului s-a bucurat, în relaţie cu spectatorii din Sfântu Gheorghe şi din toate oraşele din ţară unde a fost în turneu, producţia cu piesa dramaturgului Székely Csaba rămâne în repertoriu și stagiunea următoare. Cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României, „Orb de mină” va fi prezentat în cinci orașe: Târgu Mureș, Cluj Napoca, Satu Mare, Oradea și Timișoara.

Al treilea spectacol din recent încheiata stagiune a fost „Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez”, care a avut premiera în urmă cu trei ani, în regia lui Fazakas Misi.

„Nu de mult, acest spectacol a avut reprezentația cu numărul 100. La începutul stagiunii următoare, <<Cercul prietenilor neştiuţi>>  va porni în turneu spre Germania, apoi, cu ajutorul Administrației Fondului Cultural Național,  și într-un turneu în România”, a spus Fazakas Misi.

Proiecte educaționale

Și în ceea ce privește proiectele educaționale, activitatea din ultima stagiune a fost una bogată, fiind derulate numeroase cursuri, ateliere de teatru și de dezvoltare personală.

„Dintre proiectele educaționale, merită amintit un program teatral complex, sprijinit de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, în cadrul căruia doi membri ai trupei – Fazakas Misi și Mucha  Oszkár  – au ținut cursuri în zece localități din Ardeal, unde, din motive socio-economice sau geografice, oamenii nu au parte de experiențe teatrale. Tot un proiect educațional a fost și cel numit <<Teatru în săli de clasă>>, finanțat de Fondul Cultural Național Român, de care au beneficiat aproape 1000 de elevi din 11 școli românești.  Totodată, <<Osonó>>, care poartă titlul de <<Registered Talentpoint>> și de <<European Talentpoint>> (centru european dedicat talentelor – n.r.), a organizat numeroase excursii de studiu și cursuri pentru elevii din clasele de dramă ale Liceului de Arte <<Plugor Sándor>> din Sfântu Gheorghe, în cadrul unui program național din Ungaria, destinat tinerilor talentaţi”, se arată în bilanțul „Osonó”.

De asemenea, au continuat proiectele pe care trupa le-a demarat în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Spre exemplu, sub coordonarea lui Fazakas Misi,  Mucha  Oszkár și a specialistului în  pedagogie teatrală Prezsmer Boglárka, s-au desfășurat cursuri și ateliere, în mai multe etape, pentru educatori, profesori și conducători de trupe de teatru de amatori. Proiectul în cadrul căruia acestea au fost organizate va continua și în stagiunea următoare, cu implicarea unor noi participanți, a transmis conducerea „Osonó”.

În ultima stagiune, trupa a organizat și ediția a patra a Festivalului de Teatru pentru trupe amatoare, cu scopul de a-și consolida relaţiile cu formații teatrale zonă şi din ţară.

Proiecte în această vară

Fazakas Misi a declarat că pe parcursul verii, Teatrul Independent „Osonó, care își autofinanțează activitatea, va derula un proiect internaţional, cu sprijinul Uniunii Europene, respectiv al unor parteneri din Olanda și Ungaria.

„Proiectul se va derula în Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Lunca de Sus. Tot în vară, vor avea loc și taberele de vară tradiționale, printre care, între 4-8 august, Tabăra Interetnică de Teatru, cu participarea unor tineri români și maghiari”, a spus Fazakas Misi.

„Osonó” a aniversat în februarie 25 de ani de existență și a debutat ca trupă şcolară de teatru, dar de câţiva ani funcţionează după toate regulile unui teatru alternativ independent.

„Teatrul <<Osonó>> este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane. <<Osonó>> produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun.  Proiectele educaţionale şi sociale ale trupei sunt gândite  drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi (…)” – se arată pe site-ul „Osonó”.

De la înfiinţare şi până în prezent, în trupă au activat 164 de tineri, dintre care 52 activează în domeniu, în calitate de  actori, regizori, dramaturgi, dansatori, coregrafi, scenografi sau tehnicieni.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail