…Iată că Pandemia de care credeam la începutul primăverii că vom scăpa relativ repede nu se dă dusă, ba din contră, se agravează. „Colac peste pupăză”, cum se spune, vremea capricioasă, cu ploi aproape zilnice ca la Tropice, zădărnicește adesea desfășurarea manifestărilor artistice în aer liber.
Opera brașoveană s-a adaptat cel mai bine condițiilor speciale în care susține Stagiunea estivală. Beneficiind de un spațiu sub cerul liber (curtea instituției) l-a amenajat ingenios și a început cu succes suita reprezentațiilor de vară adaptate. Cel puțin iulie a.c. a fost o lună plină de spectacole pentru toate categoriile de vârstă, oferindu-i-se publicului o seamă de lucrări der gen remodelate, structurate ca timp în conformitate cu reglementările în vigoare Ne referim la diferite recitaluri vocal-instrumentale, concerte cu arii din operete, colaje cu numere de balet, muzică din filme, basme pentru cei mici însoțiți de bunici.
S-a respectat cu strictețe distanțare fizică în rândul spectatorilor, realizându-se o cochetă scenă acoperită. Există acum un spațiu protejat în caz de ploaie și pentru orchestră, de asemenea, se utilizează în mod normal decorurile, costumele, sonorizarea, luminile. E incredibil cum s-a produs adaptarea! Cine s-ar fi gândit anii trecuți la așa ceva??? Totul decurge foarte bine, reprezentațiile se succed într-un ritm susținut, bucurându-se de aprecierea publicului.
Ambianța oferită de acest cadru inedit contribuie la reușita Stagiunii estivale care va continua și în luna august, spre satisfacția spectatorilor dornici să iasă din monotonia și stresul provocat de Coronavirus. Toate evenimente sunt susținute cu sprijinul Primăriei municipiului Brașov.
Soluție viabilă
Din păcate soluția inițială de desfășurare a concertelor și altor manifestări artistice în Piața de pe strada Sf. Ioan (unde puteau asista mult mai mulți spectatori) nu s-a dovedit viabilă. Pe de-o parte, din pricina ploilor intempestive care au perturbat evenimentele, dar și a costurilor inerente legate de transportul și amplasarea echipamentelor, decorurilor, plus complicații cu schimbarea costumelor artiștilor, protejarea instrumentelor celor din orchestră etc. Iar acum, de când s-a agravat situația pandemică la Brașov, este chiar mai bine să nu se creeze aglomerație…
După cum ne-a informat P.R.-ul instituției, Cecilia Toma, bilanțul activității de după Starea de Urgență arată că din data de 11 iunie 2020, când a avut loc primul spectacol, și până acum, s-au organizat nu mai puțin de 27 de evenimente! Este vorba de recitaluri muzicale, concerte, spectacole de operetă, de balet, pentru copii, toate în aer liber în curtea Operei.
Dacă înainte acolo era un simplu loc de socializare a spectatorilor în pauzele dintre acte, din cauza Pandemiei a fost nevoie de o regândire a spațiului disponibil. Așa s-a ajuns la reconfigurarea curții într-o…„Grădină de vară”, cu o scenă funcțională, protejată în caz de intemperii, existând facilități de montare a decorurilor, instalațiilor de sonorizare și lumină, cabine pentru artiști.
Și pe această cale, conducerea Operei brașovene adresează mulțumiri unui sponsor generos, dl. Dumitru Alexandru, care a pus la dispoziție gratuit toate elementele necesare ridicării structurii scenice, iar specialiștii de la Departamentul tehnic au finalizat lucrarea.
Trebuie subliniat din nou faptul de mare însemnătate că toate evenimentele s-au desfășurat și vor avea loc și pe mai departe în condiții de maximă siguranță. Atât pentru sănătatea spectatorilor, cât și a angajaților. Ca obiectiv prioritar Opera Brașov a luat toate măsurile în ceea ce privește limitarea răspândirii epidemiei de Coronavirus: purtarea obligatorie a măștii, circuite diferite de intrare/ieșire pentru public, dezinfectarea mâinilor și a obiectelor folosite, măsurarea temperaturii la intrare, amplasarea scaunelor la distanța prevăzută de minim 1,5 m, precum și adaptarea spectacolelor la condițiile actuale.
„Seara de Gală a artei lirice” încheie diseară luna iulie, la Opera Brașov!
Luna iulie se încheie la Opera Brașov cu un eveniment festiv – „Seara de Gală a artei lirice” – ce va reuni, într-un singur program momente din spectacolele de operă, operetă și balet.
Astfel, vineri, 31 iulie 2020, de la ora 19.00, în curtea Operei spectatorii sunt așteptați la un eveniment special: „Seara de Gală a artei lirice”, un spectacol complet și complex, în care vor fi prezente muzica de operă, operetă și momente de balet. Pe scena extinsă vor evolua soliștii Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Corina Klein, Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Asineta Răducan, Carmen Topciu, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Lorand Cristian, Valentin Marele, Adrian Mărcan, Dan Popescu. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Regia de scenă: Dan Antipa.
Vor putea fi ascultate unele dintre cele mai frumoase arii și duete din operele „Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, „Samson și Dalila” de C. de Saint-Saëns, „Pescuitorii de perle” de G. Bizet, „Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, precum și fragmente din operetele ”Sânge vienez” de J. Strauss și „Contesa Maritza” de E. Kálmán. Baletul Operei Brașov a pregătit un moment special pentru această seară magică, anume valsul „Vin, femei și cântec” de J. Strauss-fiul.
Programul spectacolelor în luna august 2020
Marți, 4 august, ora 10.00, este programat spectacolul de balet pentru copii, „Povestea păpușilor și a Prințesei Maya”, prezentat de soliștii și Ansamblul de Balet, amfitrion fiind inegalabilul povestitor Lorand Cristian. Scenariul poartă semnatura Silviei Papadopoulos, coregrafia este realizată de Nermina Damian și Alexandru Fotescu, iar adaptarea scenică îi aparține Ramonei Mezei.
Pe 8 august, sâmbătă-seara, de la 19.00, după o pauză lungăăăă de tot, numeroșii iubitori ai unui gen liric elevat, în care versurile și muzica se împletesc de minune – am numit romanța – vor avea bucuria de a se reîntâlni de data aceasta într-un decor în aer liber cu câțiva dintre soliștii care au îmbrățișat, fie și ocazional, acest tip de muzică plină de sensibilitate.
În anii precedenți inițiatorul și realizatorul recitalurilor de romanțe la Brașov, chiar pe scena Operei, a fost baritonul Lorand Cristian, apreciat nu doar pentru personajele întruchipate în opere, operete și spectacolele pentru copii, ci și ca interpret al acestui gen muzical aparte. Puțină lume știe că în urmă cu trei decenii a obținut Marele Trofeu al Festivalului „Crizantema de Aur”!
Va fi un Concert Omagial intitulat „Eu te iubesc romanță!” dedicat pianistului și compozitorului Dan Mizrahy, de la a cărui trecere în neființă s-au împlinit anul acesta zece ani. Își vor da concursul sopranele Anda Pop, Cristina Radu, Nicoleta Chirilă, Maria Catrina, mezzosopranele Asineta Răducan, Sonia Hazarian, Cristina Roșu, baritonii Valentin Marele și Lorand Cristian, acesta din urmă făcând și comperajul. Acompaniază pianista Sena Ducariu.
Ștafeta romanței de la profesor la… student
Să mai spunem că Maestrul Dan Mizrahy a fost mentorul care l-a descoperit, apoi i-a îndrumat pașii spre Conservator și implicit spre o frumoasă cariera artistică talentatului interpret Lorand Cristian. După ce a obținut râvnitul Trofeu la Târgoviște – echivalent cu…„Oscar”-ul în lumea romanței – tânărul pe atunci Cristian și-a continuat studiile muzicale, a absolvit facultatea la București și a ajuns la Opera din orașul de sub Tâmpa, performând în domeniul liric. Însă romanța i-a stat mereu aproape în gând și suflet.
Vom face în cele ce urmează, cu voia dv., stimați cititori, un succint portret al compozitorului, pinistului, profesorului Dan Mizrahy (1926 – 2010), un distins muzician pe care și subsemnatul a avut onoarea să-l cunoască la Festivalul de romanțe „Crizantema de Aur”.
Dan Mizrahy s-a născut la București fiind descendent al unei vechi familii de evrei sefarzi. A studiat pianul de la patru ani. La numai… nouă ani a intrat, cu dispensă de vârstă, la Academia de muzică din Capitală!!! La sfârșitul anului 1954 a cântat pentru prima oară în România lucrări de George Gershwin. A efectuat studii de compoziție cu Mihail Jora. A fost membru de onoare al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. Din anii ’60, Mizrahy a abordat compoziția, cu precădere în genurile vocale, cum ar fi romanță, lied, cor, muzică ușoară.
***
Marți, 11 august de la ora 10.00 este programat un spectacol pentru copii intitulat „Un lup, o capră și trei iezi” de Monica Patriciu și George Marcu. Distribuția: Lăcrămioara Schuller, Nora Vlad, Adriana Simion, Alexandra Scriminț, Lorand Cristian, Paul Tomescu, Florin Grama. Regia: Mugur Curelaru.Asistent de regie: Lăcrămioara Schuller. Scenografia: Rodica Garștea.
A doua zi, miercuri, 19 august, la ora 19.00 va avea loc un Recital vocal-instrumental susținut de unii dintre soliștii Operei brașovene, acompaniați de maestrul Ovidiu Mezei.
La finalul săptămânii, mai precis sâmbătă, 22 august de la 19.00 are loc o reîntâlnire cu opereta lui Fr. Lehár, „Văduva veselă”. Cele mai reprezentative momente sunt susținute de Anda Pop, Alexandru Aghenie, Ștefan Schuller, Nicoleta Chirilă, Mihai Irimia, Lorand Cristian, Marian Rește, Dan Ionescu, Paul Tomescu, Claudiu Bugnar, Florin Grama. De asemenea, distribuția cuprinde Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.Dirijor: Mircea Holiartoc (debut). Regia artistică: Cristian Mihăilescu. Asistent de regie: Anda Pop. Scenografia: Adrian Cristea. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Cristina Rotundu.
Miercuri, 26 august de la aceeași oră (19.00) va avea loc un nou Recital vocal-instrumental la care își vor aduce contribuția și alți soliști, fiind acompaniați de pianista Lioara Frățilă.
Sâmbătă, 29 august 2020 spectatorii pot să savureze momente reprezentative din opereta „Silvia” de E. Kálmán. Distribuția numeroasă este alcătuită din Mădălina Bourceanu, Alexandru Aghenie, Corina Klein, Liviu Iftene, Gabriela Hazarian, Adrian Mărcan, Lorand Cristian, Paul Tomescu, Alina Ichim, Mihaela Marele, Andromeda Nemeș, Anca Panait. Își dau concursul Orchestra și Corul. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia îi aparține Andei Tabacaru. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Scenografia: Rodica Garștea. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei.
În atenția spectatorilor
La evenimentele ce se vor desfășura și în luna august a.c. în curtea Operei Brașov, accesul publicului va fi permis numai după ce va fi efectuată măsurarea temperaturii. Purtarea măștii este obligatorie! Scaunele sunt așezate la distanța minimă obligatorie de 1,5 m. Conducerea instituției îi roagă pe spectatorii care prezintă simptome de infecție respiratorie să rămână acasă pentru a nu-și periclita sănătatea și, totodată, să nu-i pună în pericol pe ceilalți participanți la eveniment.
În caz de vreme nefavorabilă evenimentele se amână pentru date ulterioare. Așadar, încă o lună plină de evenimente agreabile. Felicitări și mult succes, dragi artiști!
Horia C. Deliu