Cum arătam în ziarul nostru de ieri, Opera brașoveană a organizat în această perioadă câteva manifestări cu încărcătură spirituală pentru a omagia apropiatele Florii și apoi Sfintele Paști din acest an.

 Așadar, suita de evenimente din această Gală Pascală continuă. Astfel, sâmbătă, 16 aprilie 2022, la ora 18.30, în Sala Operei este programat un Spectacol Extraordinar alcătuit din două opere ce se încadrează în curentul verist: „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni și „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo.

Drama pe care o trăiesc personajele din opera „Cavalleria Rusticana” se petrece în Ajunul Paștelui, ne-a precizat purtătoarea de cuvânt a Operei, Cecilia Toma.  Prima reprezentație a avut loc la „Teatrul Costanzi” din Roma, în anul 1890. Pietro Mascagni a compus această operă la îndemnul libretistului de Giovanni Targioni-Tozzetti, după ce se publicase în revista „Teatro Illustrato” un concurs componistic de opere într-un act, desfășurate într-un decor unic. În câteva luni, opera era creată. Mascagni a aflat că este câștigătorul concursului. Lucrarea a fost imediat pusă în scenă, jucându-se cu mare succes. Muzica și desfășurarea acțiunii  au o puternică individualitate etnică, acțiunea petrecându-se în Sicilia. Drama pasională se desfășoară rapid, cursiv, cu accente pasionale profunde. În distribuție figurează artiști de marcă ai muzicii lirice românești, pe lângă îndrăgitele vedete brașovene figurând pe afiș invitați de seamă, soliști de anvergură internațională de la Opera Națională din București: mezzosoprana Carmen Topciu (debut) în rolul Santuzzei,  mezzosoprana  Anca Panait (Lola), tenorul Daniel Magdal (Turiddu),  baritonul Cătălin Țoropoc (Alfio), mezzosoprana Sonia Hazarian (Mama Lucia).

Marea artistă Carmen Topciu revine în fața publicului de acasă, după ce în luna martie 2022, a cântat pe două dintre marile scene ale lumii: la ”Teatro Petruzzelli” din Bari, unde a interpretat rolul Amneris din opera „Aida” de G. Verdi, iar apoi la fabuloasa ”Operă” din Sydney, unde a fost Elisabetta din opera „Maria Stuarda” de G. Donizetti.

Celebrul tenor Daniel Magdal revine spre bucurie publicului meloman pe scena Operei Brașov după aproape…30 de ani!!! Va cânta și încânta asistența cu rolurile Turiddu din „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni și Canio din „Paiațe” de R. Leoncavallo. Din anul 2018 maestrul a revenit în țară din Germania, fiind actualmente solist al Operei Naționale București. Evoluția sa spectaculoasă l-a purtat în tinerețe pe scene din întreaga Europă, America și Asia. Printre teatrele de operă importante unde a fost invitat se numără ”Deutsche Oper” Berlin, ”Semperoper” Dresda, ”Staatsoper” Saarbrücken, ”Staatsoper” Hannover, ”Theater Klagenfurt”, ”Theater Innsbruck”, ”Oper Essen”, ”Staatsoper” Prag, ”Oper” Maribor, Opera de Stat din Sofia. De asemenea, a susținut și concerte vocal-simfonice și mai multe seri de lied-uri la New York, Berlin și București.

Baritonul Cătălin Țoropoc este, de asemenea, invitat să interpreteze un rol important: Alfio pe scena Operei Brașov. Și el este solist al Operei Naționale București, dar colaborează cu teatre importante din străinătate.Să menționăm, de pildă că a deschis Stagiunea ”Dubai Opera” cu „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, alături de ”Teatro San Carlo di Napoli”, în rolul Contelui de Almaviva. De asemenea, apare pe afișul prestigiosului ”Teatro Verdi di Trieste”, cu rolul titular din opera „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski, împreună cu nume importante ale scenei lirice mondiale.

Opera „Paiațe” a fost compusă de Ruggero Leoncavallo în anul 1892, pe un libret propriu. Prima reprezentație a avut loc la Milano, în ”Teatro dal Verme”. Se pare că tragica întâmplare prezentată în această lucrare a fost reală, petrecându-se în Calabria (Italia), iar judecător la condamnarea actorului ucigaș a fost însuși tatăl compozitorului. Succesul operei a fost enorm, jucându-se imediat după Premieră  la Dresda, Berlin, Londra, New York, Bordeaux, Paris. În ciuda aprecierii favorabile a publicului, lucrarea nu a fost bine primită de critica de specialitate.  Abia în secolul XX curentul verist a început să fie cu adevărat apreciat datorită interpretărilor extrem de valoroase ale lui Enrico Caruso și Aureliano Pertile. În distribuție apar prim-solista Operei brașovene, soprana de talie internațională Aurelia Florian (debut în rolul Nedda), tenorul Daniel Magdal (Canio),  baritonul Vasile Chișiu (Tonio+prolog)), Beppe – tenorul Claudiu Bugnar (debut în rolul Beppe), baritonul Alexandru Aghenie (Silvio). În spectacolul de sâmbătă, își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Prim-solista Aurelia Florian, această minunată soprană de nivel internațional pe care o prețuim și o iubim, va interpreta în premieră la Opera din Brașov, rolul Nedda din opera „Paiațe”, după triumful răsunător al debutului în rolul Floria Tosca de la sfârșitul lunii martie, tot pe scena brașoveană. În rolul Tonio din „Paiațe” apare un alt invitat de marcă, baritonul Vasile Chișiu, actualmente solist al Operei Naționale din Capitală. Cunoscutul artist revine la Brașov, după succesele pe care le-a avut în rolul Giorgio Germont din opera „Traviata” de G. Verdi precum și Alfio din „Cavalleria Rusticana”.

Conducerea muzicală îi aparține maestrului Vlad Conta (București), ce revine la pupitrul Orchestrei Operei Brașov, după ce anul trecut a dirijat spectacolul cu opera „Traviata” de G. Verdi. Regia artistică este semnată de dr.Cristian Mihăilescu, un excepțional creator de spectacole de operă. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor Cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistenți regie: Asineta Răducan, Valentina Mărgăraș. Mișcare scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: neobositul (la propriu și la figurat) Dan Antipa. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Primăriei municipiului Brașov.

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail