Foto: Silviu Ipătioaei- M.d.C

Pornim „discuția” noastră de la un articol apărut în presă, referitor la divergența dintre președintele unui anumit Consiliu Local și un consilier din aceeași instituție. Spunem „un anumit”, deoarece nu are importanță numele, ci atitudinea personajelor.

      Consilierul în discuție își exprimă, și crede că pe bună dreptate, indignarea față de modul cum se desfășoară ședințele consiliului, și față de conduita unor colegi: că în timpul ședințelor din vară, unii consilieri au părăsit sala înainte de sfârșitul ședinței, încât la final din 17 consilieri au rămas doar șase, ceea ce este inacceptabil, că alții au venit în pantaloni scurți, deci o lipsă de respect față de colegi și instituție etc.

Interesantă ni se pare și reacția Primarului cu privire la cele reclamate. Printre altele acesta și-a exprimat punctul de vedere, că „nu haina îl face pe om”. Dar dacă este așa, atunci poate veni fiecare îmbrăcat în orice chip, chiar în zdrențe, nu?! Totuși Domnia sa a venit cu noi argumente nuanțând cele spuse: „Cât privește ținuta, se poate discuta… Ne uităm la lungimea părului, la cum e îmbrăcat omul, dar nu la ceea ce gândește și ce face. Sunt persoane care aparțin altor generații, gândim diferit, avem gusturi diferite, alt comportament, alte puncte de vedere. Trăim într-o societate fragmentată și poate cel cu pantaloni scurți reprezintă un anumit fragment… Noi îi reprezentăm pe toți cetățenii din acest oraș, și pe cei cu pantaloni scurți, și cred că toleranță înseamnă inclusiv acest lucru”. Să ne fie iertat dacă nu putem fi total de acord cu Domnia sa. După câte știm la un club de noapte te duci îmbrăcat cum dorești, dar la un club select pentru oficialități sau la o nuntă, de exemplu, ori la o recepție trebuie să ai o anumită ținută vestimentară, altfel nu ești acceptat. Aici nu este vorba despre toleranță, ci despre rațiune, respect și bun simț. Și până la urmă ce este un Consiliu Local dacă nu un fel de „club select” al aleșilor locali? Să te duci la ședințele de consiliu în pantaloni scurți este o lipsă de respect față de instituție și față de colegi, și aceasta n-are nicio legătură cu ce are în cap persoana respectivă, poți să fii oricât de inteligent, dacă nu te încadrezi în limitele decenței, inteligența nu se mai vede, dar se reflectă în comportament. Nu poți să mergi la supermarket în costum de baie, doar pentru că ești inteligent, și nici la plajă îmbrăcat în frac. Pentru o mai bună edificare, recomandăm a se vedea postarea pe internet din data de 10.13.2017, cu titlul „Cine ne spune ce este normal sau anormal?” (www.descopera.ro) sau alte materiale în acest sens.

Da, cine ne spune ce este normal sau anormal? Este normal să se mărească salariile și pensiile în România? Da, este normal. Dar după cum spunea Ministrul muncii, încercând să scoată în evidență o anomalie, că „100.000 d pensii speciale au echivalentul a patru milioane de pensii ale românilor de rând”,  evident că situația ne duce cu gândul la ceva „anormal”. După cum se afirmă în sursa mai sus citată, noi „Trăim în public după standarde sociale și în privat după standarde personale”, și deci comportamentul nostru „nu trebuie să afecteze societatea”.

Ca simplu cetățean, îmi permit să cred că Consiliul Local ar trebui să prevadă în regulamentul său interior și acest punct referitor la ținuta vestimentară. Chiar dacă suntem diferiți sau gândim diferit, în societate trebuie să păstrăm anumite conveniențe, cu atât mai mult reprezentanții noștri oficiali. Cât privește pe cei cu pantaloni scurți, dacă știau unde se duc, și faptul că nu pot respecta cerințele decenței, de ce-au mai candidat la funcția de consilier? Nu credem că se cuvine să încurcăm inteligența cu lipsa de respect. Fiecare dintre noi trebuie să aibă bună cuviință și puterea de a înțelege lucrurile așa cum sunt și a distinge între bine și rău, între normal și anormal. Desigur, acesta este doar un punct de vedere, dar oricum, dragi aleși locali, nu trebuie să uitați că alegătorii, cum s-ar spune, sunt mereu „cu ochii pe voi”, deci fiți exemple în tot ce spuneți și faceți…

                                                                                                                                                                   Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail