Pentru cei care nu au auzit încă de legendarul jucător internațional de fotbal, Miodrag Belodedici, acesta s-a născut în data de 20 mai 1964, într-o familie de etnici sârbi. A făcut primii paşi în lumea fotbalului la doar 14 ani, în echipa Minerul Moldova Nouă, iar la 18 ani a fost transferat la echipa Luceafărul București, de unde a fost recrutat la echipa Steaua București de către președintele de la vremea respectivă, Ion Alecsandrescu. A adunat sub culorile Stelei 235 de meciuri, a înscris 21 de goluri și a câștigat cinci titluri de campion, trei Cupe ale României, o Cupă a Campionilor Europeni și o Supercupă a Europei. A debutat în echipa națională în anul 1984, unde a adunat de-a lungul carierei sale 53 de selecții, a marcat cinci goluri, și a participat la trei turnee majore: Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii (1994) și Campionatele Europene din 1996 și 2000. Și-a încetat cariera de fotbalist în 2001, la vârsta de 37 de ani. În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a, iar în anul 2012 a fost desemnat ambasadorul Finalei UEFA Europa League.
De patru ani de zile Miodrag Belodedici participă la turneul de fotbal „Cupa Ştefan Miu”, organizat la Sfântu Gheorghe de către Asociația Sportivă Atletico Steaua, în colaborare cu Direcţia judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, iar anul acesta, în perioada 26 – 28 aprilie, fostul internațional a fost din nou prezent pe terenul artificial „Hokey Club” din municipiu.
Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Mesagerul de Covasna”, l-am rugat să ne vorbească despre „Cupa Ștefan Miu”, legătura pe care o are cu municipiul Sfântu Gheorghe și clubul Atletico Steaua, dar și despre direcția în care se îndreaptă fotbalul covăsnean.
– Când ați venit pentru prima dată la Sfântu Gheorghe, la echipa Atletico Steaua, și ce v-a atras spre acest oraș, spre organizarea și participarea în cadrul turneului „Cupa Ștefan Miu”?
– Am ajuns aici prin antrenorul echipei Atletico Steaua, Lazăr Mihail. El este un mare stelist, ne-am cunoscut acum patru ani la Federație. Ulterior, ne-am mai contactat telefonic, i-am mai făcut o vizită și la primul turneu, care a avut loc acum patru ani, m-a chemat să particip. (…) Consider că dacă toată lumea spune că am fost o legendă, că sunt foarte cunoscut în lumea aceasta fotbalistică, și am și cucerit câteva trofee mai importante, trebuie să și fiu prezent la competiții, am fost prezent pe teren în meciul demonstrativ la echipa Steaua împotriva Selecționatei Antrenorilor din județ, încheind astfel cea de-a patra ediției a Cupei „Ștefan Miu” cu rezultatul de 11 – 7.
– Cum a fost văzut la debut acest turneu, câte echipe au participat și de ce Cupa „Ștefan Miu”?
– Au fost 16 echipe de băieți, erau și 6 echipe de fete. Am fost prezent, am dat autografe, poze și spun că a fost bine primit de publicul iubitor de sportul rege (…) Ștefan Miu a fost un jucător și un antrenor foarte bun, dar nu m-am gândit neapărat la nume. A fost un prieten comun, iar de aici am hotărât să numim astfel competiția fotbalistică de la Sfântu Gheorghe.
– Care a fost scopul acestei competiții?
– Domnul Lazăr Mihail este pasionat de copii, de fotbal, îi place să crească, să antreneze și să dezvolte juniorii, pe cei care iubesc acest sport. Ideea este să promovăm copiii, juniorii județului pentru că nu se promovează. Primii pași el i-a făcut, (…) se spune că primii pași sunt foarte importanți și dacă îi faci corect și bine copiilor o să le placă și o să își dorească să vină, să se joace, să alerge. Încet încet îi pui pe un făgaș bun.
– Ce rezultate ați observat de-a lungul anilor, de-a lungul celor patru ediții ale acestui turneu?
– Atletico Steaua a avut cele mai multe rezultate sezonul acesta obținând la trei categorii locul 1 și la alte 2 categorii locul 3, bineînțeles având jucători care au obținut titulatura de cel mai bun jucător, cel mai bun marcator și cel mai bun portar. Văd că din an în an este din ce în ce mai bine. Față de primele competiții, Atletico Steaua a urcat foarte mult la nivelul județului. S-au adus și câțiva copii foarte talentați care promit ceva, și asta este important, să îi descoperim. Pentru ei important este și să câștige trofee, să performeze, să le placă să joace fotbal, să vină cu drag. Ei sunt încă mici, acum încă nu prea înțeleg. Au un club în Divizia B aici, pot să meargă la Stadion, să se uite, pentru că și acolo își pot face un idol, le poate veni plăcerea de a vedea cum se marchează goluri, și așa îi apropii mai mult spre sport.
– Se îndreaptă fotbalul covăsnean spre direcția cea bună? Avem tineri sportivi de calitate / cu potențial?
– Este foarte bine că există o echipă a Sespi care joacă în Divizia a II-a, iar în aceste timpuri este ceva extraordinar ca un oraș de aceste dimensiuni să aibă o astfel de echipă. Este ceva formidabil, iar dacă vor reuși să se mențină în această Divizie, să joace și să îi preocupe puțin și partea de copii și juniori, este extraordinar. Am înțeles că vin spectatori la meciurile pe care le joacă aici, au susținere, ceea ce este foarte frumos. Multe județe, și orașe mai mari, nu au așa ceva.
– Despre implicarea președintelui Comisiei Tehnice din cadrul Asociației Județene de Fotbal (AJF) Covasna, Lazăr Mihail, în activitățile desfășurate aici, ce puteți să ne spuneți?
– Datorită lui sunt aici, și datorită lui copiii joacă fotbal. Țara are nevoie de oameni care au inițiativă, care vor să facă lucruri și care se zbat. Avem nevoie și sunt foarte multe locuri unde oamenii stau și așteaptă, discută, nu fac nimic, iar timpul trece. Este de lăudat ce face.
– Există anumiți antrenorilor licențiați C – UEFA, care nici măcar nu se prezintă la examenele de prelungire a acestor licențe. Ce părere aveți despre această situație? Dau dovadă de profesionalism, au dreptul să antreneze copii?
– Știu situația, s-a discutat și la noi în Federație, atât în Comisia Tehnică, cât și cu Dan Apolzan directorul Școlii de Antrenori de la București, și s-a gândit să se dea un mic examen cu întrebări elementare, să nu existe numai CV-ul, prin care se vede dacă ai jucat sau nu, câte meciuri ai. Ar fi bine să se dea și un mic test ca să vezi cu cine ai de-a face. Ar trebui să fie mai stricte aceste testări, s-a vorbit și că sunt foarte foarte mulți cu licențe, și ar trebui să existe o rigurozitate mai mare în urmărirea lor. Eventual, înaintea unui meci antrenorului să îi fie solicitată licența, pentru a se vedea dacă o are sau nu, iar dacă nu este prelungită să nu aibă dreptul să stea pe bancă. (…) Noi în România avem foarte multe „rude” și ne „aranjăm” lucrurile imediat. Ar trebui să fim mai stricți în acest sens.
– A existat o competiție în cadrul căreia s-au iscat discuții, și au existat nemulțumiri în rândul antrenorilor și cordonatorilor legate de jucătorii care participă la alte categorii de vârstă față de cele la care ar trebui, respectiv se folosesc jucători mai mari, pentru echipe cu vârste mai mici. Cum vedeți acest lucru?
– La Caraș-Severin de unde sunt eu, au fost mai multe probleme, iar una dintre acestea a fost, spre exemplu, că Dunărea Moldova Nouă a jucat cu o echipă din Reșița, și au fost eliminați doi jucători, iar antrenorul echipei a introdus alți doi jucători în teren, deci au jucat 11 contra 11. M-au sunat pe mine și m-au întrebat cum se poate așa ceva, noi ce facem? Noi nu avem observator? Arbitrul nu trebuia să îi dea dreptul. (…) Și i-am răspuns să facă o hârtie, o contestație. După 4-5 zile a făcut o contestație și a primit meciul, 3-0.
– Deci aceste lucruri se întâmplă și din cauza oamenilor din zona AJF-ului care nu se implică?
– Da. (…) Deci aici stăm foarte slab, lipsă de profesionalism, de interes. Interese sunt multe, dar sunt mulți oameni care habar nu au de sport, și sunt acolo.
– La final, ce mesaj le transmiteți copiilor și antrenorilor din județul nostru, dar și cititorilor noștri?
– Cel mai mult mi-a plăcut și îmi place să văd copii jucând fotbal. Este ceva extraordinar când îi vezi că joacă fotbal, mă încearcă un sentiment de bucurie când îi văd cum aleargă și pasează mingea. Un lucru mai frumos ca acesta nu cred că există. (…) Ar trebui să mai „găsiți” vreo 4-5 persoane cum este Lazăr Mihail, care să se ocupe, să fie o școală și mai mare, să aveți și mai mult interes. Am auzit că aveți numai un „balon” (terenul artificial „Hokey Club” – n.red.), este puțin. Trebuie să fie mai multe terenuri unde să poată să joace copiii, să facă sport. Mesajul meu este că antrenorii trebuie să aibă mai mult interes pentru copii, pentru ca aceștia să aibă ce povesti când vor crește mari. (…) Asta este menirea celor mai în vârstă, sau a celor care conduc. (…) Dacă le oferi teren îi ții aici, lângă tine; dacă nu au nimic vor pleca în străinătate la alții. Trebuie să ne ocupăm mai mult, iar pe copii trebuie să îi creștem și să avem mare grijă de ei.
A consemnat Ioana Ardeleanu