Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni, cu prilejul unei vizite de lucru efectuate în judeţul Covasna, că sute de autorităţi locale şi ONG-uri din întreaga ţară au demarat în această primăvară acţiuni de ecologizare a mediului înconjurător, în cadrul cărora au fost colectate importante cantităţi de deşeuri, iar acest lucru reprezintă un semnal pozitiv, arătând că „lumea se schimbă”.

„Ministerul constată şi eu personal constat că în această primăvară sute de autorităţi locale au demarat campanii de ecologizare. (…) Trebuie să felicit toate autorităţile publice locale, toate ONG-urile, toate persoanele de bună credinţă care s-au implicat în această primăvară în diverse acţiuni de ecologizare. Au fost strânse sute de mii de tone de deşeuri din pădure, din şanţuri, din albia râurilor. Este un semnal pozitiv, un semn că lumea se schimbă, lucrurile se schimbă în jurul nostru”, a declarat Tanczos Barna, la Târgu Secuiesc.

Acesta a mai adăugat că ministerul pe care îl conduce doreşte, printre altele, să demareze un program naţional de ecologizare şi unul de conştientizare a oamenilor cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător.

„Şi ministerul trebuie să fie alături de aceste autorităţi publice locale, trebuie să asigurăm suport pentru conştientizare, un program naţional de conştientizare prin care să le explicăm tuturor cetăţenilor cât de important este ca aceste deşeuri să nu ajungă în natură. Avem nevoie de un program naţional de ecologizare, un program prin care ministerul să vină alături de aceste autorităţi publice locale în încercarea de a ecologiza toată ţara şi, în sfârşit, de a curăţa toate albiile de râu, toate drumurile forestiere, pădurea, tot ce înseamnă spaţiu verde, tot ce înseamnă mediul înconjurător. Este nevoie, de asemenea, de un sistem informatic naţional prin care aceste locaţii pot fi identificate şi pot fi stabilite cu coordonate GPS, astfel încât controlul să fie eficient, astfel încât aceste locaţii să fie în văzul tuturor şi după ecologizare. Avem un partener pentru un asemenea program, săptămâna trecută am stabilit pentru sistemul TrashOut un parteneriat cu Garda de Mediu. Acest sistem informatic va fi disponibil tuturor, poate fi descărcat, poate fi instalat pe telefon şi fiecare persoană poate să încarce în acest sistem informatic locaţia acelor depozitări ilegale care trebuiesc desfiinţate”, a mai spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a adăugat, totodată, că trebuie intensificate acţiunile de control şi de sancţionare a persoanelor care încalcă legislaţia privind protecţia mediului, subliniind rolul important pe care îl joacă Garda de Mediu.

„Al patrulea lucru extrem de important după conştientizare, program naţional de ecologizare şi sistem informatic este controlul. Este nevoie de o instituţie puternică, eficientă, o Garda de Mediu care vine şi aplică amenzi, aplică sancţiuni, pentru că dincolo de conştientizare trebuie să arătăm că greşeala de a depozita undeva într-un loc nepermis deşeuri costă, costă foarte mult şi în această acţiune Garda de Mediu devine din ce în ce mai eficientă. (…) Deci, Garda de Mediu trebuie să devină o instituţie de forţă care vine şi sancţionează de fiecare dată acolo unde constată că cineva a încălcat legea”, a mai spus ministrul Mediului, care a participat luni la lansarea unui amplu program de ecologizare a malurilor Râului Negru în zona Târgu Secuiesc.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail