În acest weekend se va desfășura, concomitent în 27 de orașe din țară, Retroparada Toamnei.

Evenimentul este organizat anual de către Retromobil Club România (R.C.R.), membră a Federației Internaționale de Vehicule Antice – F.I.V.A. (Federation Internationale des Vehicules Anciens – fondată în 1966 la Paris – recunoscută de UNESCO). În prezent, R.C.R. este singura entitate autorizată să emită Atestate de Vehicul Istoric și Cărți de Identitate F.I.V.A. Pentru a fi atestat de Retromobil Club România, vehiculul trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Astfel, spre exemplu, vehiculul trebuie să fi fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urmă cu cel puțin 30 de ani; să fie original, să fie în perfectă stare de funcționare și să aibă un aspect corespunzător unui vehicul istoric. Posesorii de vehicule istorice au pe lângă o serie de drepturi și obligația de a le menține în perfectă stare tehnică fără a fi efectuate modificări care să afecteze gradul de originalitate. Printre avantajele deținerii unui vehicul istoric, se numără și faptul că vehiculele istorice atestate beneficiază în România, în baza legislației în vigoare, de scutire de impozit (în baza unei cereri – formular tip), și de rovinietă.

În Sfântu Gheorghe, Retroparada Toamnei se va desfășura în această sâmbătă, începând cu orele 09.00, punctul de întâlnire al participanților fiind în Piața Libertății. Autovehiculele de epocă vor putea fi admirate de către curioși până la orele 12.00, când acestea vor porni către Centru Cultural „Mikes” din Zagon. Traseul parcurs de către participanți pornește din Piața Libertății și  cuprinde străzile Gabor Aron, Vasile Goldiș, Spitalului,Libertății, Grof Miko Imre, 1 Decembrie 1918, apoi către comuna Zagon, pe DN 13E.

Despre desfășurarea acestui eveniment, Thomas Perpits, reprezentantul filialei Covasna a „Retromobil România” ne-a declarat că „Parada va începe  în centrul orașului și după ora 12.00 va pleca fiecare individual la Zagon, unde ne așteaptă reprezentanții primăriei. Festivalul se va încheia la Centrul Cultural Mikes din Zagon. La Zagon va fi organizată o masă festivă, se vor decerna cupele, premiile, se vor depăna amintiri – a trecut totuși un an de evenimente retro. Unii dintre colegii noștri au participat și la evenimente naționale, dar și internaționale. Se vor face schimb de experiență, de piese. Scopul evenimentului este întâlnirea fanilor mașinilor și motocicletelor retro și popularizarea acestora în rândul pasionaților. Este vorba în primul rând de pasiunea pentru vehiculele vechi și conservarea lor, deoarece acestea devin din ce în ce mai puține. Până acum și-au  anunțat prezența cam 50 de participanți cu 30 de vehicule. Cei interesați se mai pot înscrie încă. Noi oricum ne cunoaștem între noi și ținem legătura. Printre cele mai valoroase mașini participante sunt un BMW Seria 6, un Ford Bronco din anii 80, mai sunt niște mașini din perioada interbelică. Unii vin cu Trabantul care are o mare valoare sentimentală, deoarece este în familie de 40 de ani. Prețurile lor variază între cincisute și cincizeci de mii de euro. Sunt binevenite orice autovehicule – avem pe cineva care vine cu Mobra. Toate mașinile sunt funcționale. Acest hobby este costisitor, dar de obicei banul investit se întoarce, în urma vânzării autoturismului. Sunt și unii care investesc mult doar ca să vadă mașina repusă pe șosea în stare de funcționare. De exemplu, avem un coleg care a investit într-o Dacia zece mii de euro, mașină care, restaurată valorează numai vreo trei mii de euro.”

Conform site-ului www.retromobil.ro, R.C.R. organizează anual o serie de manifestări (parade, raliuri, expoziții, simpozioane): „Retro Parada Primăverii”, „Retromobil vine în orașul tău”, „Raliul Internațional CARPAȚI RETRO”, „Raliul Memorial Giurgiu 1904”, „Standul Retromobil”, „Retro Parada Toamnei”, «Antebellum», «Raidul Transfăgărășan», «Raid M461», «Cu zimbrul prin Carpați», «Concursul de eleganță Sinaia», „Fabricat în Romania”, „Veteranele șoselelor”.

Asociația națională a posesorilor și restauratorilor de vehicule istorice, RETROMOBIL CLUB ROMÂNIA (R.C.R.) , a luat ființă în primavara anului 1998. Douăzeci și unu de pasionați de vehicule istorice s-au reunit la București si au hotărât fondarea unei asociații care să fie organizată și să funcționeze după principiile grupărilor similare din țările cu tradiție în domeniu. Începutul a fost anevoios, presărat chiar cu obstacole: procedura de înregistrare de lungă durată, piedici puse de persoane „binevoitoare”, birocrația de care te lovești la tot pasul, etc. După înființare, clubul a început să devină o prezență obișnuită pe scena automobilismului românesc, primul eveniment marcant organizat de R.C.R. fiind Standul RETROMOBIL, organizat în cadrul S.A.B. ’98. Clubul regrupează exemplare de certă valoare tehnică și istorică premiate la diferite competiții interne și internaționale, vehicule istorice fabricate în perioada 1899-1986. Clubul promovează pe plan intern și internațional vehiculele istorice de fabricație românească produse de firmele ARO, DACIA, TV, MOBRA, CARPAȚI, OLTCIT si SR.

Membrii R.C.R. dețin vehicule care au fost mențnute în perfectă stare de funcționare sau au fost supuse unui proces de restaurare, sunt originale și sunt atestate ca vehicul istoric. Clubul are filiale în toate județele țării, reunind peste 1100 de membri.

 

Oana-Mihaela Bărzic

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail