Ştafeta Veteranilor Invictus, formată din vânători de munte de la Sfântu Gheorghe, a ajuns miercuri în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la statuia Ostaşului Necunoscut şi îşi va continua drumul spre Carei, acţiunea având rolul de a aduce un omagiu militarilor care au fost răniţi sau şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţiuni.

Militarii de la Sfântu Gheorghe l-au avut în frunte pe maiorul Ciprian Onuţ, care l-a purtat şi pe fiul său pe bicicletă şi care a declarat că traseul de 65 de kilometri a fost unul dificil, cu porţiuni de ceaţă şi vânt, iar mesajul pe care au dorit să-l transmită voluntarii Invictus este că eroii care s-au jertfit pentru ţară nu trebuie uitaţi nicioadă.

„Am fost însoţit de o echipă de 20 de băieţi, plus fiul meu de 5 ani. Fără ei nu reuşeam să fac acest traseu, fiind 65 de kilometri, este destul de mult şi diferenţă foarte mare de nivel. Am fost patru persoane pe biciclete şi ceilalţi au alergat ştafetă, un singur băiat, Păun Antonio a făcut tot traseul în alergare. Foarte dificil traseul, mai ales că de la Băile Tuşnad până la Miercurea Ciuc a fost doar ceaţă şi vânt, dar ne-am bucurat că în Miercurea Ciuc am ajuns pe soare. Mesajul pentru fiul meu de cinci ani, care e prea mic să înţeleagă istoria, este că sportul înseamnă sănătate, iar pentru cei care ne-au văzut, mesajul este că nu trebuie să uităm niciodată eroii care s-au jertfit sau au fost răniţi pe câmpurile de luptă pentru ţara aceasta”, a declarat maiorul Ciprian Onuţ, care s-a întors luna trecută dintr-o misiune în Afganistan.

Acesta i-a predat ştefata, în fapt drapelul României, sergentului major Mihail Dupu, care va alerga de la Miercurea Ciuc la Odorheiu Secuiesc, „în semn de respect pentru Armată şi pentru cei care s-au sacrificat în teatrele de operaţii”, dar şi plutonierului Marius Afilipoaie, care va parcurge distanţa între Odorheiu Secuiesc şi Sighişoara şi care a declarat că gândul său se îndreaptă către veterani, întrucât a fost şi el în Afganistan şi ştie că sunt mulţi militari care au rămas cu sechele, au fost răniţi sau şi-au pierdut viaţa.

„O facem pentru veterani. Am fost şi eu în misiune în Afganistan şi până nu eşti acolo nu îţi dai seama ce înseamnă asta. Sunt foarte mulţi, chiar dacă nu se ştie, cu sechele, sunt mulţi răniţi şi (nr: această acţiune) este o punte între militarii răniţi şi civili, iar prin sport se eliberează, se creează prietenii”, a spus plutonierul Afilipoaie Marius.

Cei doi alergători vor fi însoţiţi de voluntarii Balint Ralf şi Gergely Filip, care vor parcurge traseul pe bicicletă.

La predarea ştafetei a participat şi prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, care i-a felicitat pe militari pentru efortul şi loialitatea lor faţă de istoria ţării şi le-a spus că de acum înainte şi el este Invictus, cu referire la mesajul „I am Invictus” (Sunt invictus) de pe tricourile pe care voluntarii le purtau.

„Vreau să vă felicit în calitate de prefect al acestui judeţ pentru gestul, pentru efortul şi pentru loialitatea pe care o aveţi faţă de istoria acestui neam şi acestei ţări. Gestul este unul extraordinar, mă bucur foarte mult să vă văd astăzi aici, într-o misiune poate mai grea decât alte misiuni pe care le aveţi. Cred că gestul dumneavoastră este o punte către societatea civilă, către cei care ar trebui să înţeleagă istoria şi sacrificiul celor şi-au dat viaţa pentru ca noi astăzi să fim aici, pentru independenţă şi pentru libertatea acestei naţii. Vreau să vă mulţumesc sincer şi să vă spun că vă apreciez foarte mult, e un efort considerabil să fugi atâţia kilometri”, a spus prefectul Harghitei.

Colonelul Costel Pomană, Şeful de stat major al Brigăzii 61 Vânători de Munte, din care fac parte voluntarii de la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, dar şi cei de la Vatra Dornei, care vor alerga pe un alt traseu, a  spus că iniţiativa reprezintă un omagiu adus eroilor care au căzut, de-a lungul timpului, pe câmpurile de bătălie.

La eveniment a luat parte şi colonelul în rezervă Baltă Nicolae, preşedintele Filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, care i-a felicitat pe voluntarii Invictus ce vor ajunge la Monumentul Ostaşului Român de la Carei, despre care a spus că este „o Mecca” pentru orice militar al Armatei Române, şi a vorbit despre faptul că veteranii de război nu vor decât să fie respectaţi, în condiţiile în care indemnizaţia şi renta pe care o primesc este una foarte mică.

Ştafeta Veteranilor, eveniment ajuns la cea de-a patra ediţie, este organizată de Asociaţia Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu mai multe asociaţii ale veteranilor de război şi ale cadrelor militare în rezervă şi retragere şi reprezintă un gest de recunoştinţă în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

Destinaţia finală a celor peste 100 de voluntari Invictus este oraşul Carei, unde pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Monumentul Ostaşului Român este programat un ceremonial militar şi religios.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail