Observăm cu satisfacție că vaccinarea susținută a populației și respectarea măsurilor de protecție în față Pandemiei au dat început să-și arate eficiența, tendința îmbolnăvirilor  la nivel național și local în ultimele zile fiind descrescătoare. Ca  atare au apărut primele măsuri de relaxare.

Așa se face că Opera, Filarmonica, Teatrul Dramatic din Brașov, asemeni altor instituții de profil din țară, își redeschid ușile pentru public,  permițând din această săptămână accesul fizic al spectatorilor (deocamdată) la 50 la sută din capacitatea sălilor. Ideea transmisunilor online compacte a avut succes, firește  în limitele impuse de rigori medicale și…tehnologie, ostoind  cumva dorul fanilor pentru  spectacolele de ținută.

Ca atare se cuvin adresate mulțumiri artiștilor, tehnicienilor, staff-ului instituțiilor de cultură ce au asigurat acest inedit circuit al ”vaselor comunicante” dintre Creatorii operelor de artă și Măria Sa – Publicul.  Cu toții așteptăm   încrezători noi pași spre  relaxarea deplină, la care visăm cu ochii deschiși…

Reîntâlnire în sala de spectacole după șapte luni !

Cu multă nerăbdare, bucurie și emoție se va produce sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 18.30, reîntânirea pe viu după un interval de șapte luni a iubitorilor teatrului liric cu protagoniștii primului spectacol  cu public la Opera din municipiul de sub Tâmpa.  Ne referim la reprezentația „Țara Surâsului” de Franz Lehár, un mare succes din repertoriul  colectivului amintitei instituții de artă.

După cum ne-a precizat prețuita  noastră colaboratoare  de specialitate, P.R. Cecilia Maria Toma, celebra operetă „Țara Surâsului” reprezintă una dintre ultimele lucrări compuse de Franz Lehár. Titlul face trimitere la obiceiul asiaticilor de a zâmbi politicos mereu, chiar dacă uneori trec  prin momente mai dificile  în viață.

Personajul principal, Prințul Sou-Chong, tălmăcește acest obicei delicat  într-o cunoscută arie pe care o prezintă în debutul spectacolului.  Acțiunea se petrece  la începutul secolului XX mai întâi în eleganta metropolă europeană Viena, iar mai apoi în îndepărtata și fabuloasa Chină, prezentând o serie de întâmplări prin care vor trece cei doi îndrăgostiți:  frumoasa și emancipata Lisa, pe de o parte, și Prințul Sou-Chong, pe de alta. Numai că eroii neobișnuitei povești de iubire aparțin unor lumi total diferite, cu mentalități și tradiții aparte, astfel că deznodământul poate fi anticipat.

Premiera absolută a operetei a avut loc la Viena în anul 1923, numindu-se inițial „Jacheta aurie”, pentru ca în 1929   să fie reluată la Berlin cu  titlul  final „Ţara Surâsului”, devenind o capodoperă a genului.

La Opera din Brașov acest spectacol mai vechi a fost repus în scenă în 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet.
Subiectul poate fi redat astfel: în saloanele feldmareşalului Lichtenfels este sărbătorită cu mult fast fiica sa, Lisa, pentru câştigarea marelui Premiu la concursul de echitaţie. Prinţul chinez Sou-Chong, atașat la Ambasada țării sale de la Viena,  participă la receție şi își prezintă  omagiile. Între Lisa şi Sou-Chong se înfiripaseră de mai mult timp sentimente de dragoste, însă nemărturisite. Rechemarea urgentă a Prinţului în ţara sa pentru a ocupa cea mai înaltă demnitate precipită lucrurile. Fericirea unei iubiri împărtăşite o va face pe Lisa să ignore toate avertismentele şi, împotriva convenienţelor, se va căsători cu Sou-Chong şi-l va urma la Curte în exotica lui patrie. Numai că acolo ea va descoperi curând că  iubitul ei soț, cu toată dragostea pe care i-o poartă, nu poate depăși regulile și cutumele milenare ciudate pentru un locuitor din Europa. Cu inima frântă, ca dovadă supremă a dragostei sale, Lisa îi va reda Prinţului libertatea, părăsindu-l, pentru a se reîntoarce la Viena…

Este una dintre puținele operete în care nu se produce obișnitul „happy-end”, pe care spectatorii îl prețuiesc atât de mult. Cu toate acestea valoarea lucrării nu are de suferit.

O distribuție numeroasă și…valoroasă

 

Din distribuția generoasă fac parte  Cristina Coatu (Lisa),  Liviu Iftene (Sou-Chong), Corina Klein (Micuța Mi), Mugurel Oancea (Gustav), Lorand Cristian (Thondup), Ștefan Schuller – debut – (Ferdinand Lichtenfels), Simona Manole – debut – (Eunucul şef),  Mariana Tomescu (D-na Hardegg), Paul Tomescu (Generalul), Dorin Iuga  (Consulul),  Mihai Burlacu (Valetul). Cele ”Patru prietene” sunt interpretate de Alina Ichim, Mihaela Marele, Anca Panait, Geanina Tomescu, iar în postura celor ”Patru mirese” apar balerinele Diana Drăgan, Miruna Moldoveanu, Nicoleta Sasu-Galian, Raluca Șut.  Soliștii baletului – Mihaela Pop, Dorin Mirea

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Tiberius Simu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Corina Dumitrescu. Asistent regie: Asineta Răducan. Asistent coregrafie: Meda Enăcache. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Instructor de arte marțiale: Adrian Silivestru. Regie scenă: Dan Antipa.

Evenimentul artistic este susținut cu sprijinul Primăriei municipale.

Precizări importante

La spectacolele Operei Brașov accesul spectatorilor va fi permis numai după ce va fi efectuată la intrare măsurarea temperaturii. Purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Persoanele care cumva prezintă simptome de infecție respiratorie (fiindcă nu am scăpat total de Pandemie!) sunt rugate să rămână acasă pentru a nu-i pune în pericol  pe ceilalți participanți la eveniment.

***

Sâmbătă viitoare este programat colajul muzical intitulat ”Opereta cântă și dansează”, iar în 29 mai a.c. în program figurează un alt titlu de referință, reprezentația de mare succes ”Văduva veselă”, având-o în rolul principal pe charismatica și talentata soprană Anda Pop, prim-solistă a Operei brașovene.

…Iată, așadar, că sunt bune auspicii pentru ca, nu-i așa? , „Show-ul să meargă mai departe!” Mult succes artiștillor și vizionare plăcută fericiților spectatori!

Horia C. Deliu

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail