Teatrul Independent „Osonó” din Sfântu Gheorghe a anunțat astăzi că se va implica în acest an într-o serie de proiecte internaționale.
Potrivit managerului Fazakas Misi, cel mai important proiect va consta în realizarea unei coproducții, cu actori „Osonó” și tineri actori din Italia. El a mai informat și că trupa va beneficia de sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, cu ajutorul căruia va desfăşura un turneu național cu spectacolul „Chipul din oglinda apei”, care va fi jucat în 19 localități.
2019 a fost un an plin
În ceea ce privește realizările din anul recent încheiat, Fazakas Misi a declarat că „Osonó” a organizat 183 evenimente culturale, educaționale, sociale și comunitare, pentru 6.500 de beneficiari, participanți și spectatori, iar bugetul Trupei a fost de 45.700 EUR. Din această sumă, 61% au provenit din surse din afara ţării, adică au fost câştigate prin aplicații de proiecte europene și maghiare, 18% au fost câștigate prin aplicații de proiecte românești, iar 21% din venituri au fost realizate în urma reprezentaţiilor teatrale şi a workshop-urilor susţinute de Trupă. Anul trecut, Trupa Osonó a fost extrem de activă la Budapesta și această tendință va continua și în anul 2020, a mai anunțat Fazakas Misi.
Nu au lipsit cursurile de formare pentru tineri și adulți. Acestea s-au realizat prin 129 de workshopuri și 3 tabere teatrale. Pe lângă cele 24 de reprezentaţii teatrale susţinute în 4 țări, Trupa a deschis 24 dezbateri cu publicul şi a organizat două festivaluri de teatru – unul la Sfântu Gheorghe, altul la Budapesta, arată bilanțul trupei.
„În 2019, 52% din activitatea Trupei s-a desfăşurat peste hotarele ţării, iar 48% în diverse localităţi din România. Osonó a continuat şi în 2019 colaborarea cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sf. Gheorghe, cu care a realizat proiecte importante, precum Tabăra Interetnică de Teatru, Cursul de formare profesională pentru profesori și lideri de trupe de teatru pentru elevi sau Festivalul Național de Teatru pentru Trupe Amatoare. A continuat şi parteneriatul cu Liceul de Arte Plugor Sándor, prin realizarea unor proiecte educaționale în străinătate, mai ales la Budapesta, în care au fost implicați și elevii din clasele de actorie din Sf. Gheorghe. Osonó a continuat colaborarea cu Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, studenţii fiind implicați permanent în activitatea Trupei noastre. Cu sprijinul financiar al DRI/ Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României, Trupa a realizat mai multe proiecte interetnice.”- a declarat Fazakas Misi.
El a amintit că Trupa a fost implicată și într-un proiect socio-educaţional, Proiect Caritas Alba Iulia, cu titlul „Pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii.” Co-finanțat de EEA Norway Grants și Renovabis, Proiectul a fost dedicat tinerilor defavorizați din județele Mureș și Harghita și a avut drept scop scăderea abandonului școlar, reducerea fenomenului de migraţie a tinerilor și sprijinirea tinerilor șomeri în efortul de a-şi găsi un loc de muncă şi un scop în viaţă. Astfel, doi membri ai Trupei, Fazakas Misi și Mucha Oszkár, au condus ateliere pentru tineri, respectiv ateliere de teambuilding, de autocunoaștere și dezvoltare a personalității, de comunicare și formare a unor competenţe, pentru tineri din orașele Târgu Mureș, Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc.
„Osonó” va aniversa în februarie, 27 de ani de existență. A debutat ca trupă şcolară de teatru, dar de câţiva ani funcţionează după toate regulile unui teatru alternativ independent.
„Teatrul <<Osonó>> este o iniţiativă teatrală independentă, un atelier cultural, unde tinerii au şansa de a experimenta diverse formule teatrale contemporane. <<Osonó>> produce spectacole de teatru, organizează workshop-uri şi training-uri pentru tineri şi adulţi, iar toate reprezentaţiile sale teatrale sunt urmate de dialoguri cu spectatorii, cu scopul de a exersa împreună comunicarea pe teme de interes comun. Proiectele educaţionale şi sociale ale trupei sunt gândite drept spaţii de întâlnire şi dezbatere pe teme de maximă actualitate, unde participanţii trăiesc o intensă experienţă a cunoaşterii de sine, prin confruntarea cu ceilalţi (…)” – se arată pe site-ul „Osonó”.
Ana Ciorici COSTACHE
Sursa foto: arhiva- „Osonó”