Cea de-a XIII-a ediție a festivalului „Mlădițe românești”, a debutat ieri, la Întorsura Buzăului, reunind peste 400 de participanți din județ și din țară.

Evenimentul este organizat de către  Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului,  Primăria localității Vama Buzăului,  Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe,  în parteneriat cu Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, Ministerul Educației Naționale (MEN) și Palatul Național al Copiilor (București).

Formații de copii și tineret din județele Arad, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Olt, Prahova, Neamț, Tulcea, Maramureș, Vâlcea vor participa la eveniment.

Programul festivalului „Mlădițe românești” cuprinde, și anul acesta, activităţi practice, ateliere, dezbateri pe teme ce țin de folclorul coregrafic românesc, dar și un spectacol, în activități fiind implicați, alături de cursanții palatelor, cluburilor școlare din țară, profesori, specialiști în folclor și etnografie și nu numai, conform coordonatorului principal, prof. Rodica Boieru.

Rezultatul atelierelor va fi prezentat în cadrul unui spectacol amplu, derulat sâmbătă, 10 noiembrie, la Căminul Cultural Vama Buzăului, de la ora 17.00.

„La această ediție participă peste 400 de participanți. Începând din această seară, încep ateliere de coregrafie din cadrul festivalului, începe transmiterea folclorului în formele sale autentice. Deci, ne punem pe treabă, iar sâmbătă, 19 noiembrie, în cadrul spectacolului, valorificăm scenic ceea ce lucrăm la ateliere!””, a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, prof. Rodica Boieru.

La inițiativa dumneaei, și prin bunăvoința prof. Alexandru Ioan Renga, director – la acea vreme – al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, s-a conturat, în urmă cu aproximativ 13 ani, Festivalul „Mlădițe românești”. Manifestarea a pornit ca proiect local, dar s-a dezvoltat în timp, devenind regional și, apoi, festival de nivel național, fiind inclus în Calendarul Activităților Educative Naționale (CAEN).

Scopul a rămas, însă neschimbat: acela de a duce mai departe tradiția românească, în formele autentice, de a duce mai departe folclorul și de a facilita înțelegerea acestuia și în special a folclorului coregrafic românesc de către tineri..

Ana Ciorici COSTACHE

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail