În dorința de a încânta un public cât mai larg, nu doar pe împătimiții genului liric, ci și persoanele mai puțin familiarizate cu acest tip de muzică, conducerea Operei brașovene a inițiat noi acțiuni atractive. Ele se vor derula atât la sediu, în cocheta sală de spectacole, ci și în anumite spații neconvenționale: în foaierul instituției, la muzee, chiar și la…mall (!)
Reluarea recitalurilor vocal–instrumentale la Muzeul de Artă Brașov
Prima manifestare de acest gen a lunii lui „Florar” are loc chiar astăzi în Sala Mare de expoziții a Muzeului de Artă Brașov. „În acest fel ne propunem să promovăm muzica de operă în cât mai multe și mai diverse locuri din municipiul de la poalele Tâmpei, ne preciza în cursul zilei de ieri tenorul Mihai Irimia, directorul artistic al Operei. Dorim să ducem genul liric aproape și de publicul iubitor de artă plastică, dar și de studenți ai Facultatății de muzică, precm și de elevi de la instituții de învățământ vocațional muzical din zonă. De asemenea, ne adresăm tuturor concetățenilor ce iubesc frumosul sub toate aspectele sale. Recitalurile de la Muzeul de Artă vor relua o frumoasă tradiție începută cu mulți ani”.
Rețineți, stimți prieteni, că Opera și Muzeul de Artă Brașov vă invită la un sezon muzical desfășurat în apropierea operelor de artă din celebrul lăcaș de cultură aflat în centrul orașului. După cum ne-au relatat specialistele în Comunicare și Relații Publice, P.R. Cecilia Maria Toma și Alexandra Ardelean, se reia începînd de azi parteneriatul cultural dintre Operă și Muzeul de Artă Brașov. Primul recital vocal-instrumental se desfășoară în Sala mare a Muzeului situat pe bd. Eroilor nr. 21 miercuri, 18 mai 2022, de la ora 17.00, și va fi susținut de sopranele Maria Catrina, Corina Klein, Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Lăcrămioara Schuller, mezzosoprana Sonia Hazarian, baritonii Alexandru Aghenie, Alexandru Chiriac, Adrian Mărcan și basul Ștefan Schuller. Cunoscuți soliști vor fi acompaniați la pian de Sena Ducariu. Prezentarea evenimentului îi revine Simonei Manole.
Programul recitalului cuprinde o paletă diversă de genuri muzicale, de la lied-uri, la arii și duete din opere și operete cunoscute.
Cu alte cuvinte cele două prestigioase instituții culturale îți propun să readucă artele împreună în spațiul mai puțin convențional al muzeului, pentru ca publicul să se bucure nu doar de operele de artă prezente pe simeze, dar și de efluvii sonore de cea mai înaltă calitate.
„Armonii de mai”
Vineri, 20 mai 2022, de la ora 18.30, în Foaierul Operei, are loc un alt recital inedit. Se numește „Armonii de mai” și se va desfășura în parteneriat cu Liceul Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov. În felul acesta Opera Brașov își deschide porțile și către cei mai tineri muzicieni și le oferă oportunitatea de a evolua într-o instituție profesionistă de spectacol, unde poate vor ajunge să cânte și ei mai târziu. Vor interpreta elevi ai claselor prof. Magdalena Suciu, prof. Asineta Răducan și prof. Mădălina Dobrescu Musteață, respectiv tinerii Andra Tudorache, Alicia Vieru, Cătălin Berszan, Andrei Bucă, Liviu Căpriță, David Orban, Marta Păun. La pian vor fi acompaniați de Angela Pàl și Valentin Vasilache. Prezentarea va fi făcută de Simona Manole.
„Opera la… Mall !”
A doua zi, sâmbătă, 21 mai 2022, de la ora 17.00, publicul larg se va întâlni cu arta lirică într-un alt spațiu neconvențional de spectacol – la ”Coresi Shopping Resort”. Este vorba de un nou recital vocal-instrumental din seria de evenimente „Opera la …Mall!”. Cei interesați sunt invitați ca împreună cu un grup de valoroși soliști să facă o incursiune în lumea operei și a operetei, ascultând arii și duete din lucrări celebre. Vor evolua artiștii Sonia Hazarian – mezzosoprană, Silvia Micu – soprană, Alexandru Aghenie – bariton, precum și soliștii de balet: Anamaria Boancă și Eduard Toma. Lioara Frățilă îi va acompania la pian. Prezintă Simona Manole. Coregrafia este semnată de Alexandru Fotescu. Coordonatoarea recitalului – Asineta Răducan.
Compania de Balet din Győr prezintă spectacolul de balet neoclasic „Romance”
Și mai aveam o surpriză agreabilă, de data aceasta adresată iubitorilor de dans artistic figurativ. Sâmbătă, 21 mai 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, celebra Compania de Balet din Győr prezintă spectacolul de balet neoclasic „Romance”, pe muzica inspirată a clasicului compozitor maghiar Kodály Zoltán. Coregrafia este semnată de Velekei László. Își dau concursul soliștii și ansamblul prestigioasei trupe de Balet din Győr. Același spectacol în două reprezentații va avea loc și la Sf. Gheorghe în data de 23 mai a.c. de la ora 17.00 și 20.00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron”.
Compania de Balet din Györ este una dintre cele mai longevive şi respectate trupe de dans contemporan din Europa. A fost înfiinţată în anul 1979, la Teatrul Györ din Ungaria, sub conducerea lui Iván Markó, care s-a inspirat după celebrul coregraf francez Maurice Bejart. După câţiva ani, compania a devenit o adevărată instituţie în lumea dansului maghiar, având un repertoriu amplu, de la balet clasic la dans contemporan şi proiecte experimentale. Artiştii au avut show-uri la Scala din Milano şi la Jocurile Olimpice de la Seul, precum şi turnee în Austria, Germania, Japonia, Italia, Anglia, China, India, Rusia şi Statele Unite ale Americii. Compania are anual două premiere în Gyõr, la care îşi aduc contribuţia coregrafi internaţionali de renume precum Robert North, Libor Vaculik, Marie Brolin-Tani, Günter Pick, Robert Cohan, Alexander Schneider-Rossmy.
Coregraful Velekei László a lucrat pentru prima dată pe muzica lui Kodály Zoltán în 2013, luând astfel naștere spectacolul de mare succes „Kodály”. Regândind în prezent coregrafia anterioară, a creat „Romance”, care explorează în detaliu opera compozitorului de renume mondial, Născut în Kecskemét în Ungaria, Kodály Zoltán (16 decembrie 1882 – 6 martie 1967) a fost un compozitor, etnomuzicolog, lingvist, pedagog și filosof maghiar. El este cunoscut la nivel internațional drept creatorul ”Metodei Kodály” de educație muzicală. Începând din anul 1905 muzicianul a vizitat sate îndepărtate pentru a colecta cântece, înregistrându-le pe cilindri de fonograf. În 1906 a scris o teză doctă despre cântecul popular maghiar. Tot atunci Kodály l-a întâlnit pe colegul compozitor și compatriot Béla Bartók, pe care l-a luat sub aripa sa și i-a prezentat câteva dintre metodele implicate în colecția de cântece populare. Cei doi au rămas apoi prieteni pe viață, intrând împreună în Pantheonul Culturii mondiale.
Horia C.Deliu