Festivalul internațional de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” continuă zilele acestea, cu activități de suflet și cu spectacole de gală.

Ediția din acest an, cu numărul XXIX, organizată de către Fundația „Mihai Viteazul” , este realizată cu cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Covasna și a Consiliului Municipal Sfântu Gheorghe.

Festivalul a fost deschis cu mini-concerte de colinde susținute de elevi și preșcolari la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

Astăzi, manifestările continuă la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, când vor concerta unul sau două ansambluri din țară, după oficierea Slujbei Maslului de obște.

Mâine, la ora 10, va avea loc în Catedrala Ortodoxă prezentarea formațiilor, un scurt concert de colinde, după care grupurile se vor deplasa în Piața Mihai Viteazul într – o paradă a portului popular, pentru deschiderea oficială a festivalului și un scurt program de colinde și obiceiuri de iarnă.  Colindătorii nu vor ocoli apoi, instituții, asociații,  sediul unei firme pentru a duce Minunata Veste, a le face urări de sănătate, prosperitate și la mulți ani.

Grupuri din țară și din Republica Moldova

Tot sâmbătă, de la ora 15,00, va avea loc și spectacolul de gală. Grupuri covăsnene, dar și din Alba, Harghita, Sibiu, Vrancea, Argeș, Dâmbovița, Neamț, precum și din Raionul Cahul – Republica Moldova, vor încânta, publicul, în cadrul spectacolului găzduit de Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, vor evolua, rând pe rând, următoarele formații:  Corul „Rază de soare” – al Grădiniței cu Program Prelungit cu același nume, din Sfântu Gheorghe, coordonat de prof. înv. preșcolar Rodica – Nina Secelean și Camelia Csutak;  Grupul vocal „Curcubeul armoniei” – de la  Școala Gimnazială nr.2 „Diaconu Coresi” – Brașov, coordonat de  prof. înv. primar Lazăr Mariana – Mihaela;  Corul „Plai întorsurean” – din Întorsura Buzăului, jud. Covasna, dirijor: prof. Maria Muntean; coordonator: Cornel – Mihai Tonie; Corul de copii al Bisericii Ortodoxe SFÂNTU GHEORGHE –  din Sfântu Gheorghe, coordonat de preot Mircea – Florin Coliban; Ansamblul „Cimbrișor” – de la Casa de cultură „Vasile Gălățeanu” – sat Vadul lui Isac, Raionul Cahul, Republica Moldova, coordonat de  primarul Alexandra Piscunov; Ansamblul folcloric „60 PLUS” – din cadrul Primăriei Alba – Iulia, județ Alba,  coordonat de Cornel Muntean; Grupul vocal „Voinești – Covasna ” din- Covasna, coordonator de Alexandru Avram și Florin Balea, Reuniunea Română de cântări – Săliște, județul Sibiu , coordonator:  preot Ioan Ciocan; Ansamblul „Plaiuri Tulgheșene” – de la Căminul Cultural Tulgheș, județul Harghita, coordonat de  Lăcrămioara Pop;  Corul mixt  „Ștefan Andronic”  , de la Căminul Cultural „Ștefan Andronic” – din comuna Vulturu, județul Vrancea, dirijor: prof. dr. Dumitru Sandulachi, coordonator: director Daniela Rusu, grupul vocal bărbătesc „Pădurenii” – de la Căminul Cultural al comunei Barcani, județ  Covasna, dirijor: prof. înv. preșcolar Cristina – Oriana Deteșan, Ansamblul de cântece și dansuri populare „Bratia” – de la  Căminul Cultural și Școala Gimnazială din comuna Vlădești, județul Argeș, coordonator: prof. Ion Stroe. Intepreta Maria Verderame, din Sfântu Gheorghe, va cânta „E seara Crăciunului”, după care va urma Grupul vocal „Joc” – de la Casa de Cultură „Dumitru Stanciu” – Găești, județul Dâmbovița, al cărui coordonatori sunt prof. Cătălin Dragomir și ing.Nicolae Stanciu. Spectacolul va fi încheiat de Grupul de datini și Obiceiuri de Iarnă  „Moștenitorii”– de la Centrul Cultural al comunei Tupilați, județul Neamț, coordonat de  directorul Romică Leonte.

Duminică, 15 decembrie 2019, are loc spectacolul de gală la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc, la ora 12,00,  organizat împreună cu Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală din municipiu.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail